20/5/12

H αντιστροφή της περίπτωσης δημοψηφίσματος

της Ελίνας Γαληνού
Οσο κι΄αν μας έχουν σκοτίσει το μυαλό οι εξελίξεις, δεν χάσαμε ακόμα τη μνήμη μας. Τον περασμένο Οκτώβριο, σύσσωμη η ευρωζώνη ταρακουνήθηκε από την ιδέα του τέως πρωθυπουργού μας, να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την παραμονή μας στο ευρώ. Δεν ξεχάσαμε εκείνες τις ημέρες, όπου βοούσαν όλα τα ελληνικά και ξένα ΜΜΕ "για το κατόρθωμα του Γιώργου".
Δεν ξεχάσαμε ακόμα, την τρικυμία που προκλήθηκε στις αγορές, θέτοντας σε κίνδυνο τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες (οι οποίες ήδη διακρατούσαν δικά μας ομόλογα), μόλις είχε αποφασιστεί το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ισως βέβαια και οι κερδοσκόποι που ποντάριζαν στην χρεωκοπία της Ελλάδας, να μην ξεχάσουν πόσο ψηλά ανέβηκε η αξία των ασφαλίστρων κινδύνου που κατείχαν...Και μετά απ΄όλα αυτά τα αλησμόνητα, ο Παπανδρέου πήγε σπίτι του έχοντας κάνει έξαλλους τους συνομηλιτές μας στην Ευρώπη.
Ισως δεν είχε δοθεί τότε στη δημοσιότητα τόσο αναλυτικά, η έκταση του κινδύνου για όλη την ευρωζώνη, που για την Ελλάδα θα σήμαινε οριστική και αμετάκλητη καταστροφή. Και μάλλον δεν έπρεπε να δοθεί, γιατί οι λεπτομέρειες σ΄αυτές τις περιπτώσεις δεν συμφέρει να προφέρονται ηχηρά. Οπως έλεγε και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, "υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται.." και ο νοών νοήτω. Αλλά όπως και να είχαν τα πράγματα σ΄εκείνη τη φάση, πέρασαν. Το κούρεμα του χρέους προχώρησε-όπως προχώρησε-μέσω PSI και ήδη αρχίσαμε να πληρώνουμε τον λογαριασμό..
Οντως, η παραμονή μας στο ευρώ είναι πολύ ακριβή υπόθεση και αυτό έπρεπε να το γνωρίζουμε από τα πρώτα του χρόνια. Δεν μάθαμε όμως αρκετά, όσο έτρεχε άνετα ο δανεισμός που γινόταν μέρα με τη μέρα, ακριβότερος. Ισως όμως, δεν είμαστε οι μόνοι αμαθείς σ΄αυτό το παιχνίδι, που μας παγίδεψε τόσο άσχημα. Ας κοιτάξουμε όμως τα του οίκου μας κατά πρώτον..
Η Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του προγράμματος που της επέβαλλαν οι δανειστές, κατόπιν συμφωνίας τους με τις κυβερνήσεις των τελευταίων δυόμιση ετών. Η κυβέρνηση Παπανδρέου, έχει την κύρια ευθύνη γι΄αυτό το αδιέξοδο, στο οποίο μας οδήγησε. Υπάρχει και συνέχεια βεβαίως, με την επόμενη κυβέρνηση "εθνικής σωτηρίας", αλλά τότε, ήταν ήδη αρκετά αργά. Ομως, γιατί ενώ πριν το κούρεμα, οι ευρωπαίοι αντέδρασαν σαν σε σεισμό για το δημοψήφισμα, ενώ τώρα, ξαφνικά λίγες μέρες μετά τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών, η ίδια η κα Μέρκελ το προτείνει; Τι συμβαίνει και τι άλλαξε λίγους μήνες μετά τον Οκτώβριο;
Πολλές οι αντιφάσεις, θα έλεγε κανείς, όταν βλέπει ότι από τη μια επισείονται πάλι απειλές εξόδου μας από το ευρώ, ενώ από την άλλη, μας βεβαιώνουν ότι θέλουν να μείνουμε οπωσδήποτε. Ν΄ακούγεται πρόταση δημοψηφίσματος όμως γι΄αυτό, από τους ίδιους εκείνους που ανατρίχιαζαν και μόνο στη σκέψη του, μοιάζει απίστευτο. Το μόνο που διαφωτιστικό, είναι η τοποθέτηση όλων των ελληνικών κομμάτων επ΄αυτού, τα οποία από την άλλη κιόλας ημέρα, έσπευσαν να απαντήσουν. Λίγο-πολύ, οι απαντήσεις τους συγκλίνουν. "Η Ελλάδα δεν χρειάζεται δημοψήφισμα..." Που σημαίνει, ότι έχουν όλοι συνειδητοποιήσει εις βάθος, πόσο επικίνδυνη είναι μια ενδεχόμενη αμφισβήτηση παραμονής μας στο ευρώ! Κι΄ας μας φλόμωσαν κάποιοι από τα προεκλογικά, αντιμνημονιακά τους μανιφέστα, τα οποία θεωρούν ότι τρόμαξαν κάπως τους αλύγιστους Ευρωπαίους.
Οι καιροί ου μενετοί για να παίζουμε με τις λέξεις. Οι δανειστές μας είναι αυτοί που είναι και εμείς, αν θέλουμε να πετύχουμε μια αναδιαπραγμάτευση τηρουμένων των αναλογιών, θα πρέπει να προτάξουμε μια σοβαρή και υπεύθυνη παρουσία. Είναι βέβαιο ότι μισούμε το Μνημόνιο στο οποίο μπήκαμε ακούσια και ότι εγκλωβιστήκαμε σε υποχρεώσεις ανυπέρβλητες, που δεν θα μπορέσουμε να εκπληρώσουμε. Είναι ακόμα πιό βέβαιο, ότι οι ιθύνοντες της ευρωζώνης, θα πρέπει να αναθεωρήσουν πολλά αν δεν θέλουν να διαλυθεί βίαια η ευρωζώνη και να καταστραφεί όλη η Ευρώπη. Ας δούμε όμως κατάματα την πραγματικότητα. Ηθελαν να ξέρουν τις πραγματικές προθέσεις εκείνων που ευαγγελίζονται τα τόσα "ηρωικά" αντιμνημονιακά, και προφανώς την πήραν την απάντηση. Μεγάλη υπόθεση η μαιευτική μέθοδος του Σωκράτη, κι΄ας το ξέραμε εμείς καλύτερα...

8 σχόλια:

  1. Το μήνυμα Μέρκελ ήταν Ισχυρή Κυβέρνηση στις επικείμενες εκλογές
    Δεν έχουν άδικο πολλοί που μιλούν για ωμή παρέμβαση απο την μία απα την άλλη σαφώς και οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους.

    Το πρόβλημα δεν είναι τι λέει Μέρκελ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελίνα η Μέρκελ γνωρίζει πολύ καλά, παρακολουθεί τις Δημοσκοπήσεις και την θέληση μας για παραμονή στο Ευρώ.

    Αυτό που εκμαίευσε ήταν ένα σιχτίρ.

    Διότι το δίλημα-εκβιασμός Μνημόνιο ή Ευρώ ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΛΕΟΝ και καλό είναι να μην τίθεται έτσι.

    Το τηλεφώνημα έλαβε χώρα παρουσία του αθρογράφου-λιβελογράφου P. Ronzheimer ανταποκριτή της BILD στην Αθήνα, που συνόδευε τον Μάρτιν Σούλτς.
    Ο συγκεκριμένος "δημοσιογράφος ειδικών αποστολών" καθιέρωσε στην φυλλάδα "BILD" - σε όλες τις ανταποκρίσεις του και σε κάθε άρθρο του ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΝΥΜΙΑ:
    "ΧΡΕΩΚΟΠΗΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ" - "ΧΡΕΟΚΟΠΟΠΗΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ"
    σαν ΥΠΕΡΤΙΤΛΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ, όπου συνήθως περιγράφεται το πόσο απατεώνες και διεφθαρμένοι είμαστε, είτε σαν λαός, είτε σαν κράτος και κοινωνία.

    -Σε αυτό το άτομο ο κ.Παπούλιας απάντησε:
    Χαίρομαι που είστε εδώ, διαβάζω την Bild καθημερινά!!!!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωμή πολιτική παρέμβαση , η οποία δημιουργεί συγκεκριμένα αντανακλαστικά στον μέσο Έλληνα . Όπως ακριβώς και όλες οι προηγούμενες παρεμβάσεις της Μέρκελ εδώ και τουλάχιστον 6 μήνες .
    Φυσικά όπως έγραψες και εσύ , η Μέρκελ δεν είναι χαζή , ξέρει ποιον αβαντάρει και ποιον κουρεύει με τις δηλώσεις της . Το μόνο πράγμα που μένει να απαντηθεί , είναι για ποιο λόγο η Μέρκελ προτιμάει ενισχυμένο τον Σύριζα . Η μήπως προτιμάει την ακυβερνησία ? Μήπως κάποιοι μας θέλουν εκτός Ευρώ? Μήπως κάποιοι θέλουν να τελειώνουν και οι ίδιοι με το Ευρώ , αλλά δεν μπορούν να πάρουν την ευθύνη οι ίδιοι και δημιουργούν εξηλαστήρια θύματα? Λέω......μήπως?

    Είναι πολλά τα λεφτα Άρη......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι γίνεται ρε γμώτο με τα non-papers και τα non-τηλεφωνήματα εκεί στην Προεδρία; Στέλνει non-paper ο Παπαδήμος, το δίνει στούς πολιτικούς αρχηγούς η Προεδρία. Μετά δίνει non-paper που αποδίδεται στον Καμμένο, αλλά ο ίδιος το διαψεύδει. Και τώρα διαρρέει το non-τηλεφώνημα (απειλή και καλά προς τούς Έλληνες εν όψει εκλογών), αλλά η Μέρκελ το διαψεύδει! Τι είναι η Προεδρία τής Δημοκρατίας δηλαδή; Διεκπεραιωτής τής κάθε παρόλας/non-παρόλας;

    Παλιά λέγαμε: "Από δήμαρχος κλητήρας". Τώρα θα βγαίνουν οι διάφοροι (σίγουρα θα πρόκειται περί αλήται) και θα λένε: "Από πρόεδρος κλητήρας"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Για ποιό λόγο η Μέρκελ θέλει ενισχυμένο τον ΣΥΡΙΖΑ"
    Η Μέρκελ τον θέλει, ή άλλοι;
    Βασικά ποιός να ήθελε το αντίπαλο δέος ενισχυμένο, ποιόν συμφέρει;

    Αυτοί που θέλουν επιστροφή στη δραχμή, έχουν πολύ άγριες ορέξεις για την Ελλάδα. Θα μας αγοράσουν μπίρ παρά όλους. Καλύτερο δώρο απ΄αυτό, δεν υπάρχει για τους διεθνείς κερδοσκόπους, για να τοποθετήσουν τα κέρδη τους από τα ασφάλιστρα κινδύνου που θα είναι τεράστια.
    Δεν θα αγοράζουν απλά τμήματα περιουσιών, αλλά χώρες ολόκληρες μετά απ΄αυτό!!

    Οσο για τα non-paper που πάνε κι΄έρχονται, "πανω χέρι κάτω χέρι τινος είναι το πάνω πάνω..", μου θυμίζουν λιγάκι Μπίγκο.
    Ε τώρα τι να πούμε, αφού ξέρετε, είστε όλοι ξύπνια παιδιά.
    Χρόνια πολλά στους Κώστηδες και τις Ελένες.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πιγκουίνε,ο Πρόεδρος ανησυχεί πολύ γιατί είναι και εκείνες οι καταραμένες οι ευθύνες,που στην Ελλάδα αποδίδονται κάθε 100 χρόνια.

    Απο τα πρακτικά των συναντήσεων καταλαβαίνει κανείς.

    Τα non paper και τα non τηλεφωνήματα τα πετάει απο πάνω του,είναι έμπειρος πολιτικός και αν μη τι άλλο γνωρίζει καλά απο ευθυνοφοβία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικά Ελίνα έχω μείνει με το ερώτημα.Το κούρεμα του Ελληνικού χρέους,σε εμάς έδωσε ανάσα ή σε αυτούς;

    Μάλλον ρητορικό το ερώτημα.

    Οι Γερμανοί αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να δείξουν τις πραγματικές τους προθέσεις,σε ότι αφορά το ευρώ.

    Οι Γερμανοί είναι αντιμέτωποι με ένα σκληρό δίλημμα,ή την οικονομία τους θα σώσουν, ή το ευρώ....

    Λέτε να σώσουν το ευρώ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "την οικονομία τους θα σώσουν ή το ευρώ;"
    Ολα μαζί δεν γίνονται σ΄αυτή τη ζωή Χρήστο. Ιδίως σε περιόδους κρίσης, ισχύει "ή το ένα, ή το άλλο..."
    Το κούρεμα, έσωσε την Ελλάδα ως μέγεθος στον τραπεζικό χάρτη δανεισμού...
    Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε ότι τα φάλτσα έχουν κοντά πόδια.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.