25/6/12

Υπερβάσεις ή διάλυση;

Η Ευρωζώνη και οι ηγέτες της, όπως πολλές φορές έχει συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια, βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με τη λήψη σημαντικών και κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της.
Η προοπτική εκκίνησης της αναπτυξιακής διαδικασίας στην Ευρωζώνη έχει εγκατασταθεί για τα καλά στις βασικές συζητήσεις και προτεραιότητες των Ευρωπαίων ηγετών, καθώς γίνεται προφανές ότι η κρίση ολοένα και βαθαίνει όχι μόνο στις «δημοσιονομικά και μεταρρυθμιστικά απείθαρχες» χώρες, αλλά και στα κράτη-μέλη εκείνα τα οποία δεν είχαν απασχολήσει τον ηγετικό πυρήνα της Ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τη διαχειριστική τους πληρότητα.
Η έκκληση -σχεδόν κραυγή- του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι, την προηγούμενη εβδομάδα, «έχουμε λίγες ημέρες για να σώσουμε το ευρώ», είναι ενδεικτική των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη και οι ηγέτες της, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής τις επόμενες ημέρες.
Η συνάντηση των ηγετών των τεσσάρων μεγαλύτερων χωρών της Ευρωζώνης, την Παρασκευή, στη Ρώμη, θεωρείται ότι άνοιξε το δρόμο για τη λήψη αποφάσεων, σχετικά με την προώθηση της ανάπτυξης, καθώς εργαλεία, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα ομόλογα έργων, μπορούν, με τη βοήθεια του κοινοτικού προϋπολογισμού και την εγγύηση των χωρών-μελών, να κινητοποιήσουν επενδύσεις 120-130 δισ. ευρώ, τα οποία θα στηρίξουν επενδύσεις σε μεγάλα έργα υποδομής, αλλά και τις ΜΜΕ.
Ενδεχομένως, οι επιλογές αυτές να είναι το αποτέλεσμα των μέγιστων πολιτικών συναινέσεων που μπόρεσαν να προκύψουν μεταξύ των ηγετών, αλλά το ερώτημα που ευθέως προκύπτει έχει να κάνει με το αν είναι αρκετές για να επιτελέσουν το έργο της διάσωσης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Οι ευρωσκεπτικιστές αντιτάσσουν ότι το πακέτο αυτό δεν είναι ικανό να προκαλέσει έκπληξη και αλλαγή κλίματος στις αγορές, θεωρούμενο ως σχεδόν ήδη προεξοφλημένο, και θα χρειαστεί στη Σύνοδο Κορυφής πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια.
Το ρόλο αυτό προσδοκάται να παίξει ο «οδικός χάρτης», τον οποίο έχουν επεξεργαστεί οι κ. Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Μάριο Ντράγκι, με αναφορές σε συγκεκριμένες ιδέες με στόχο την οικονομική, δημοσιονομική, τραπεζική και πολιτική ένωση.
Ωστόσο, οι επιφυλάξεις που υπάρχουν για τον «οδικό χάρτη», εστιάζονται στο ότι, κατά την προσφιλή μέθοδο της Ενωσης, το σχέδιο αυτό θα δώσει κατευθύνσεις, αλλά δεν θα περιλαμβάνει τις απαραίτητες για να τεκμηριώσουν την ισχύ του αποφάσεις.
Προτείνεται, λοιπόν, παράλληλα με τον «οδικό χάρτη» και το πακέτο των 130 δισ. ευρώ, να υπάρξουν αποφάσεις που να προσδιορίζουν πρακτικά για την επιβίωση της Ευρωζώνης θέματα, όπως μια δέσμευση για έκδοση ευρωομολόγων σε προκαθορισμένη ημερομηνία στο εγγύς μέλλον και η χαλάρωση των στόχων για τη μείωση των ελλειμμάτων σε χώρες που έχουν δεχθεί πλήγμα από την ύφεση.
Η Ευρωζώνη και οι ηγέτες της, όπως πολλές φορές έχει συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια, βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με τη λήψη σημαντικών και κρίσιμων αποφάσεων για το μέλλον της. Η στατιστική των προηγούμενων αναμετρήσεων δεν είναι θετική για τα ευρωπαϊκά χρώματα. Κάποιοι πρέπει να υπερβούν τους εαυτούς τους.
ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ - nfran@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.