9/7/12

Επιμένουν σε ίδρυση της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Κύπρου οι Τ/κ

Του Νίκου Στέλγια
Έναρξη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., οικονομική κρίση, δάνειο από τη Ρωσία... Τα εν λόγω ζητήματα απασχόλησαν την κυπριακή επικαιρότητα όλη την προηγούμενη εβδομάδα, με πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα και εκτενή ρεπορτάζ σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Την προηγούμενη εβδομάδα όμως τον τουρκοκυπριακό Τύπο και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης απασχόλησε επίσης το αποτέλεσμα μιας νέας έρευνας ενός τουρκικού κέντρου κοινωνικών μελετών.
Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας του τουρκικού κέντρου ερευνών «TESEV» ρίχνουν φως στη στάση των Τουρκοκυπρίων σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα, αλλά και τις σχέσεις της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την Τουρκία.
Η νέα έρευνα, για τα συμπεράσματα της οποίας ενημέρωσε πρώτο το www.kathimerini.com.cy τους αναγνώστες του, έφερε στο προσκήνιο μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια: Οι Τουρκοκύπριοι συμφωνούν εν μέρει με τις πρόσφατες τοποθετήσεις της ελληνοκυπριακής ηγεσίας στο Κυπριακό. Με άλλα λόγια, η πλειοψηφία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων, τείνει να συμφωνήσει με τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, και των «συντρόφων» του.

Οι Τουρκοκύπριοι, λοιπόν, καλούν την ηγεσία τους να αναθεωρήσει την αδιάλλακτη στάση της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επίσης, η πλειοψηφία της τουρκοκυπριακής κοινότητας συμφωνεί με την πρόταση της επιστροφής των Βαρωσίων στους κατοίκους τους υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, πάγιο αίτημα του κ. Χριστόφια, αλλά και το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό την επίβλεψη της Ε.Ε.

Κατά την άποψη των Τουρκοκυπρίων, στη νέα περίοδο, η Τουρκία αποδίδει περισσότερη σημασία στους ρυθμούς της οικονομικής ανάπτυξης παρά στην άμεση λύση του Κυπριακού. Οι Τουρκοκύπριοι λοιπόν υποστηρίζουν ότι η Τουρκία επενδύει στη διχοτόμηση της Κύπρου δημιουργώντας μόνιμες δομές στο βόρειο κομμάτι του νησιού.

Αυτό που προτείνουν οι Τουρκοκύπριοι στην Άγκυρα είναι η αναθεώρηση της αδιάλλακτης στάση της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η τουρκοκυπριακή κοινότητα τάσσεται υπέρ της μείωσης του αριθμού των τουρκικών στρατευμάτων
στο βόρειο κομμάτι της νήσου, ενώ την ίδια στιγμή υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος της λεγόμενης αστυνομίας πρέπει να περάσει στα χέρια της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

Οι Τουρκοκύπριοι τάσσονται υπέρ της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Επίσης, αναμένουν τη βελτίωση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων τόσο της Ελλάδας, όσο και της ελληνοκυπριακής κοινότητας με την Τουρκία. Την ίδια στιγμή, προτείνουν τη διαμεσολάβηση του τουρκοκυπριακού κεφαλαίου για τη σύναψη επίσημων οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία.

Η νέα μελέτη του τουρκικού κέντρου κοινωνικών μελετών «TESEV», μεταξύ άλλων, μας οδηγεί στα εξής συμπεράσματα:

• Όπως στην περίπτωση της ελληνοκυπριακής κοινότητας, έτσι και στην περίπτωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας, είμαστε αντιμέτωποι με μια βαθιά πολιτικοκοινωνική κρίση. Στο οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό πεδίο οι Τουρκοκύπριοι ψάχνουν λύσεις σε μια σειρά σημαντικών προβλημάτων.

• Η έκθεση του «TESEV» δείχνει ότι η πλειοψηφία της τουρκοκυπριακής κοινότητας τάσσεται υπέρ της ανεξαρτητοποίησης από την Τουρκία και της δημιουργίας μιας «αυτόνομης κοινωνικοπολιτικής δομής», η οποία θα διαχωρίσει τη θέση της από την Τουρκία και θα αναπτύξει οικονομικές σχέσεις με την ελληνοκυπριακή και τη διεθνή κοινότητα.

• Η στρατιωτική κατοχή, ο μιλιταρισμός, η σύγκρουση των εθνικισμών και των μεγάλων συμφερόντων είναι κοινωνικά και πολιτικά φαινόμενα στα οποία εστιάζει η τουρκοκυπριακή κοινότητα. Αντιμέτωποι με τις ιστορικές προκλήσεις, οι Τουρκοκύπριοι τάσσονται υπέρ της δημιουργίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Κύπρου, η οποία θα αποτελείται από δύο αυτόνομες «πολιτικές και οικονομικές ζώνες».

• Η παρούσα στάση της Τουρκίας εμποδίζει τη μελλοντική πραγματοποίηση των οραμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Από την άλλη, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και την ιστορική σημασία των εξής ερωτημάτων: Είναι έτοιμη η ελληνοκυπριακή κοινότητα για τη δημιουργία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας; Ή προτιμά τη διαιώνιση του status quo;

Πότε επιτέλους θα πάψουμε να κρυβόμαστε πίσω από μικροπολιτικά τεχνάσματα; Ίσως ποτέ... Κάπου εδώ ξεκινά το δράμα αυτής της κοινωνίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.