2/9/12

Γ. Μυλόπουλος: «Δεν έχει ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ χωρίς λόγο»

Γ. Μυλόπουλος: «Δεν έχει ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ χωρίς λόγο»
Ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Μυλόπουλος και τα μέλη των πρυτανικών αρχών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. ( ΑΠΕ-ΜΠΕ/PIXEL).
 Παπαματθαίου Μάρνυ  
«Η αλήθεια, δηλαδή, είναι ότι η Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) αποτέλεσε εναλλακτική πηγή εσόδων και στήριξε με το αποθεματικό της μέρος των λειτουργικών δαπανών του ΑΠΘ, καθώς και μέρος των δαπανών που θα καλύπτονταν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων». 
Αυτό είπε ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Γιάννης Μυλόπουλος σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Παρασκευή, προκειμένου να απαντήσει σε δημοσίευμα εφημερίδας που τον κατηγόρησε πρόσφατα για σπατάλη της περιουσίας της Εταιρείας Διαχείρισης της Πανεπιστημιακής Περιουσίας.
«Αυτή ήταν συνειδητή επιλογή της διοίκησης και της Συγκλήτου του ΑΠΘ, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί ούτε κατ' ελάχιστον η εκπαιδευτική και ερευνητική δραστηριότητα. Παρά το γεγονός, πάντως, ότι η Εταιρία κάλυψε ένα σημαντικό μέρος των δαπανών αυτών, τα έξοδά της για το 2011 ήταν κατά 30% μειωμένα σε σχέση με το 2010» είπε ο κ. Μυλόπουλος.
«Εχουμε να διοικήσουμε ένα Ιδρυμα-γίγαντα, έπρεπε η να κάνουμε τις δαπάνες, ή να τις κόψουμε, να μην πληρώσουμε τίποτα και πολλοί άνθρωποι να χάσουν τη δουλειά τους» δήλωσε.
Τα μέλη των πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος επισήμαναν στη συνέντευξη Τύπου ότι η χρηματοδότηση ΑΠΘ από το κράτος μειώθηκε πέρυσι στο 50% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, αλλά έπρεπε να συνεχίσει να λειτουργεί. Γι αυτό και ελήφθη η απόφαση να καλυφθούν λειτουργικές ανάγκες του (μισθοί συμβασιούχων, έργα σε εξέλιξη κλπ. από τα έσοδα της Εταιρείας Διαχείρισης που είχε ακόμη αποθέματα).
Ο πρύτανης του ΑΠΘ αλλά και τα μέλη του πρυτανικού συμβουλίου ανέφεραν ότι πράγματι οι κωδικοί των έργων που έγιναν τον τελευταίο χρόνο με χρήματα της Εταιρείας Διαχείρισης ήταν παραπλανητικοί, καθώς συνήθως επιλεγόταν μια γενική περιγραφή και όχι το σύνολο του έργου. Για παράδειγμα και σχετικά με την καταγγελία ότι δαπανήθηκαν 30.000 ευρώ για την τουαλέτα της πρυτανείας, όπως είπε ο κ. Μυλόπουλος, παρότι έτσι περιγράφηκε συνοπτικά, περιλάμβανε έργα σε τουαλέτες, κουζίνες, δάπεδα ενός ολόκληρου ορόφου.
«Δεν ήξερα πράγματι ο λογιστή μας με τι κωδικούς αναφέρει το κάθε έργο, αλλά υπάρχουν τα τιμολόγια για όλα και δεν έχει ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ χωρίς λόγο», είπε ο κ. Μυλόπουλος στην συνέντευξη που έδωσε. Σχετικά με την ανακαίνιση της κατασκήνωσης του Πανεπιστημίου, κόστους πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ, οι πρυτανικές αρχές δήλωσαν ότι το έργο είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη πρυτανεία και αυτοί απλά αποπλήρωσαν συμβατικές υποχρεώσεις.
Για αυτούς τους λόγους και η Σύγκλητος του Ιδρύματος «έπειτα από εξαντλητική συζήτηση και αναλυτική παρουσίαση όλων των οικονομικών στοιχείων της Εταιρίας, υπερψήφισε ομόφωνα τον απολογισμό και τον προϋπολογισμό της», πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ. «Σημειώνεται ακόμη ότι οι δαπάνες αυτές, έκτος από την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρίας και τον έλεγχο της Συγκλήτου έχουν περάσει και από πλήρη διαχειριστικό έλεγχο από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών» συνέχισε. «Η διαχείριση του δημοσίου χρήματος γίνεται με απόλυτο σεβασμό ακόμη και στο τελευταίο ευρώ και πλήρη αίσθηση των δυσκολιών που περνά η ελληνική οικογένεια, προκειμένου να σπουδάζει τα παιδιά της» κατέληξε.
Οπως είπε ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος κ. Γιάννης Παντής θα ερευνηθούν τα οικονομικά του Ιδρύματος σε βάθος δεκαετίας και θα απαντηθούν όλα τα ερωτήματα. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν, η Εταιρεία Διαχείρισης της περιουσίας του ΑΠΘ είχε 27 εκατομμύρια ευρώ έσοδα το 2006 επί ηγεσίας του κ. Μάνθου, το 2010 παραδόθηκαν στην πρυτανεία Μυλόπουλου 14 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα υπάρχει περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ μετά την πληρωμή συμβατικών υποχρεώσεων, το οποίο αναμένεται ότι ως το τέλος του χρόνου να αυξηθεί στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ από έσοδα της Εταιρείας.
«Διευθύνω το καλύτερο τεχνολογικό πανεπιστήμιο της Ευρώπης» είπε ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Νίκος Μάργαρης. «Αλλά επειδή κάποιος ανεγκέφαλος από το υπουργείο Οικονομικών δέσμευσε τα 10 εκατομμύρια ευρώ που είχαμε στα αποθεματικά μας, βρεθήκαμε χωρίς τίποτα και φυσικά δεν μπορούσαμε να λειτουργήσουμε».
Οι εκπρόσωποι του ΑΠΘ μίλησαν για «πρωτοφανή και διαρκή συκοφαντική δυσφήμιση του». Συγκεκριμένα ανέφεραν τα εξής:
-Δεν υπάρχει ούτε τουαλέτα στο γραφείο του Πρύτανη, ούτε δαπάνη γι' αυτήν. Ο αντίστοιχος κωδικός, ύψους περίπου 30.000 ευρώ αναφέρεται σε δαπάνες ανακατασκευής μέρους του 7ου ορόφου του Κτιρίου Διοίκησης, μεταξύ των οποίων οι υγειονομικοί χώροι του ορόφου, η κουζίνα και ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων, καθώς και στην ανακατασκευή μέρους του ισογείου του Κτιρίου Διοίκησης, το οποίο και είχε υποστεί φθορές από εμπρησμό.
-Δεν υπάρχουν νέα έργα στην κατασκήνωση του ΑΠΘ, αλλά δαπάνες που αντιστοιχούν στην ολοκλήρωση και στην αποπληρωμή συμβατικών υποχρεώσεων από έργα που είχαν ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διοίκησης στις κατασκηνώσεις, όπως π. χ. ο βιολογικός καθαρισμός.
-Ο κωδικός «διάφορα έξοδα» αντιστοιχεί σε δαπάνες για αγορά εργαστηριακού εξοπλισμού και αναλώσιμων για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών αναγκών των ακαδημαϊκών μονάδων του ΑΠΘ. Πρόκειται δηλαδή για δαπάνες που έγιναν από την Εταιρία, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες που δε θα είχαν καλυφθεί εξαιτίας της μείωσης του τακτικού προϋπολογισμού.
-Η δαπάνη περίπου 235.000 ευρώ δεν αναφέρεται μόνο στη διαρρύθμιση του καταστήματος «Λογότυπος» έκτασης 180 τ.μ., όπως αναφέρθηκε, αλλά και στην ανακατασκευή και την αντιστήριξη και ενίσχυση για λόγους στατικής επάρκειας του φέροντος οργανισμού του ευρύτερου χώρου, έκτασης 400 τ. μ., καθώς και στην εκ νέου διαμόρφωση σε άλλον όροφο δύο γραφείων, που αναγκαστικά μεταφέρθηκαν εκεί.
-Η ανακατασκευή των κυλικείων κόστισε 55.000 ευρώ.
-Με 244.000 ευρώ ηλεκτροφωτίστηκε η πανεπιστημιούπολη, καθώς αποτελούσε πάγιο αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας επί σειρά ετών και έτσι μειώθηκε η εγκληματικότητα κατά περίπου 50%.
-Η δαπάνη ύψους 430.189 ευρώ που αναφέρεται ως «σχεδιασμός και εσωτερικός κανονισμός της Εταιρίας» αντιστοιχεί στη μισθοδοσία 90 εργαζομένων.
-Τμήμα των δαπανών που παρουσιάζονται αφορά ακόμα λειτουργικές ανάγκες της Φοιτητικής Λέσχης, η λειτουργία της οποίας θα είχε διακοπεί, αν δεν είχε ενισχυθεί από την Εταιρία, καθώς και την κάλυψη της μισθοδοσίας εργολαβικών υπαλλήλων.
ΒΗΜΑ

11 σχόλια:

  1. Κάτι ανάλογο έλεγαν και κάποιοι άλλοι στο Πάντειο κάποτε κ. Πρύτανη, την ώρα που γκομενιάριζαν με την κόκινη πόρσε (πνευματικός κόσμος σου λέει) και στη συνέχεια κατέληξαν στη φυλακή, διοίκηση δια του παραδείγματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τοοοοοοοση λάσπη επειδή συνδέεται με τον ΣΥΡΙΖΑ .
    Ο φασισμός σε όλο του το μεγαλείο !
    Αν υπήρχε κάτι παράνομο θα το αναλάμβανε η δικαιοσύνη και όχι τα καθεστωτικά ΜΜΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξ ευωνύμων, μην καθαγιάζεις οτιδήποτε αριστερό.
    Άλλωστε και η Αριστερά ως ιδεολογία είναι έναι ολοκληρωτική, δεν έχει καμία σχέση με τη Δημοκρτία, είναι ένα είδος "έγχρωμου" φασισμού.
    Τ είδαμε αυτά στ γκουλάγκ και όπου εφαρμόστηκε η αριστερή ιδεολογία.
    Και αυτό που υποστηρίζεις με πάθος, παρουσιάζοντας ό,τι αριστερό και όλους τους αριστερούς ως ηθικούς, είναι ο ορισμός του ιδεολογικού ρατσισμού-φασισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Me to sympathio Savva xaneis ta logia sou.
    (X)
    Akoma na katalavoune merikoi oti O mauros Fasismos ison me kokkino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. κ Καλεντερίδη ,

    και εμένα δεν μου αρέσουν οι ακρότητες αλλά τους φασίστες πως αλλιώς να τους αντιμετωπίσεις? δεν το αξίζουν, αν δε τους στείλεις στα Γκουλαγκ που θα τους στείλεις στον Κορυδαλλό με την πισίνα?
    Αν έχετε κάτι να προσάψετε στα Γκουλάγκ ευχαρίστως να το συζητήσουμε σε κάποια σχετική σας ανάρτηση γιατί με μια πρόχειρη αναζήτηση δεν βρήκα κάτι σχετικό (προφανώς δεν το θεωρείτε σοβαρό!)
    Η προοδευτική Αριστερά και ο Σοσιαλισμός ολοκληρωτική ιδεολογία ? ΕΚΠΛΗΣΟΜΑΙ με τον χαρακτηρισμό σας , δείξτε μου πιο υγιή και ευγενή ιδεολογία ..
    Η Αριστερά και ο Σοσιαλισμός δεν αποκυρήτει την Δημοκρατία ισα-ίσα έχει δώσει αγώνες γι'αυτή (Άρης '40 , πολυτεχνείο κλπ) .Αλλά σε πια Δημοκρατία αναφέρεστε ? τν κουμπάρων των Ολυμπιακών αγώνων ? πια εποχή θεωρείτε την αντιπροσωπευτικότερη της Δημοκατίας? Φοβάμαι ότι θα δυσκολευτείτε να βρείτε σοβαρή απάντηση.
    Και τέλος

    Αν υπάρχει κάποιο πταίσμα στην υπόθεση του Μυλόπυλου να το βρει η δικαιοσύνη και μετά το συζητάμε και όχι να βιαζόμαστε να πάρουμε θέση σε προβοκατόρικες αναφορές συγκεκριμένων ΜΜΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστώ για την παρέμβασή σας για την αναρτηση των σχολίων μου που δεν καταλαβαίνω γιατί κόβονται ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξ ευωνύμων
    η έννοιες σοσιαλισμός και κομμουνισμός είναι ασύμβατες με τη Δημοκρατία.
    Δεν λέω αν είναι καλές ή κακές.
    Απλά, σε φιλοσοφική βάση, είναι ασύμβατες με τη Δημοκρατία.
    Και ναι, υπό την έννοια αυτή, είναι ολοκληρωτικές ιδεολογίες, το είδαμε αυτό στην ιστορία.
    Άλλωστε, ο τέλειος κομουνισμός είναι η δικτατορία του προλεταριάτου.
    Όσο για τους φασίστες, συγγενείς σας είναι, απλά είναι εθνικο-σοσιαλιστές.
    Κατά την άποψή μου η λύση στα προβλήματα της πατρίδας μας είναι η Δημοκρατία.
    Αν την ανακαλύψουμε και την εφαρμόσουμε με όρους 21ου αιώνα, θα λύσουμε ακόμα και τα προβλήματα που σχετίζονται με τη ληστρική δράση του κεφαλαίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. skal, η Βενεζουέλα τού Τσάβες ή η Βολιβία τού Μοράλες ή ο Ισημερινός τού Κορρέα κλπ σού θυμίζουν ολοκληρωτικά καθεστώτα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πιγκουίνε,
    είναι καθεστώτα που χρησιμοποιούν δημοκρατικές διαδικασίες, όμως δημοκρατικά καθεστώτα δεν είναι και φυσικά ούτε σοσιαλιστικά καθεστώτα είναι.
    Και στις τρεις χώρες που αναφέρεις λειτουργεί ένα μικτό σύστημα, η οικονομία της αγοράς και η παρεμβατικότητα του κράτους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. κ Καλεντερίδη,

    Ο Σοσιαλισμός που είναι διεθνώς αναγνωρισμένο συνώνυμο του κοσμικού και κοινωνικού ασύμβατο με την Δημοκρατία?
    Για ποιά Δημοκρατία μιλάμε ? της ολιγαρχίας ? της φαυλοκρατίας ?
    Ε τότε ναι σε αυτή την περίπτωση ο Σοσιαλισμός είναι ασύμβατος με την έννοια της Δημοκρατίας και συνώνυμος με την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη, που η αστική Δημοκρατία περιθωριοποίησε.
    Είναι σύνηθες ο καμπούρης να βλέπει τα ελαττώματα των άλλων και ίσως να έχετε δίκιο ότι ιστορικά ο Σοσιαλισμός δεν βρήκε την ιδανική του εφαρμογή αλλά το ίδιο εύκολα θα μπορούσα και εγώ να σας προκαλέσω σε ποιές μεταπολεμικές ή ακόμα και μεταΣοβιετικές “Δημοκρατίες” η Δημοκρατία βρήκε αντιπροσωπευτική της εφαρμογή . Σε ποιές “Δημοκρατίες” η εξουσία πηγάζει από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού?
    Θεωρείτε ότι η Δημοκρατία θα μπορέσει να αναχαιτίσει την ληστρική δράση του κεφαλαίου ?
    Εμένα μου φαίνεται πολύ προχωρημένο σαν σκέψη και ο λόγος είναι ότι όπου θέλει να δραστηριοποιηθεί το κεφάλαιο η πρώτη ενεργεια που θα κάνει είναι να εγκαταστήσει μια “Δημοκρατία”

    Τα υπόλοιπα για την σχέση Αριστεράς - φασιστών θα έχουμε την ευκαιρία να τα αναλύσουμε στο σχόλιο που έχω αφήσει "Οι «πατριώτες» της Χρυσής Αυγής … ντύνονται στην Τ...":

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. skal, αυτό που λες (12:28 π.μ.) είναι αναγκαστικά γενικό και άρα επιδεχόμενο πολλών (και αντίθετων) αναγνώσεων. Και είναι αναγκαστικά γενικό γιατί για να έχει μόνο μιά ανάγνωση προϋποθέτει τούς ορισμούς τής "δημοκρατίας" και τού "σοσιαλισμού".

    Τι εννοούμε δημοκρατία; Την άμεση; Την αντιπροσωπευτική; Τη στρατοκρατούμενη (π.χ. Τουρκία); Τη χειραγωγούμενη (π.χ. Ελλάδα); Με δημοψηφίσματα; Χωρίς δημοψηφίσματα; Ποιά ακριβώς; Υπάρχει δηλαδή μόνο ένας κωδικοποιημένος τύπος δημοκρατίας;

    Και τι εννοούμε σοσιαλισμό; Τον υπαρκτό; Τη σοσιαλδημοκρατία; Τον "τρίτο δρόμο" τού Αντρέα; Την Κουβανική εκδοχή; Την... Κινέζικη εκδοχή; Υπάρχει δηλαδή κι εδώ μόνο ένας κωδικοποιημένος τύπος σοσιαλισμού;

    Έχεις δει ας πούμε στις χώρες που ανέφερα στο προηγούμενο σχόλιό μου το ΔΝΤ ή άλλους υπερεθνικούς οργανισμούς ή και κράτη να παρεμβαίνουν και να εκβιάζουν ευθέως τούς πολίτες ποιό κόμμα να ψηφίσουν και ποιό όχι; Και αντίστροφα, η Ελλάδα έχει περισσότερη δημοκρατία από τον Ισημερινό και οι πολίτες της περισσότερο λόγο στα μεγάλα και σοβαρά θέματα που καθορίζουν τη ζωή τους; Προσωπικά φίλε πιστεύω ότι οι τελευταίες εκλογές στη χώρα μας ήταν τύποις μόνο δημοκρατικές και ελεύθερες, ενώ στην πράξη ήταν εκλογές πειθαναγκασμού και χειραγώγησης. Οι μόνες χειρότερες ήταν οι εκλογές τού '61 (παρόλο που ήταν οικολογικές μιάς και δόθηκε δικαίωμα ψήφου και στα δέντρα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.