2/11/12

ΟΗΕ: Πιθανώς έγκλημα πολέμου οι εκτελέσεις στρατιωτών στη Συρία



Η γνησιότητα ενός βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και φέρεται να δείχνει σύρους αντάρτες να σκοτώνουν στρατιώτες που είχαν παραδοθεί είναι υπό διερεύνηση, ωστόσο οι εκτελέσεις αυτές αποτελούν πιθανότατα έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Όπως και άλλα βίντεο αυτού του είδους, είναι δύσκολο να εξακριβωθεί αμέσως η γνησιότητά του σχετικά με την τοποθεσία, το ποιος εμπλέκεται. Πρέπει να το εξετάσουμε προσεκτικά. Θα εξεταστεί προσεκτικά», δήλωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ.
«Ωστόσο οι κατηγορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για στρατιώτες που δεν ήταν πια στη μάχη. Επομένως φαίνεται στο σημείο αυτό ότι είναι πολύ πιθανό να πρόκειται για έγκλημα πολέμου, άλλο ένα», πρόσθεσε ο ίδιος.
Τις εκτελέσεις στρατιωτών καταδίκασε και η Διεθνής Αμνηστία, υποστηρίζοντας επίσης ότι αν εξακριβωθούν, αποτελούν έγκλημα πολέμου.
Το περιστατικό συνέβη αφού αντάρτες κατέλαβαν σημεία ελέγχου του στρατού μεταξύ Δαμασκού και Χαλεπιού.
Στο βίντεο διακρίνονται αντάρτες που κλωτσούν, σπρώχνουν και στοιβάζουν αρκετούς στρατιώτες στο έδαφος στο εσωτερικό ενός χώρου που μοιάζει με σημείο ελέγχου. Στη συνέχεια ακούγεται σωρεία πυροβολισμών.
«Αυτό το σοκαριστικό υλικό δείχνει ένα πιθανό έγκλημα πολέμου σε εξέλιξη και καταδεικνύει κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου από την εν λόγω ένοπλη ομάδα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Διεθνή Αμνηστία.
Καμία ομάδα δεν έχει προς το παρόν αναλάβει την ευθύνη για τις εκτελέσεις, ωστόσο οι υποψίες στρέφονται προς μία ακραία ισλαμιστική οργάνωση.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.