8/12/12

Πώληση υποβρυχίων , Προτείνει ο ειδικός συντονιστής προκειμένου να «διασωθούν» τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Του Τασου Τελλογλου
Την πώληση δύο εκ των υποβρυχίων τύπου 214, που προορίζονται για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού, προτείνει ο συντονιστής για την ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία Νίκος Αναστασόπουλος, προκειμένου να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και η συνέχιση της ναυπηγοεπισκευαστικής τους δραστηριότητας.Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συγκεκριμένη πρόταση είναι η επικρατέστερη μεταξύ τεσσάρων εναλλακτικών που έχουν υποβληθεί από τον συντονιστή στους υπουργούς Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Εθνικής Αμύνης Πάνο Παναγιωτόπουλο και έχουν συζητηθεί με τα κόμματα της συγκυβέρνησης, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Αναστασόπουλος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από τις συνομιλίες που είχε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες να ενθαρρύνει τη λύση της πώλησης των υποβρυχίων, καθώς:

- Μικραίνει ένα πρόγραμμα που έτσι και αλλιώς ήταν πολύ φιλόδοξο (κατασκευή 7 υποβρυχίων με τον «Ωκεανό» της τάξης 209 έναντι 6 της Τουρκίας και 8 του Ισραήλ).
- Διασφαλίζει την εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ από την πώληση των υποβρυχίων για τα οποία έχει βρεθεί αγοραστής χωρίς να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για την περαιτέρω χρηματοδότηση της σύμβασης κατασκευής των υποβρυχίων.
- Δίνει δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του ναυπηγείου χωρίς μαζικές απολύσεις 1.000 εργαζομένων.
Στα μειονεκτήματα της λύσης είναι ότι το Πολεμικό Ναυτικό θα θεωρήσει ότι δεν εξυπηρετούνται οι ανάγκες του με την περικοπή του προγράμματος και ότι θα χρειασθεί αναθεώρηση της σύμβασης που είχε ψηφίσει επί υπουργίας Ευ. Βενιζέλου η Βουλή κατά πλειοψηφία.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες της «Κ», η λύση έχει τεθεί υπ’ όψιν του Λιβανέζου επενδυτή Ισκαντάρ Σάφα, ο οποίος υπό όρους την αποδέχεται. Ο κ. Σάφα ζητεί ένα ποσό για να επαναφέρει το Ναυπηγείο σε κατάσταση λειτουργίας και να εξοφλήσει τις οφειλές του στους φορείς του δημοσίου (εφορία, ΙΚΑ), καθώς και να αναλάβει το Δημόσιο την ευθύνη συντήρησης των υποβρυχίων που υπάρχουν ήδη στον Σκαραμαγκά. Οι δύο πλευρές, ο εθνικός συντονιστής και ο κ. Σάφα, συζητούν ακόμα το ύψος του ποσού που θα απαιτηθεί για την επαναλειτουργία του Ναυπηγείου.
Τον Απρίλιο του 2012 η ιδιοκτησία του Ναυπηγείου και ο κ. Σάφα είχαν προχωρήσει σε εκ περιτροπής εργασία (1 μέρα την εβδομάδα) εξαιτίας του γεγονότος ότι το Δημόσιο είχε σταματήσει τις πληρωμές. Το Δημόσιο από την πλευρά του επικαλείτο το γεγονός ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά δεν παρέδιδαν έργο για να δικαιολογήσει τη διακοπή πληρωμών. Ταυτόχρονα τα ΕΝΑΕ προσέφυγαν στη διαιτησία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις προτάσεις του κ. Αναστασόπουλου περιλαμβάνονται επίσης η μονομερής καταγγελία της σύμβασης με κρατικοποίηση του Ναυπηγείου, καθώς και η διακοπή λειτουργίας του.

5 σχόλια:

  1. Αν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σώζονται μη κατασκευάζοντας, τότε τι νόημα ύπαρξης έχουν; Πουλήστε τα υποβρύχια και κλείστε τα να τελειώνουμε. Εκτός κι αν τα θέλουνε για ψήφους κι αυτά, όπως θέλουνε κάποια κόμματα και τους μουσουλμάνους για τον ίδιο λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. http://www.defence-point.gr/news/?p=64787

    http://www.defence-point.gr/news/?p=64790

    Σχολιάζω μέσω των άρθρων που παραθέτω και ερωτώ γιατί δεν έχει ζητηθεί ήδη η παραίτηση αυτού που έκανε αυτή την πρόταση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παίζουν με την ισχύ του πολεμικού ναυτικού. Το βασικό κριτήριο πρέπει να ναι η ενίσχυση του στόλου με αυτά τα υποβρύχια άμεσα.
    Ο στόλος επιφανείας σιγά σιγά γερνάει πλήρως και δεν έχει ικανότητα αεράμυνας περιοχής για να αμυνθεί στην Ανατολική Μεσόγειο σε συνδυασμένες επιθέσεις κορεσμού.
    Μόνο τα υποβρύχια είναι η λύση. Αθόρυβα και αιφνιδιαστικά.
    Κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να αντιληφθούν(τη στρατιωτική διάσταση της ισχύος) ότι σε ένα κράτος υπό κατάρρευση που χρειάζεται να προστατεύσει τα συμφέροντα του αυτά τα υποβρύχια μπορεί να κάνουν (στο διάστημα που διανύουμε) τη διαφορά είτε στην αποτροπή είτε αν χρειαστεί ως τελευταία λύση πάντα, να δράσουν.
    Η σκέψη "Σιγά μην γίνει πόλεμος" έχει δογματικά ριζώσει μέσα στα μυαλά κάποιων, αγνοώντας βασικά διδάγματα από τότε που υπάρχει ο άνθρωπος στον πλανήτη.
    Ένας άνθρωπος πρέπει να προετοιμάζεται πάντα για το χειρότερο σενάριο με τουλάχιστον δύο εναλλακτικές.
    Η αμυντική ικανότητα ενός ανθρώπου, μιας ομάδας, ενός σπιτιού, ενός χωριού, μιας πόλης, μιας χώρας είναι το βασικό για να μπορεί να διαπραγματεύεται ήρεμα και πολιτισμένα με την απέναντι πλευρά.
    Διότι η πολεμική πράξη είναι πολιτική! Άρα θα πρέπει να έχεις την ικανότητα να αντιμετωπίσεις μια τέτοια πολιτική. Καλώς κακώς αυτό διδάσκει η ιστορία σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Ας το καταλάβουν όλοι.Δεν ζούμε στο πράσινο λιβάδι με το σπιτάκι, τα παιδάκια και τα λουλουδάκια.
    Οι πολεμικές πράξεις αναιρούνται μόνο με πολεμικές πράξεις για να υπάρξει πολιτισμένος ευγενικός πολιτικός διάλογος και ειρήνη.
    Διαφορετικά δεν μιλάς από την ίδια ή και ανώτερη θέση ισχύος και αρπάζεις καρπαζιές και μπανανόφλουδες σαν κράτος-πιθηκάκι
    υπάκουο σε όλα.
    Η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα αυτά τα υποβρύχια που φθείρονται όσο μένουν στα ναυπηγεία. Τα υποβρύχια είναι για τη θάλασσα όχι για διακοσμητικά ούτε να τα ξεπουλάμε.
    Τα περίπου 400 μεταχειρισμένα αμερικάνικα άρματα μάχης με πυροβόλο των 120mm είναι απαραίτητα ώστε μαζί με τα υπάρχοντα leopard 2 να έχουμε στη Θράκη μια πανίσχυρη (αμυντική) τεθωρακισμένη δύναμη που στο 100% της δύναμης της θα ναι εξοπλισμένη με πυροβόλο των 120mm.
    Με 4 σύγχρονα υποβρύχια στο στόλο και τα σύγχρονα άρματα μάχης στη Θράκη η Ελλάδα θα χει δυο πόδια σε στεριά και θάλασσα, που θα δώσουν γερές κλωτσιές αν χρειαστεί να πούμε ΌΧΙ σε εκβιασμούς Μογγόλων πάνω σε στιγμή αδυναμίας.
    Η Ελλάδα γι' αυτά τα 4 υποβρύχια έδωσε χρήμα, οι πολίτες της έδωσαν χρήμα και βγαίνει ο καθένας να μας προτείνει τι?! ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ των ασημικών-υποβρυχίων για αστείους λόγους μπροστά στην αμυντική ικανότητα της χώρας σε μια δύσκολη περιοχή του πλανήτη, που γεωπολιτικά βράζει συνεχώς και μάλιστα ενώ έχουμε δίπλα μας έναν πάνοπλο επιθετικότατο Ισλαμοφασιστομογγόλο γείτονα που μας υπονομεύει συνεχώς σε κάθε επίπεδο και προετοιμάζεται εντατικά σε εξοπλιστικό στρατιωτικό επίπεδο με καθαρά επιθετικά όπλα γεωπολιτικού εκβιασμού.
    Ο Τούρκος χρειάζεται επίδειξη ισχύος. Ας θολώσουν τα γυαλάκια του Αχμέτ από θυμό. Ας πάρει ξανά τηλέφωνο. Τον γράφουμε.
    ΙΣΧΥΣ! Για αποτροπή πολεμικών πράξεων και πολέμων.
    Οι τορπίλες και οι πύραυλοι από σύγχρονα υποβρύχια του Ελληνικού στόλου προς αντιμετώπιση εχθρικών επεκτατικών στρατιωτικών πράξεων-εκβιασμών που θα ενταθούν σε στιγμή πλήρους οικονομοπολιτικής αδυναμίας της πατρίδας μας είναι πολιτική πράξη.
    Θα τρίζουν τα κόκαλα του Κολοκοτρώνη, του Καποδίστρια και του Βενιζέλου με την κατάντια μας.
    Συζητάμε τι θα γίνει με τα υποβρύχια ενώ γύρω μας γίνεται χαμός και ακονίζονται τα μαχαίρια.
    Ελλάς το μεγαλείο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μου είναι πολύ δύσκολο να πιστέψω ότι Έλληνας μπορεί να σκέφτηκε κάτι τέτοιο.
    Μάλλον η Τρόικα έβαλε κι εδώ το δαχτυλάκι της.
    Να μιά ευκαιρία στο πολεμικό μας Ναυτικό ν`αναδείξει πραγματικούς ηγέτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι μισθό παίρνει αυτός που το πρότεινε; Δηλώνω υπεύθυνα και εν γνώσει των συνεπειών του νόμου ότι αν μου δίνουν το έν δέκατον (πολλά είπα; Άντε, το έν εικοστόν) των αποδοχών του, αναλαμβάνω κι εγώ να λέω τέτοια. Θα τους έρθει και πιο φτηνά, σύμφωνα με το πνεύμα των περικοπών...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.