19/12/12

Με κυρώσεις απειλεί την Αργεντινή το ΔΝΤ


Ο πληθωρισμός στην Αργεντινή ήταν τον Νοέμβριο 0,9%, σε σχέση με το επίπεδο τιμών του Οκτωβρίου, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση της Αργεντινής. Ωστόσο, πολύ λίγοι εμπιστεύονται τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει η κυβέρνηση για τον πληθωρισμό και μάλιστα το θέμα θα απασχολήσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πριν από τρεις μήνες, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, είχε δώσει διορία τριών μηνών στην κυβέρνηση της Αργεντινής προκειμένου να υιοθετήσει τους κανόνες του Ταμείου σχετικά με τον υπολογισμό του πληθωρισμού και της ανάπτυξης.
Στην περίπτωση που το ΔΝΤ κρίνει ότι δεν υπήρξε υιοθέτηση των κανόνων του, τότε η Αργεντινή απειλείται με αποπομπή από το Ταμείο, γεγονός που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά από οικονομικές και πολιτικές ποινές, όπως για παράδειγμα αποπομπή και από το G20. Τα στοιχεία που δημοσιεύει η κυβέρνηση της Αργεντινής σχετικά με τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη της οικονομίας έχουν γίνει αντικείμενο αντιπαράθεσης όχι μόνον σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και στο εσωτερικό της ίδιας της χώρας.
Επισήμως ο πληθωρισμός στην Αργεντινή, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής, ήταν 10,6% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα με πέντε οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το πρακτορείο Reuters, τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός, σε μηνιαία βάση, ήταν 1,9%, αντί για 0,9% που υπολογίζει η κυβέρνηση. Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός στην Αργεντινή υπολογίζεται περίπου στο 25% ή και περισσότερο.
Τα προβλήματα με τον πληθωρισμό άρχισαν να εμφανίζονται το 2007 όταν η στατιστική υπηρεσία της χώρας άρχισε να αναφέρει ταχεία άνοδο του πληθωρισμού σε διψήφιο ποσοστό. Το υπουργείο Εμπορίου της Αργεντινής απάντησε αντικαθιστώντας τη διευθύντρια που ήταν υπεύθυνη για τον υπολογισμό του πληθωρισμού στη στατιστική υπηρεσία. Αργότερα το υψηλό ποσοστό του πληθωρισμού αποτέλεσε μία από τις βασικές αιτίες για την πραγματοποίηση μεγάλων διαδηλώσεων κατά της κυβέρνησης της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ.
Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.