8/12/12

Μύθοι που αποκοιμίζουν (ΙΙ)

"Η Ελληνική γλώσσα είναι πράγματι μια πολύ όμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα γλώσσα με μακρότατη ιστορία και η μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσαμε να της κάνουμε θα ήταν να τη χρησιμοποιούμε με σεβασμό, καλαισθησία, ακρίβεια και φαντασία, χωρίς συμπλέγματα κατωτερότητας, εκζήτηση ή διάθεση να ξεχωρίσουμε από την πλέμπα".


Πηγή:www.capital.gr
Του Γιώργου Κωστούλα
Στο προηγούμενο (28/11/12 ) ομότιτλο κείμενο αποπειράθηκα να συνεισφέρω στη διάλυση ορισμένων αστικών μύθων γύρω από την ελληνική γλώσσα, όπως: Ότι είναι η πλουσιότερη από όλες τις γλώσσες, ότι αυτή είναι η μόνη συμβατή με τους Η/Υ, ότι για μια ψήφο δεν καθιερώθηκε το 1776 ως η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ, ότι (λόγω της σπουδαιότητάς της) η Apple διαθέτει πρόγραμμα εκμάθησης αρχαίων ελληνικών, το καλούμενο Hellenic Quest, ότι τα αρχαία ελληνικά έχουν, αφενός ψυχοθεραπευτική δράση και αφετέρου αναπτύσσουν τις ηγετικές ικανότητες των στελεχών επιχειρήσεων.Μύθοι που όμως δεν μας χρειάζονται για να αγαπήσουμε τη γλώσσα μας γι΄ αυτό που όντως είναι, να τη σεβόμαστε και να την υπηρετούμε χωρίς αυτοβαυκαλιστικά συμπλέγματα.
Ακούω αυτούς τους μύθους, χρόνια τώρα, να επανέρχονται σε συζητήσεις και  δεν μου αρέσει καθόλου να επαναλαμβάνεται ένα ψέμα και εμείς να νιώθουμε περήφανοι γι΄ αυτό. Η τεχνολογία -ειδικά του διαδικτύου- είναι καλός αγωγός κάθε μορφής επιδημικής διακίνησης-μεταφοράς φημών, όπως οι παραπάνω. Είναι όμως και ένα καλό εργαλείο για την εξόντωση τους. Και αυτό το τελευταίο προσπάθησα να κάνω με το κείμενό μου.

Το κείμενο είχε αμφιλεγόμενη υποδοχή με υπερτερούντες τους αρνητικούς σχολιαστές.

Για αυτούς τους τελευταίους επανέρχομαι σήμερα. Αφενός για να τους ζητήσω συγγνώμη που άθελά μου προκάλεσα το θυμικό τους, θίγοντας τον εθνικό ψυχισμό τους και αφετέρου για να σχολιάσω και εγώ τα άδικα, όπως πιστεύω, σχόλια τους. Συγχρόνως να υπερασπιστώ και λίγο τον εαυτό μου, αν μη τι άλλο, ως προς τις προθέσεις μου.

Τα σχόλια κινούνταν όλα σχεδόν υπό την επήρεια του "εγωιστικού γονιδίου" που περιπλανώμενο, επιδημικά και μολυσματικά, εντοπίζεται και επιβεβαιώνεται σε όλους μας, τους Έλληνες εννοώ, διαχρονικά, κυρίως  διεγείροντας τις "υπερευαίσθητες" κεραίες μας, εκείνες δηλαδή που παγίως ηδονίζονται να συλλαμβάνουν τα χειρότερα, να διαγιγνώσκουν απειλές, να εντοπίζουν εθνικές μειοδοσίες, να παραδίδονται στη γλύκα της συνωμοσιολογίας...

Και κάτι άλλο συμβαίνει. Ηπιότερο, που και αυτό δεν αφορά μόνο τους σχολιαστές αλλά όλους μας, άλλους λιγότερο άλλους περισσότερο, ιδιαίτερα κάτω από τις σημερινές οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές συνθήκες: "Όταν δεν μπορεί να είσαι περήφανος για τη χώρα σου όπως τη βιώνεις  στην καθημερινή σου εμπειρία, τότε εύκολα κατασκευάζεις ΄καταφύγια΄ και επινοείς μύθους. Εδώ όμως είναι το πρόβλημα. Στο μέτρο που η ιστορία εκλαμβάνεται ως ψυχολογικό καταπραϋντικό ως παρηγορητική παραμυθία για να αντιμετωπιστεί η δυσανεξία του παρόντος, τότε υποχωρεί η έλλογη διαύγαση εις όφελος της ιδεολογικής, συναισθηματικής κατασκευής. Το άτομο εξιδανικεύει το παρελθόν και νοσταλγεί τη δόξα των προγόνων".

Με άλλα λόγια: Η ύπαρξη εχθρών είναι πάντα χρήσιμη, απαραίτητη όταν δε θέλουμε ή δεν αντέχουμε να μπούμε σε διαδικασίες αυτογνωσίας.

Ανέφερα λοιπόν στο προηγούμενο κείμενο ότι: "Οι γλώσσες δε συμμετέχουν σε καλλιστεία και διαγωνισμούς. Δεν έχουν ανάγκη από ανακηρύξεις σε ομορφότερες, πλουσιότερες, εξυπνότερες κλπ. Τίποτα δεν τις κάνει πιο σημαντικές ή ασήμαντες από τα κείμενα, τις ιδέες, τα αισθήματα που, κατά καιρούς, έχουν διατυπωθεί σ΄ αυτές".
Και ακόμα ότι η "Η ελληνική γλώσσα είναι πράγματι μια πολύ όμορφη και πολύ ενδιαφέρουσα γλώσσα με μακρότατη ιστορία και η μεγαλύτερη τιμή που θα μπορούσαμε να της κάνουμε θα ήταν να τη χρησιμοποιούμε με σεβασμό, καλαισθησία, ακρίβεια και φαντασία, χωρίς συμπλέγματα κατωτερότητας, εκζήτηση ή διάθεση να ξεχωρίσουμε από την πλέμπα".

Ρωτώ λοιπόν τους αντιφρονούντες σχολιαστές: Έχει να φοβηθεί τίποτα η ελληνική γλώσσα, στην οποία έχουν γραφτεί τόσα και τόσα αριστουργήματα, από την διάλυση μύθων τέτοιου επιπέδου; Μειώνεται κατά τίποτα μια γλώσσα σαν την ελληνική, επειδή δεν είναι αλήθεια ότι αυτή είναι η μόνη συμβατή με τους Η/Υ, ή επειδή δεν ισχύει ότι για μια ψήφο δεν καθιερώθηκε το 1776 ως η επίσημη γλώσσα των ΗΠΑ;

Τα έχουν πει άλλοι καλυτέρα από μένα: "Η προγονοπληξία είναι νόσος".

Ανακαλώ, εν προκειμένω, μια πολύ καλή συμβουλή: "Ό,τι κληρονόμησες από τους προγόνους σου, κέρδισέ το ώστε να γίνει δικό σου".

Πώς να το κάνουμε; Η "υπέροχη εκδοχή του Έλληνα" ως υλικό για κομπασμό των επιγόνων είναι τόσο  αποκρουστική. Όλοι μέσα μας, κατά βάθος το έχουμε παραδεχτεί. Γιατί, λοιπόν, μας ενοχλεί όταν μας το λένε οι άλλοι; "Να έχεις προδώσει την κληρονομιά σου σε κάθε παραμικρή πτυχή της, να έχεις εξευτελίσει στο έπακρο την ευγένεια της καταγωγής σου.

Και να θέλεις να καλύψεις τον εκβαρβαρισμό σου με συναισθηματική φθήνια καυχήσεων για προγονικό πλούτο που πραγματικά αγνοείς..."
Ακόμη, ασπάζομαι ως καίρια αυτοπροσδιοριστική συνταγή την παρακάτω θέση: "Ο Έλληνας είναι υπέροχος όταν παύει να χρησιμοποιεί το δεκανίκι του ένδοξου παρελθόντος και πορεύεται αυτόνομος. Oταν δεν αντλεί ούτε δικαίωση, ούτε αξία από την προσκόλλησή του σε κάποιο συλλογικό μεγαλείο. Ο υπέροχος Έλληνας δεν σε κάνει ποτέ να συνδέεις την υπεροχή με την καταγωγή σου".

Κλείνοντας, ας μου επιτραπεί, κάτι προσωπικό:

Τίποτα δε σε κάνει να αγαπάς και να θαυμάζεις την ελληνική γλώσσα περισσότερο από τη δούλεψή της. Μόνο μέσα από αδιάκοπα γράψε- σβήσε αναδεικνύονται οι αρετές, οι δυνατότητες, οι αντοχές, ο πλούτος της.

Είναι μαγευτικό να διαπιστώνει κανείς σωρευτικά, πώς η κακή πρώτη γραφή μιας φράσης, μέσα από αλλεπάλληλες αναζητήσεις λέξεων και συντακτικών δομών καταφέρνει να μεταμορφώνεται βήμα βήμα από κακή σε καλούτσικη, και από εκεί σε καλή, σε αρκετά καλή, σε πολύ καλή έως εκείνο το ευκταίο συμπαγές άριστο μείγμα μορφής και περιεχομένου.

Πως γίνεται αυτό; Μα ακριβώς μέσα από τον εκφραστικό πλούτο, τους τόνους και τα ημιτόνια, τις ποσοτικές και ποιοτικές εντάσεις και αποχρώσεις που προσδίδουν στη φράση οι λέξεις και ο τρόπος που αυτές συμπλέκονται και χρησιμοποιούνται. "Μπορώ και περισσότερα, μπορώ και καλύτερα", είναι σα να σου φωνάζει συνεχώς, αδαπάνητα γενναιόδωρη και προτρεπτική, η ελληνική γλώσσα. Και μονίμως να δικαιώνεται, πάντα να επιβεβαιώνεται. Στο χωνευτήρι της γραφής, η αναμέτρηση μαζί της ποτέ δεν έβλαψε κανέναν δουλευτή της.

Εγώ αξιώθηκα, λίγα χρόνια τώρα που ασχολούμαι με την "συγγραφή", να το νιώθω αυτό καθημερινά. Να νιώθω δηλαδή την αξία, την ομορφιά, τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας στην πράξη. Περίπου σαν αυτονόητο. Και γι΄ αυτό πήρα το θάρρος να γράψω το προηγούμενο κείμενο.

Πρέπει να αγαπάς κάτι πολύ, για να θέλεις να το απαλλάξεις από ωραιοποιήσεις που δεν τις χρειάζεται.

* O κ. Κωστούλας είναι τέως γενικός διευθυντής εταιρειών του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα. Το τελευταίο του βιβλίο του με τίτλο: "ΔΙΑΒΑ-ΖΩΝΤΑΣ με το μολύβι στο χέρι", κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ.


Πηγή:www.capital.gr

3 σχόλια:

  1. Maria Pantelia, Professor of Classics, TLG Director: "The TLG currently (2004) contains 90 million words. The corpus is complete from antiquity to AD 2 and almost complete up to the fall of Byzantium. Out of the 90 million words, 1.322.564 are unique wordforms but not necessarily lemmata (dictionary forms). Roughly speaking we could say that once the corpus is complete there will be approximately 1.5 million unique wordforms from antiquity to AD 15. If you add modern Greek and dialectical variation, the number could easily go over 2 million. Please note that the corpus is not fully lemmatized so there is no way we can currently estimate the exact number of lemmata."

    ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΛΕΞΕΙ ΤΑ ΛΗΜΜΑΤΑ ΜΕ ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΥ ΕΔΩ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ

    490000 ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΤΟΥΣ. ΟΙ 490000 ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΟΥΝ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ 90.000.000

    Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΧΕΙ 1.322.564 ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΦΟΡΜΕΣ (ΟΧΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΛΗΜΜΑΤΑ) Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΠΟΣΕΣ ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΛΕΞΕΙΣ ΕΧΕΙ;

    ΚΑΝΕΤΕ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ;;; ΓΙΑΤΙ;;; ΚΑΝΕΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΓΛΙΚΗ;;; ΦΥΣΙΚΑ ΟΧΙ

    ΟΛΕΣ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ "ΑΓΓΛΙΚΗΣ" ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ;;; ΟΧΙ. ΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΤΙΣ ΧΑΡΙΖΕΤΕ ΕΚΕΙ...

    ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ. ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΟΤΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΡΑ ΥΠΟΘΕΤΩ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΕΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ

    ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΖΩ ΘΑ ΗΤΑΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΕΤΥΜΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΟΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΤΙΣ ΑΓΓΛΙΚΕΣ ΚΑΤ'ΕΣΑΣ ΛΕΞΕΙΣ cemetery, helicopter.

    Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΓΙ'ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΗΜΑ. ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΤΑ ΣΥΝΘΗKΗ ΝΑ ΗΤΑΝ... ΜΠΛΙΜ ΜΠΛΟΜ ΕΑΝ ΒΕΒΑΙΩΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΣΑΝ ΟΛΟΙ ΣΕ ΑΥΤΟ.

    ΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΥΚΟΛΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΟΥΣ.

    ΥΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΟΤΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΕ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΗΣ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ..."ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ" ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΥΦΥΙΑΣ. ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΟΙ "ΚΑΝΟΝΕΣ ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑΣ" ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΙ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΦΗΣΤΕ ΠΟΥ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΙ ΑΝΟΙΚΤΟ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΛΕΞΗΠΛΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΦΥΙΑ ΑΥΤΗ.

    ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΑΝΑΓΑΓΩ ΤΗΝ ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΕ ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΓΩ ΕΧΩ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΩ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΩ ΚΑΤΑ ΤΟ ΔΟΚΟΥΝ. ΟΣΟ ΠΛΗΡΕΣΤΕΡΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΤΕΧΗΤΗ ΕΥΦΥΙΑ. ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΙ ΚΑΜΜΙΑ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ (ή και ΣΗΜΕΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝ ΧΡΗΣΕΙ) ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΡΚΕΙ ΜΙΑ ΥΠΟΤΥΠΩΔΗΣ ΚΑΤΑ ΣΥΝΘΗΚΗ ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΑΣΧΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ.

    ΕΙΣΤΕ ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΔΙΑΚΑΤΕΧΕΣΤΕ ΑΠΟ "ΙΕΡΗ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ" ΠΡΟΣΠΑΘΩΝΤΑΣ ΝΑ ΚΑΤΑΔΕΙΞΕΤΕ ΤΙ;;;

    ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΚΩΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΜΥΘΟΥΣ;;; ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΡΟΣΦΟΡΟΥΣ ΟΠΩΣ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΤΟΝ ΜΥΘΟ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ ή ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΟΥ ΤΩΝ ΙΝΔΟΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟΔΕΚΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ.

    Υ.Γ: Η ΑΠΟΨΗ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΣΑΣ ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΕΝΟΣ ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ. ΑΥΤΟ ΑΠΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΕΙΧΑΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

    ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΒΡΗΚΑΤΕ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΤΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε συνηθίζω να σχολιάζω, αλλά αυτή τη φορά θεωρώ χρέος μου να πω ένα "εύγε" στον συντάκτη.

    Η προσέγγισή σας ορθότατη. Φιλότιμη και η προσπάθειά σας να διαφωτίσετε πολλούς, οι οποίοι όμως ηδονίζονται παραμένοντες στο σκότος. Ξεχνούν όμως ότι πρόγονοί τους δεν ήσαν μόνο οι λαμπροί πλάστες της "τελείας" - κατά τη γνώμη τους - Ελληνικής, αλλά και οι τυφλοί δεσμώτες της Πλατωνικής αλληγορίας του σπηλαίου. Πρόγονοί μας ήσαν κι εκείνοι, θαρρώ. Αλλά σίγουρα τυφλοί.

    Μη θέλοντας να μακρηγορήσω, θα προσθέσω μόνον ότι δεν υπάρχει λόγος να αποθαρρύνεστε. Αυτοί που εκτιμούν το ωραίο και αληθές, είναι πάντοτε οι περισσότεροι. Και είναι συνήθως αυτοί που δεν αφήνουν κάποιο σχόλιο αλλά επικροτούν κάτι σιωπηλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δε συνηθίζω να σχολιάζω, αλλά αυτή τη φορά θεωρώ χρέος μου να πω ένα "εύγε" στον συντάκτη.

    Η προσέγγισή σας ορθότατη. Φιλότιμη και η προσπάθειά σας να διαφωτίσετε πολλούς, οι οποίοι όμως ηδονίζονται παραμένοντες στο σκότος. Ξεχνούν όμως ότι πρόγονοί τους δεν ήσαν μόνο οι λαμπροί πλάστες της "τελείας" - κατά τη γνώμη τους - Ελληνικής, αλλά και οι τυφλοί δεσμώτες της Πλατωνικής αλληγορίας του σπηλαίου. Πρόγονοί μας ήσαν κι εκείνοι, θαρρώ. Αλλά σίγουρα τυφλοί.

    Μη θέλοντας να μακρηγορήσω, θα προσθέσω μόνον ότι δεν υπάρχει λόγος να αποθαρρύνεστε. Αυτοί που εκτιμούν το ωραίο και αληθές, είναι πάντοτε οι περισσότεροι. Και είναι συνήθως αυτοί που δεν αφήνουν κάποιο σχόλιο αλλά επικροτούν κάτι σιωπηλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.