Σεργκέι Πτίτσκιν, Κίρα Λατούχινα, Ροσίσκαγια Γκαζέτα
Εντυπωσιακά είναι τα σχέδια εκσυγχρονισμού της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, μέχρι το 2020. Εάν υλοποιηθούν μέσα στο χρονοδιάγραμμα, θα αποκτήσει τεράστιες επιχειρησιακές δυνατότητες παγκοσμίως.
Στενή συνεργασία στα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα, επιβάλλεται να έχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις και το Στρατιωτικό-Βιομηχανικό Σύμπλεγμα της χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να μπούν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας τα σημερινά, ξεπερασμένα πρότυπα, βάσει των οποίων υλοποιούνται τέτοιου είδους προγράμματα.
Μιλώντας στη συνεδρίαση για την ανάπτυξη της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο εργοστάσιο κατασκευής αεροσκαφών στο Νοβοσιμπίρσκ, είπε: «Δεν θα έχουμε άλλη ιστορική ευκαιρία για να μπορέσουμε να δώσουμε εγκαίρως λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις για την εξασφάλιση της αμυντικής ικανότητας της χώρας». Οσον αφορά ειδικότερα τα προγράμματα εξοπλισμού της ΠΑ, έως το 2020, ο ίδιος επισήμανε ότι πρέπει να επανεξοπλιστεί σχεδόν εξ’ ολοκλήρου, με «νέες τεχνολογίες καλύτερες από όλα τα διεθνή πρότυπα». Και κατέληξε: «Αν δεν ρίξουμε σήμερα κιόλας το βάρος μας στις πιο προηγμένες τεχνολογίες, αύριο θα είναι αργά. Ηδη από σήμερα το απόγευμα, λοιπόν, πρέπει να σκεφτόμαστε για νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Πρέπει να σκεφτούμε μακροπρόθεσμα, να είμαστε τουλάχιστον μερικά βήματα μπροστά».
Η αγορά του αιώνα
Το πρόγραμμα επανεξοπλισμού της ΠΑ, έχει ξεκινήσει, και ήδη σύγχρονα αεροσκάφη παραδίδονται μαζικά, εξήγησε ο κ.Πούτιν. Υπενθύμισε δε, ότι για τα εξοπλιστικά προγράμματα της ΠΑ θα διατεθεί το 25% του αμυντικού προϋπολογισμού της χώρας, δηλαδή 125 δις. ευρώ (5 τρις. ρούβλια). «Ο σχεδιασμός αφορά στην αγορά σχεδόν 2.000 αεροσκαφών και ελικοπτέρων», είπε αναλυτικότερα. Εφόσον υλοποιηθούν με συνέπεια αυτοί οι στόχοι, το 2020 τα σύγχρονα αεροσκάφη θα αποτελούν το του στόλου της ΠΑΣ. «Σήμερα, δυστυχώς είναι κοντά στο 20%», παρατήρησε ο Β.Πούτιν. Για να γίνουν όλα αυτά όμως, θα πρέπει να αναβαθμιστούν τεχνολογικά και οι εταιρείες του κλάδου, σημείωσε ο πρόεδρος, ο οποίος είπε ότι η ταυτόχρονη αύξηση της παραγωγής και ο εκσυγχρονισμός των μέσων παραγωγής, δεν θα είναι εύκολος στόχος, αν και μπορεί να υλοποιηθεί.
Στο εργοστάσιο αεροσκαφών «Τσκάλοφ» στο Νοβοσιμπίρσκ, όπου πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη, συναρμολογείται το πολυλειτουργικό βομβαρδιστικό αεροπλάνο, Su-34. Από τα 14 αεροσκάφη, που πρέπει να παραδοθούν εντός του έτους, τα έξι είναι στη φάση της τελικής συναρμολόγησης. Οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν τον Μάϊο. Να σημειωθεί πως έχουν κλειστεί συμβόλαια για την προμήθεια περισσότερων από 100 αεροσκάφη μέχρι το 2020. Λόγω της μαζικής παραγωγής, η τιμή του Su-34 έχει μειωθεί κατά 6,25 εκ. ευρώ (250 εκ. ρούβλια), κοστίζει όμως περισσότερο από 25 εκατομμύρια ευρώ (ένα δισεκατομμύριο ρούβλια).
Τα χάϊ-τεκ εξοπλιστικά προγράμματα
Η υλοποίηση του Εξοπλιστικού Προγράμματος θα βοηθήσει να συντελεστεί η -σε ευρύτατη κλίμακα- τεχνολογική αναβάθμιση της ρωσικής ΠΑ μέχρι το 2020 με εγχώριο τεχνολογικό εξοπλισμό νέας γενιάς.
Βομβαρδιστικά
Ηδη, έχουν σχηματιστεί δύο μοίρες βομβαρδιστικών αεροπλάνων Su-34. Η διαφορά αυτού του αεροσκάφους από τα αντίστοιχά του παγκοσμίως, είναι ότι συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τις δυνατότητες του μαχητικού υπο-στρατηγικής κρούσης, του μαχητικού αναχαίτισης μεγάλης εμβέλειας και του καταδιωκτικού, χωρίς να υστερεί σε ευελιξία από τα Su-27.
Μαχητικά αεροσκάφη
Αρχισαν κιόλας οι παραδόσεις του μαχητικού αεροσκάφους Su-35, με χαρακτηριστικά πολύ κοντά σε αυτά που θα το κατέτασσαν στο «μαχητικό πέμπτης γενιάς». Το μελλοντικό και πολλά υποσχόμενο υπερμαχητικό αεροσκάφος (PAK FA) που είναι γνωστό με την ονομασία T-50, ήδη ολοκληρώνει με επιτυχία τις δοκιμές πιστοποίησης. Έτσι, το 2020, η ΠΑ θα λάβει την πρώτη παρτίδα.
Το ελικόπτερο μάχης Ka-52 «Alligator»
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει υπογράψει συμβόλαια για την αγορά όχι μόνο Su-34 και Su-35, αλλά και νέων αεροσκαφών για το ναυτικό, MiG-29K/KUB, στρατιωτικών μεταφορικών αεροπλάνων Il-476, εκπαιδευτικών αεροπλάνων Yak-130, ελικοπτέρων Mi-28N και Ka-52, καθώς και άλλων αεροσκαφών .
Τα Ka-52 «Alligator», θα τεθούν σε υπηρεσία μαζί με τα Mi-24N. Το Ka-52, είναι το μόνο ελικόπτερο μάχης στον κόσμο, το οποίο έχει ενεργό σύστημα προστασίας από φορητούς πυραύλους αέρος «Stinger» και διαθέτει σύστημα εκτίναξης-αλεξίπτωτου για τη διάσωση του πληρώματος. Είναι γνωστό ότι προετοιμάζεται για να μπει στην παραγωγή η ναυτική έκδοση του ελικοπτέρου, που θα εξοπλίζει τα ρωσικά ελικοπτεροφόρα πλοία της κλάσης «Mistral».
Τέλος, οι κατασκευαστές οπλικών συστημάτων αεροσκαφών, ολοκληρώνουν τον σχεδιασμό μιας νέας γενιάς πυραύλων που θα είναι σε θέση να χτυπούν αποτελεσματικά όλα τα είδη στόχων, στον αέρα, στο έδαφος και στην θάλασσα.
Το πρωτότυπο άρθρο βρίσκεται εδώ: RG.RU