10/3/13

«Κλειδί» για ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ η υψηλότερη προσφορά

ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ Σ. ΛΑΒΡΟΦ
Οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν έως το τέλος του μήνα και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ θα πάρει τον δρόμο της άμεσα
Οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν έως το τέλος του μήνα και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ θα πάρει τον δρόμο της άμεσα 
Της Μαρίας Σπυράκη
Η πιο σημαντική «κόκκινη κάρτα» που έβγαλε η τρόικα στην κυβέρνηση κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης είναι η χαμηλές επιδόσεις στις αποκρατικοποιήσεις. «Είστε τραγικά πίσω» φέρεται να είπε ο Πωλ Τόμσεν κατά τον έλεγχο της πορείας των αποκρατικοποιήσεων και μέχρι τώρα οι αριθμοί φαίνεται να τον δικαιώνουν.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντισταθμίσει έσοδα και εντυπώσεις μέσα στην Aνοιξη προχωρώντας στις θεαματικές αποκρατικοποιήσεις της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ πίσω από τις οποίες κρύβονται, ωστόσο, γεωστρατηγικά συμφέροντα.
Ο πρωθυπουργός έδωσε στίγμα των προθέσεων του δύο φορές μια στη Βουλή και μία μόλις την περασμένη Πέμπτη στην ομιλία του ενώπιον του προεδρείου του ΕΛΚ. Και στις δύο περιπτώσεις ο κ. Σαμαράς βεβαίωσε ότι η αποκρατικοποίηση θα γίνει με βάση την υψηλότερη προσφορά, στοιχείο που δείχνει να ικανοποιεί τη ρωσική πλευρά.
Από Μόσχα
Αλεξέι Μίλερ
Αλεξέι Μίλερ
Το μήνυμα αυτό μετέφερε στην κυβέρνηση και ο Σίμος Κεδίκογλου ο οποίος ήταν την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα και είχε επιχειρηματικές, αλλά και πολιτικές επαφές. «Οι Ρώσοι θέλουν να τηρηθούν οι κανόνες του παιχνιδιού. Φανταστείτε να προσφύγουν στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων για νόθευση του ανταγωνισμού» έλεγε χαρακτηριστικά συνεργάτης του πρωθυπουργού που ενημερώνεται για την πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν έως το τέλος του μήνα και η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ αναμένεται να πάρει τον δρόμο της άμεσα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Εντός του Απριλίου αναμένεται στην Αθήνα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ οποίος θα συζητήσει με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο την προετοιμασία της επίσκεψης του Αντώνη Σαμαρά στη Μόσχα. Θα έχει προηγηθεί, εκτός απροόπτου, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον όπου πέρα από το Λευκό Οίκο θα γίνουν επαφές εφ΄όλης της ύλης. Σχολιάζοντας τις προφανείς πιέσεις από ΗΠΑ με στόχο η ΔΕΠΑ και η ΔΕΣΦΑ να μην περάσουν σε ρωσικά χέρια κυβερνητική πηγή έλεγε χαρακτηριστικά «η συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση είναι κλειδί για τα έσοδα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και δεν μπορεί να μη γίνει, διότι η υστέρηση θα σημάνει νέα μέτρα...»
Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει πάντως ότι «μέχρι το τέλος του 2013 θα έρθει η ανακαμψη» και εξηγεί πως η εκτίμηση του αυτή βασίζεται στην πρόβλεψη ότι θα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο και ο ίδιος, προχθές στο ΕΛΚ, σημείωσε πως «είναι επιτεύγματα αυτά, τα οποία ωστόσο είναι ευθραυστα» συμπληρώνοντας ότι «αυτή τη φορά όμως υπάρχουν μηχανισμοί έγκαιρης προειδοποίησης για να διορθώνεται η πορεία.»
Έμπρακτο ενδιαφέρον από το Κατάρ
Ο δίαυλος που άνοιξε η κυβέρνηση με το Κατάρ δείχνει ύστερα από πολύ καιρό να αποδίδει όχι μόνο μετά την επιστροφή του Εμιράτου στο διαγωνισμό για το Ελληνικό.
Σημαντικό θεωρείται το ενδιαφέρον του Κατάρ για τον Αστέρα, αλλά και η προοπτική της αγοράς της νησίδας Οξειά στο Ιόνιο από τον Εμίρη Αλ Θάνι.
Η κυβέρνηση του Κατάρ φαίνεται πως βρίσκει ενδιαφέρον το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε χρηματοδοτικά σχήματα για επενδύσεις στην Ελλάδα και μέσω του κοινού fund, στο οποίο η πλευρά της χώρας μας δεν δίνατε να συνεισφέρει, αλλά και μέσω άλλων χρηματοδοτικών σχημάτων.
Το Κατάρ φαίνεται να ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει και μικρές επενδύσεις μέχρι 50 εκατ. ευρώ οι οποίες έχουν προταθεί από Έλληνες επιχειρηματίες κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού.
25 ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ
Αναμονή επενδύσεων και από την Τουρκία
Οι 25 νέες συμφωνίες που υπέγραψαν οι Έλληνες υπουργοί με τους Τούρκους ομολόγους τους για θέματα καθημερινότητας έρχονται να προστεθούν στις 22 που εκκρεμούν προς υλοποίηση από τον Μάιο του 2010. Οι βασικοί τομείς στους οποίους αναμένεται πρόοδος είναι ο τουρισμός και το εμπόριο. Ειδικά για τον τουρισμό μετά τη βίζα μιας μέρας ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να αναζητήσει λύση μέσω της Ε.Ε. ώστε να μπορεί η Ελλάδα να δίνει βίζα από συγκεκριμένα τουρκικά λιμάνια για τα νησιά.
Η Gazprom στην Αθήνα
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες φθάνει σήμερα στην Αθήνα από τη Μόσχα πολυμελής αντιπροσωπεία του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Gazprom με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή του τμήματος Ερευνών της εταιρείας, Αντρέι Κριλόφ. Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα βρεθούν στην ελληνική πρωτεύουσα και τα κορυφαία στελέχη της Gazprom, μεταξύ των οποίων και ο Ceo, Αλεξέι Μίλερ. Η επίσκεψη των στελεχών της Gazprom φαίνεται να συνδυάζεται με το ενδιαφέρον της εταιρείας για την απόκτηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, αλλά και με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και Κρητικό πέλαγος.
"Η"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.