10/3/13

Κοινές ναυτικές ασκήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ

Elinor Cohen-Aouat – JSSNews (Ισραήλ)   (μτφ. Κριστιάν)
Noble Dina 2012
Ισραηλινά, ελληνικά και αμερικανικά πολεμικά πλοία, ξεκίνησαν την Τρίτη μια κοινή άσκηση για δύο εβδομάδες στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Η άσκηση, στην οποία δόθηκε η κωδική ονομασία «Noble Dina», θα δοκιμάσει ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων: πλοήγηση, αναζήτηση και διάσωση, ταχεία αντίδραση σε κατάσταση ναυτικής κρίσης, ιατρική εκκένωση...

Πράγματι, το Λίβανο, ξαναγράφοντας το ναυτικό δίκαιο όπως τον βολεύει , ισχυρίζεται ότι τουλάχιστον ένα απ’ αυτά τα κοιτάσματα του ανήκει και επιβεβαιώνει ότι είναι ετοιμοπόλεμος για να το λέει έτοιμος να πάει σε πόλεμο, αν δεν του δοθεί.
Η Τουρκία, από την πλευρά της, χρησιμοποιώντας το πρόσχημα του μέρους της Κύπρου που κατέχει παράνομα για δεκαετίες, εμφανίζει αξιώσεις στα κοιτάσματα της Κύπρου υπό έρευνα από αμερικανικές εταιρείες.

Η εν λόγω Τουρκία, συμμετείχε στο παρελθόν σε αυτές τις κοινές ασκήσεις στο πλεύρο του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτείων. Μετά το περιστατικό του Μαβί Μαρμαρά και τις επακόλουθες τουρκικές προκλήσεις (η Τουρκία έχει το θράσος να απαιτήσει συγνώμη το Ισραήλ για τους θανάτους των τρομοκρατών του ΙΗΗ που είχαν επιτεθεί στους Ισραηλινούς στρατιώτες που είχαν έρθει να τους σταματήσουν, σε πλήρη συμφωνία με το διεθνές δίκαιο), ωστόσο, η σχέση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ έχει διακοπεί, ενώ οι σχέσεις με την Ελλάδα και τη Κύπρο ενισχύθηκαν ταυτόχρονα, μεταξύ άλλων, μέσω της ανάπτυξης των υπεράκτιων κοιτασμάτων που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα .

Elinor Cohen-Aouat – JSSNews


1 σχόλιο:

  1. Από τη μια κοινές ναυτικές ασκήσεις με ΗΠΑ και από την άλλη καζάν καζάν; Τι παίζει; Και τους τα δίνουμε και τους τα... φυλάμε με πολεμικά; Ούτε ο ΓΑΠ δεν θα μπορούσε να το σκεφτεί αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.