4/11/13

Πότε θα βγούμε στις αγορές;

 της Ελίνας Γαληνού
Είναι γεγονός ότι από την αρχή του Μνημονίου, οι διάφοροι κυβερνώντες μαζί με κάποιες κατά περιόδους εκτιμήσεις "εκ των έξω", ευαγγελίζονται την έξοδό μας στις αγορές, συνήθως 2-3 χρόνια μετά. Δηλαδή, το 2010 μας έλεγαν για το 2013, τώρα μας λένε προς το τέλος του 2014 ή και αρχή του 2015. Βεβαίως, γνωρίζουμε ότι η προοπτική εξόδου μας στις αγορές, μοιάζει με ένα φώς στο τούνελ το οποίο ελπίζουν ότι μας δημιουργεί μια προσδοκία για να αντέχουμε...
Η αλήθεια είναι ότι λήγοντας το Μνημόνιο, πρέπει να ξέρουμε τι μας γίνεται. Αν είμαστε δηλαδή σε θέση να βγούμε στις αγορές, ώστε να απαγκιστρωθούμε έστω και σταδιακά από την εξάρτηση των δανειστών. Ομως, το θέμα δεν είναι τόσο απλό, ούτε μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα επιστρέψουμε στα δάνεια ελευθέρας βοσκής που λαμβάναμε άνετα, ως το 2009.
Εχουμε επαναλάβει πολλές φορές, ότι οι αγορές αντιλαμβάνονται εύκολα τις επισφαλείς οικονομίες, αλλά και τα επισφαλή σημεία εάν και εφ΄ όσον τους παρουσιάζει κανείς μια πλασματική εικόνα βελτίωσης. Επειτα, υπάρχουν πράγματα που δεν κρύβονται, όπως η κατάσταση του Δημοσίου Χρέους μας. Γι΄αυτό, θα πρέπει να έχουμε διευθετήσει οπωσδήποτε το θέμα του χρέους (ρύθμιση σε βιώσιμα επίπεδα-συμφωνία με ΔΝΤ-ΕΕ, ώστε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν θα δανειστούμε πλέον απ΄αυτούς, αλλά ότι θα τους επιστρέψουμε τα χρήματά τους...)  Οταν το δημόσιο χρέος είναι μεγάλο ως ποσοστό του ΑΕΠ, οι αγορές εξακολουθούν να κουμπώνονται ή να προτείνουν υψηλές τιμές δανεισμού, οι οποίες για μια ήδη υπερχρεωμένη χώρα, είναι απαγορευτικές.
Οι αριθμοί για τις αγορές, είναι το πρώτο που εξετάζουν, όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις-αρκεί να έχουν κάποιο περιεχόμενο.. Σημαντικό ρόλο όμως παίζουν και οι δομές οικονομίας, οι βελτιώσεις που αποσκοπούν στην παραγωγικότητα, η μείωση της γραφειοκρατίας, η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος και ο ρυθμός ανταπόκρισης της χώρας προς τον ξένο επενδυτή, εάν αυτός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε μια ουσιαστική επένδυση. Μπορεί όλα αυτά να χρειάζονται χρόνο ώσπου να αποδώσουν, όμως οι αγορές ξέρουν να σταθμίζουν τις ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και την αποφασιστικότητα μιας χώρας να προχωρήσει μπροστά.  Μέχρι τώρα, δείξαμε αποφασιστικότητα σε μερικά πράγματα, αλλά το βάρος έπεσε σε μισθωτούς-συνταξιούχους και γενικά στη μεσαία τάξη, η οποία κυριολεκτικά στραγγαλίστηκε. Λογικά, δεν μπορεί αυτό να μη δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις, αφού ήδη γίνεται λόγος για μεγάλη φτωχοποίηση της Ελλάδας και ισχνές προοπτικές εισοδηματικής  βελτίωσης του κόσμου...

Οι αγορές είναι σε θέση να αντιληφθούν πότε ένα πλεόνασμα είναι πλασματικό ( πρόσκαιρες εντυπώσεις από τις μαζικές φοροκαταιγίδες) και όχι προϊόν εξυγίανσης της οικονομίας, και το κοστολογούν. Ηδη γίνεται λόγος ότι το πλεόνασμα είναι στην πραγματικότητα μικρότερο, απ΄ότι δηλώνουν οι ελληνικές αρχές...πράγμα που ενδέχεται να δημιουργήσει μαύρη τρύπα που θα επιτείνει τα προβλήματα. Αυτό άλλωστε έγινε ήδη γνωστό και συζητείται ευρέως. Επειτα, υπάρχει γενικευμένη δυσπιστία ως προς την κατάσταση του άμεσου μέλλοντος, καθώς μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να βεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, αλλά και τα ήδη υπάρχοντα και ψηφισμένα, δεν είναι λιγότερο επιλήψιμα.  Οταν στέλνεις στον άλλον φόρους 3 ετών μαζεμένους για τα ακίνητα, ενώ παραμένει και το χαράτσι, τι άλλο να πάθουμε πιά;  Αυτό εκτός των άλλων, καταδεικνύει προχειρότητα και έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού για την εξυγίανση της οικονομίας...
Πάντως, τα ξένα ΜΜΕ επισημαίνουν τον κίνδυνο οικονομικού αδιεξόδου της Ελλάδας, καθώς εκτιμούν ότι ο εγκλωβισμός στο Μνημόνιο και τη λιτότητα, αποτρέπει τη δυνατότητα υγιών μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης, ενώ δημιουργεί προϋποθέσεις πολιτικής αναταραχής, και διασπαστικού κλίματος όπου "στην αναμπουμπούλα, χαίρονται οι λύκοι..", ενώ ευδοκιμούν ακραίες καταστάσεις ανατρεπτικού χαρακτήρα.
Αυτά τα παραπάνω, σημαίνουν ότι για να βγεί η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να βγεί στις αγορές τον επόμενο χρόνο. Ισως δανειστεί κάποιο μικρό ποσό συγκυριακά, αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Τα ανωτέρω "αγκάθια" υπάρχουν καθιστώντας τα επιτόκια δανεισμού ακριβότερα-πράγμα που δεν μας συμφέρει καθόλου.  
Αν λοιπόν καταφύγουμε στις αγορές έστω και για μικρά ποσά, αλλά χωρίς σχέδιο και οργάνωση, ίσως αυτό να βολεύει τους δανειστές, αλλά θα αυξήσει και τα δικά μας προβλήματα. Το βασικό που χρειάζεται, είναι μια ριζική διαπραγμάτευση των δεσμεύσεών μας μαζί τους, αντιπαραθέτοντας τη βεβαιότητα ότι γνωρίζουμε βάσει σχεδίου πού βαδίζουμε, ποιές είναι οι ανάγκες μας και ποιές οι προϋποθέσεις για τις οποίες πρέπει να εργαστούμε εντατικά. Πάνω απ΄όλα όμως, χρειάζεται πολιτική ενότητα, γιατί το διχαστικό κλίμα αξιολογείται ως εξαιρετικά αρνητικός παράγοντας προόδου, κυρίως όμως για όσους έχουν αρπακτικές διαθέσεις απέναντί μας...

5 σχόλια:

  1. Αυτό το "θα βγούμε στις αγορές" πως ερμηνεύεται;
    Να βγούμε να κάνουμε τι στις αγορές;
    Να συνεχίσουμε να δανειζόμαστε;
    Και πως θα εξοφλήσουμε τα χρωστούμενα, αν συνεχίσουμε να δανειζόμαστε;
    Δηλαδή θα παίρνουμε δάνεια για να πληρώνουμε τα δάνεια;
    Δηλαδή θα ξαναμπούμε σε έναν ατέρμονα κύκλο δανεισμών;
    Το προηγούμενο πάθημα δεν μας έγινε μάθημα;
    Είναι δική μας επιλογή οι δανεισμοί ή μας τους επιβάλλουν κάποιοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Ελίνα

    >Η αλήθεια είναι ότι λήγοντας το Μνημόνιο, πρέπει να ξέρουμε τι μας γίνεται<

    Μα ξέρουμε. Θα υπογράψουμε νέο. Η πτώχευση είναι θέμα χρόνου κι εκεί θα φανεί τι ακριβώς έχουμε βάλει υποθήκη.

    @ mavrokos

    Πολύ φοβούμαι ότι οι Έλληνες δεν μπορούμε να φανταστούμε μία ζωή χωρίς δανεικά. Ο δανεισμός είναι απολύτως δική μας επιλογή και ουδείς είναι σε θέση να μάς τον επιβάλει, αν εμείς αποφασίσουμε να ζήσουμε σύμφωνα με τις δυνατότητές μας και με τον δικό μας μόχθο και την δική μας παραγωγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ nativist

    Δεν ξέρω πως εννοείτε " Ο δανεισμός είναι απολύτως δική μας επιλογή και ουδείς είναι σε θέση να μάς τον επιβάλει".
    Αν εννοείτε ότι είναι επιλογή του εκάστοτε πρωθυπουργού, συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.
    Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι με αυτήν ή με αυτές τις επιλογές συμφωνεί η πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.
    Και εξηγούμαι. Ψήφιζα το ΠΑΣΟΚ αλλά ουδέποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου με ενημέρωσε ότι θα κάνει εξωτερικό δανεισμό και ενδέχεται να έρθουν μετά από 20 - 30 χρόνια οι δανειστές να μου πάρουν το σπίτι.
    Πιστεύω ότι και όσοι ψήφιζαν Νέα Δημοκρατία δεν θα συμφωνούσαν με τις επιλογές των ηγετών τους.
    Άλλωστε πάντα μας εξαπατούσαν αλλά λίγοι το καταλάβαιναν. Άλλα έλεγαν προεκλογικά και άλλα έκαναν μετά τις εκλογές.
    Δεν συμφωνώ μαζί σας ότι ουδείς είναι σε θέση να μας τον επιβάλει (τον δανεισμό).
    Σήμερα πιστεύω ότι εξαναγκαστήκαμε να προβούμε σε δανεισμούς αφού η χώρα μας σταδιακά αποβιομηχανοποιήθηκε, και αυτό δεν ήταν μόνο επιλογή όλων όσων κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια.
    Η αποβιομηχανοποίηση έγινε σε απόλυτη συνέργια των ελληνόφωνων κυβερνώντων με τα κρυφά ξένα αφεντικά τους.
    Το ότι φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση της τεχνητής χρεοκοπίας δεν ήταν αποτέλεσμα λανθασμένων χειρισμών, αλλά συνειδητών επιλογών.
    Σήμερα συνεχίζουν να εξαθλιώνουν τον ελληνικό λαό για να αρπάξουν όλα τα περιουσιακά του στοιχεία. (Ότι έχει απομείνει).
    Η αρπαγή της δημόσιας περιουσίας γίνεται πολύ εύκολα όταν ο λαός είναι εξαθλιωμένος, φοβισμένος και τρομοκρατημένος, γιατί σε αυτή την κατάσταση δεν προβάλει καμία αντίσταση.
    Γιατί λέω παραπάνω ότι συνεχίζουν να εξαθλιώνουν τον Ελληνικό λαό;
    Γιατί διαρκώς του επιβάλουν νέους φόρους και νέα χαράτσια.
    Χθες πήγα να εκτελέσω μια συνταγή με την οποία λαμβάνω τρία φάρμακα για καρδιολογικό πρόβλημα. Τις προηγούμενες φορές πλήρωνα συμμετοχή 6 ευρώ. Χθες πλήρωσα 9,5 ευρώ.
    Δηλαδή μια διαφορά αυξημένη κατά 58,5 %.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ mavrokos

    Απαντώντας στο ερώτημα που θέσατε ("Είναι δική μας επιλογή οι δανεισμοί ή μας τους επιβάλλουν κάποιοι;"), απάντησα ότι ασφαλώς είναι δική μας επιλογή, με την έννοια ότι εμείς, σαν Ελλάδα, θέλαμε και δανειζόμασταν και εξακολουθούμε να ζούμε με δανεικά.

    Κανείς δεν μάς το επέβαλε αυτό, διότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλει σε μία χώρα δεν δανείζεται αλόγιστα.

    Αν το σφάλμα ήταν των πολιτικών, ή του λαού, ή και των δύο, είναι ένα άλλο θέμα. Πάντως είναι δικό μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και βέβαια δεν νοείται να δανείζεται αλόγιστα, αλλά ούτως ή άλλως τώρα, δεν μπορεί...
    Επειτα, οι αγορές τα δάνεια τα δίνουν υπό μορφήν επενδύσεων, όχι για να κάνουν τη ζωή των άλλων εύκολη.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.