30/11/13

Σοβαρή εξέλιξη: Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν ουσιαστικά την επέκταση της κινεζικής αεροπορικής ζώνης

Υπό διαμόρφωση νέα κατάσταση στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού με συμμετοχή και του Καναδά 
Ευσταθιάδης Στάθης
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να χάνουμε την ψυχραιμία μας κάθε φορά που ένα ξένο αεροσκάφος εμφανίζεται στην εναέρια αμυντική αεροπορική ζώνη.
Αυτό ήταν το σχόλιο ανώνυμης κινεζικής πηγής στον «θόρυβο που ξεσήκωσε» και στην ερμηνεία που έδωσε η Ουάσιγκτον στην πτήση δύο βομβαρδιστικών Β-52 τα οποία αγνόησαν την ζώνη.

«Σε καιρούς ειρήνης», πρόσθεσε η κινεζική πηγή «μια χώρα δεν δίνει μεγάλη προσοχή σε ένα ξένο αεροπλάνο το οποίο πετά στη ζώνη δίχως προηγουμένως να το δηλώσει, εφόσον φυσικά αυτό το αεροσκάφος δεν θεωρείται εχθρικό».

Το Πεκίνο, σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, δεν έδωσε μέχρι στιγμής ιδιαίτερη σημασία στην πτήση των δύο (άοπλων) Β-52 πάνω από τη νέα ζώνη. Επισημαίνει όμως τα εξής:

1. Η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι η πτήση των δυο Β-52 στη ζώνη έγινε στα πλαίσια γυμνασίων με στόχο τη Βόρεια Κορέα. Αν πραγματικά ήταν αυτό, τα αεροσκάφη θα έπρεπε να πετάξουν κατ' ευθείαν από τη βάση τους στη Γκουάμ και όχι να κάνουν ένα κύκλο και να εισέλθουν στην κινεζική ζώνη.

2. Αυτό και μόνο το γεγονός αποτελεί αναγνώριση της ζώνης από την Αμερική. Αφού η Κίνα δεν αντέδρασε η Αμερική ίσως επαναλάβει την επιχείρηση «μέχρις ότου ανακαλύψει ως πού θα το πάει η Κίνα».

3. Παίρνοντας την πρωτοβουλία για την πτήση των Β-52 η Ουάσιγκτον διαμήνυσε στο Τόκιο «να μη σπεύσει». Και το Πεκίνο πιστεύει ότι «θα ήταν καλύτερο για τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίντζο Αμπε να μη διακινδυνεύσει και πλήξει το γόητρο του με κάποια αδικαιολόγητη κίνηση».

4. Η Ουάσιγκτον σπεύδει «να προλάβει ενδεχόμενη κρίση στην περιοχή» και στέλνει την Κυριακή τον αντιπρόεδρο Τζοζεφ Μπάιντεν για συνομιλίες, κατά σειρα. στο Τόκιο, στη Σεούλ και το Πεκίνο.

5. Το Πεκίνο δίνει μεγαλύτερη προσοχή σε ένα «νέο διαμόρφωμα» που δημιουργεί η Ουάσιγκτον στην περιοχή της πάρα στις αντιδράσεις των γειτόνων της και της Αμερικής στην επέκταση της αμυντικής αεροπορικής ζώνης της. Συγκεκριμένα (α) στη μετακίνηση της αμερικάνικης βάσης από την Οκινάουα σε ένα άλλο ιαπωνικό νησί, χωρίς να εγκαταλείπει πλήρως την Οκινάουα. (β) Οι ΗΠΑ υπέγραψαν την περασμένη εβδομάδα με τον Καναδά συμφωνία για αμυντική συνεργασία στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού. Είναι η πρώτη φορά, από την εποχή του πολέμου στην Κορέα, που ο Καναδάς εμφανίζεται στον  χώρο Ασίας - Ειρηνικού. (γ) Συμφωνία ευρύτερης νεργασιας υπέγραψαν πριν ένα μήνα οι ΗΠΑ με την Αυστραλία η οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπει τη «συμμετοχή» αυστραλιανών στρατιωτικών δυνάμεων σε κοινές ασκήσεις.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.