6/11/13

Λιλλήκας: Ο Πρόεδρος να απαιτήσει αντικατάσταση του Ντάουνερ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να απαιτήσει επίσημα από τον ΓΓ του ΟΗΕ άμεση αντικατάσταση του Αλεξάντερ Ντάουνερ και να ενημερώσει και να ανακοινώσει στον Μπαν Γκι μουν ότι από τούδε και στο εξής, τόσο ο ίδιος όσο και ο ε/κ διαπραγματευτής, δεν θα συναντούν τον κ. Ντάουνερ δήλωσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος ανέφερε πως αύριο στην συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα κριθεί κατά πόσο είναι αποφασιστικός.

Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι ο επόμενος θα είναι καλύτερος, αφού όλοι παίρνουν εντολή από το ίδιο κέντρο και πως το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται τα τελευταία χρόνια, ο κ. Λιλλήκας παρέπεμψε στον Μάικλ Μόλερ, λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά είχε απαιτήσει και πετύχει την αντικατάστασή του, με το επιχείρημα ότι μιλούσε ελληνικά. «Ήταν ένας εκπρόσωπος του ΓΓ ο οποίος προσπαθούσε να διατηρήσει την ουδετερότητα και την αντικειμενικότητά του και επειδή ακριβώς δεν μεροληπτούσε και δεν υιοθετούσε τις τουρκικές απαιτήσεις, απλά και μόνο γι’ αυτό το λόγο, όχι γιατί έπαιρνε φιλοελληνικές θέσεις, η Τουρκία απαίτησε και πέτυχε την αντικατάστασή του».

Στην περίπτωση του κ. Ντάουνερ, συνέχισε, τα δικά του έγγραφα αποκαλύπτουν με τον πιο επίσημο τρόπο το πώς υποσκάπτει τα εθνικά μας δικαιώματα, πώς υποσκάπτει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τις πιο κραυγαλέες τοποθετήσεις του, στο πρόσφατο παρελθόν. «Έχουμε όλους τους λόγους να απαιτήσουμε την άμεση αντικατάστασή του με έναν άλλο διαπραγματευτή, ο οποίος με βάση και την συμφωνία που υπάρχει και με τα ΗΕ θα πρέπει να είναι κοινά αποδεκτές και από τις δύο πλευρές».

Ενόψει της αυριανής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ντάουνερ, η Συμμαχία Πολιτών, ανέφερε ο Πρόεδρός της, επισημαίνει ότι οι προϋποθέσεις που έθεσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος που θα εγκαινιάζει την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών είναι ορθές αν και είναι οι ελάχιστες και οι αυτονόητες.

«Δεύτερο: Επικροτούμε την αντίδραση του Προέδρου στα απαράδεκτα εκβιαστικά χρονοδιαγράμματα που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ».

Τρίτο, συνέχισε, η επιμονή της Τουρκικής πλευράς για «νέο συνεταιρισμό δύο συνιστώντων κρατών» και η απόρριψη της μιας κυριαρχίας και λύσης μέσα από μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκαλύπτει τους πραγματικούς στόχους και προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα της όποιας προσπάθειας.

Ο κ. Λιλλήκας προειδοποίησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως τυχόν υπαναχώρηση και συμβιβασμός στις προϋποθέσεις που ο ίδιος έθεσε για έναρξη των συνομιλιών χωρίς προηγούμενο σαφή καθορισμό των αρχών επί του πλαισίου λύσης και με τον κ. Ντάουνερ στο γνωστό και δεδομένο υποσκαπτικό ρόλο θα οδηγήσει την Εθνική μας υπόθεση σε μεγάλες περιπέτειες και δυσμενείς εξελίξεις.

Από τη σταθερότητα και αποφασιστικότητα του Προέδρου σ’ αυτή τη φάση θα κριθούν πολλά για το Κυπριακό, κατέληξε λέγοντας ότι «θα κριθεί και ο ίδιος γιατί έχει πλήρη εικόνα και γνώση των Τουρκικών σχεδιασμών και των όσων μαγειρεύονται στα παρασκήνια».

Υποχώρηση της Κύπρου το άνοιγμα νέου κεφαλαίου για την Τουρκία

Σχολιάζοντας το άνοιγμα ενός νέου κεφαλαίου σήμερα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι αυτό είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα της υποχώρησης της κυπριακής κυβέρνησης. «Η Τουρκία όχι μόνο δεν εκτίμησε αυτή τη στάση της κυβέρνησης, αλλά έγινε ακόμη πιο προκλητική στο θέμα του Κυπριακού. Μετά από αυτή την εξέλιξη η Τουρκία και οι σύμμαχοι της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητούν το άνοιγμα και άλλων κεφαλαίων».

Κάλεσε την κυβέρνηση, να αναθεωρήσει την πολιτική της και να μπλοκάρει τα υπόλοιπα κεφάλαια μέχρι που η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα και τους εποίκους από τα κυπριακά εδάφη.

Η Τουρκία, είπε, πρέπει να πληρώσει επιτέλους τίμημα για την κατοχή της πατρίδας μας.

- See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/74220#sthash.4OoxacbC.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.