24/11/13

Το κυλώνειον άγος των Α.Ε.Ι.

γράφει ο Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης
Ακούω από παθόντες υπαλλήλους των πανεπιστημίων ότι έχουν γίνει τέρατα. Ειλικρινείς διοικητικοί υπάλληλοι, που απογράφηκαν κι έβαλαν τα πραγματικά προσόντα τους και την αληθινή προϋπηρεσία τους, βλέπουν ν’ ανοίγει από κάτω τους το πηγάδι της ανεργίας, διότι άλλοι συνάδελφοί τους δήλωσαν ό,τι τους κάπνισε. Π.χ. σοβαροί άνθρωποι μου λένε ότι αρκετοί έχουν δηλώσει στην απογραφή ότι μπήκαν στο Καποδιστριακό μέσω ΑΣΕΠ, ενώ είναι γνωστό ότι σε όλο το εν Αθήνησι πανεπιστήμιο έχουν μπει με ΑΣΕΠ όλοι κι όλοι 19! Ή δήλωσαν ότι έχουν αξιολογηθεί, τη στιγμή που μόνο ελάχιστοι αξιολογήθηκαν με τις νόμιμες διαδικασίες.

Ξέρω περίπτωση καρκινοπαθούς υπαλλήλου, με σοβαρά προσόντα και προϋπηρεσία, που είδε με έκπληξη να υποσκελίζεται από συναδέλφους της που δήλωσαν τέτοιες μούφες στην απογραφή, κι έτσι αυτοί τη σκαπουλάρουν ενώ η ίδια, διά της διαθεσιμότητας, πάει ολόισια κι απάνθρωπα για απόλυση και άλμα από το μπαλκόνι!

Θα μου πείτε, πώς μπόρεσαν, με ποιο θράσος, κάποιοι να δηλώσουν «μαϊμού» τρόπο πρόσληψης, αναληθή προϋπηρεσία και «μαϊμού» προσόντα; Μα διότι αυτή τη στιγμή είναι αδύνατον να ελεγχθεί η ακρίβεια των δηλώσεών τους και των εγγράφων που θα τις επιβεβαιώνουν, π.χ. πτυχία σπουδών, ξένων γλωσσών, προϋπηρεσία και σε ποια θέση.

Γιατί; Μα, αν δεν το ξέρετε, το κτίριο της οδού Χρήστου Λαδά, όπου στεγάζονται οι οικονομικές και διοικητικές υπηρεσίες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και ο Ειδικός Λογαριασμός Κονδυλίων Ερευνας, είναι κι αυτό υπό κατάληψη. Αρα ποιος έλεγχος στοιχείων να γίνει;

Εκεί υπάρχουν οι ατομικοί φάκελοι των υπαλλήλων, αλλά και οι φάκελοι για το πού, πώς και σε ποιους πήγαν τα χρήματα του ειδικού λογαριασμού.

Χρόνια λέω ότι, αν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τραβάς τα μαλλιά σου με την ανομία, στα πανεπιστήμια θα σου πέσουν και θα έχεις χωρίστρα πιο φαρδιά κι απ’ του Κανάκη, πριν από την εμφύτευση.

Το πώς τα πανεπιστήμια των μεγάλων εθνικών ευεργετών μετατράπηκαν σε άντρα εκφασισμού, βίας, ιδεολογικής ανελευθερίας, όπου η λαμογιά περπατούσε στους τοίχους σαν τις κατσαρίδες σε βρόμικο υπόγειο, είναι μεγάλη ιστορία, την οποία έχει χρεωμένη στο μητρώο της η Αριστερά, ως αυτουργός, και η ενοχική Δεξιά στο δικό της, ως… ληστοτρόφος.

Και προτού βγάλετε λάθος συμπεράσματα, τις γραμμές αυτές τις γράφει πτυχιούχος του Αριστοτελείου, υπέρμαχος του δημόσιου χαρακτήρα της παιδείας και όχι ατζέντης διάφορων ΙΕΚ που φιλοδοξούν να τα κονομάνε παριστάνοντας τα ιδιωτικά «πανεπιστήμια». Κι η θέση μου απλή: Πρώτα βάζεις σε τάξη και αναβαθμίζεις τα δημόσια πανεπιστήμια με στόχο α) να γίνουμε παγκόσμια πρωτεύουσα της ανθρωπιστικής παιδείας, των ελληνικών σπουδών, β) να ενθαρρύνουμε έμπρακτα και στις άλλες επιστήμες την έρευνα και την ανάπτυξη πρωτοποριακών τεχνολογιών και γ) να τις συνδέσουμε με την παραγωγή. Διότι μόνον έτσι, αξιοποιώντας την πιο δυνατή και πλούσια πρώτη ύλη μας, τα ελληνικά μυαλά, θα δούμε άσπρη μέρα. Ας τα κάνουμε αυτά και τότε μπορούμε με φειδώ κι αυστηρά κριτήρια να επιτρέψουμε την εγκατάσταση στην Ελλάδα σοβαρών ιδιωτικών πανεπιστημίων, όχι όμως εις βάρος της δημόσιας παιδείας. Διότι η παιδεία πρέπει να είναι νοικοκυρεμένη οικονομικά, χωρίς σπατάλες και λαμογιές, αλλά από τον σκοπό της δεν μπορεί να έχει ως στόχο το κέρδος αλλά τον άνθρωπο. Και η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι πρώτιστο καθήκον της Πολιτείας, ακρογωνιαίος λίθος της εθνικής ταυτότητας και της εξομάλυνσης των κοινωνικών αντιθέσεων, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η δημόσια δωρεάν παιδεία είναι ο τρόπος να δίνουμε στα παιδιά των αδυνάτων, των πολλών, τη δυνατότητα να σπουδάσουν, να ανέβουν πιο ψηλά. Και γόνος αδυνάτων γράφει αυτές τις γραμμές. Με όλες τις αρρυθμίες και την αριστερή καθεστωτική σαπίλα της εποχής, μόνο ευγνωμοσύνη αισθάνομαι για την πατρίδα, που από το υστέρημα της χρηματοδοτεί το πανεπιστήμιο όπου σπούδασα, μπαίνοντας με τρόπο αδιάβλητο κι αξιοκρατικό κι όχι γιατί είχα φράγκα. Και θέλω αυτό που είχα εγώ να το έχει, και μάλιστα καλύτερο, κι όποιος άλλος γιος ή κόρη εργαζομένων το αξίζει από τις συνοικίες και τα χωριά της πατρίδας ή τη διασπορά.

Κι επειδή τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, από τα δημοτικά σχολεία ως τα πανεπιστήμια, ήταν και πρέπει να ξαναγίνουν η κιβωτός της εθνικής μνήμης και της ταυτότητας, το άλλο αμόνι, μετά την οικογένεια, όπου σφυρηλατείται ο ελληνικός τρόπος του ανθρωπισμού και του πατριωτισμού, πρέπει να τα ανακτήσουμε, να τα εξυγιάνουμε και να τα επανελληνίσουμε.

Διότι σήμερα το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι καταλήψεις, οι χιλιάδες φοιτητές που ξεσκίζεται η ζωή τους από μια μειονότητα, δεν είναι μόνο η χυδαιότητα των ύβρεων των απεργών προς καθηγητές και φοιτητές που αποπειράθηκαν να μπουν προχθές στα πανεπιστήμια. Το πρόβλημα είναι η ευρεία ανομία που επικρατεί με αδιαφανή διαχείριση πόρων, εθνικών και ευρωπαϊκών, επί δεκαετίες, η φασιστική δικτατορία των συνδικαλιστών και της κάθε βαρεμένης αριστερίστικης ομάδας, με άσκηση σωματικής βίας, ύβρεων κι απειλών κατά κάθε φωνής και έκφρασης που διαφωνεί με τη μαυροκόκκινη χούντα τους στα πανεπιστήμια και το ότι εργοδοτούνται από το κράτος ανθέλληνες για να ασελγούν στην εθνική ταυτότητα!

Εφαρμογή του νόμου λοιπόν όχι αύριο, αλλά… χτες, με προσοχή φυσικά, για να μην έχουν κάποιοι το μπάχαλο που ονειρεύονται. Διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος εικοσαετίας σε όλα τα πανεπιστήμια, τον τρέμουν κάποιοι, ως την παραγραφή των κακουργημάτων, παραπομπή στη Δικαιοσύνη και έλεγχος των προσόντων και δηλώσεων των πάντων στην απογραφή. Και κυρίως ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ. Απλά πράγματα…

Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης
κυριακάτικη δημοκρατία

11 σχόλια:

  1. Αυτά που γράφει ο κύριος Φαήλος τα διαβάζει ο Σαμαράς ? Σε πολλά έχει συλληφθεί αδιάβαστος.Και να πω και κάτι άλλο.Εκ των 2000 απολύσεων αυτές έπρεπε να γίνουν από τα πανεπιστήμια ? Άστα ρε άνθρωπε του Θεέ να λειτουργήσουν τουλάχιστον αυτά...Δεν ήξερες ότι θα γίνει χαμός ! Και δεν βλέπω ότι θα υπάρξει και έξοδος στην κρίση τουλάχιστον η πλευρά απεργών-φοιτητών-αριστερών παρατάξεων δε βλέπω πως θα υποχωρήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν πριν από 42 χρόνια, συγκεκριμένα το 1971, θα έδινα τις εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, - τα περιβόητα οκτάωρα-, φρόντισα εγκαίρως να πάω στην Πρυτανεία του ΕΜΠ και εκτός από την σχετική αίτηση και έγγραφα, μαθημένος από το Γερμανικό Πανεπιστήμιο που είχα σπουδάσει, να ρωτήσω σε ποιά αίθουσα θα γίνουν οι εξετάσεις.

    Μου απήντησαν πως θα "βγεί πρόγραμμα"!

    Μετά από ακόμη τρείς επίσκέψεις μου "βγήκε το πρόγραμμα", τοιχοκολλήθηκε έξω από την Πρυτανεία του ΕΜΠ. Κτήριο Γκίνη, Αίθουσα Ε, στις 8,00 π.μ. πρωί.

    Έτσι, ένα τέταρτο πριν την εξέταση που θα άρχιζε στις 8 π.μ., φορτωμένος με τα σχετικά βιβλία -Betonkalender κ.τ.λ. σε δύο τσάντες, πήγα στην αίθουσα Ε του κτηρίου Γκίνη.

    Περνά ένα τέταρτο, περνά μία ώρα, περνούν δύο ώρες.

    Είχαμε μαζευτεί κάπου 30 υποψήφιοι Διπλωματούχοι Μηχανικοί και αγωνιούσαμε.

    Ρωτούσαμε την Πρυτανεία, τους θυρωρούς, ... τίποτα, κανείς δεν γνώριζε σε ποιά αίθουσα θα γράφαμε ...!

    Εν τέλει, στις 11,00 π.μ. ...(!) άνοιξε μια τελείως άλλη αίθουσα σε έναν άλλο όροφο και επιτέλους εκεί γράψαμε.

    Αυτές υπήρξαν οι πρώτες μου εντυπώσεις από το θρυλικό Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο.

    Σημειώστε ότι τότε είχαμε δικτατορία και υποτίθεται υπήρχε τάξη, δεν είχε καταλήψεις ούτε τα σημερινά αίσχη των προπηλακισμών κ.τ.λ.

    Ευμένης Καρδιανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πραγματικά συγκηνιτικό το ενδιαφέρον του φαήλου κρανδιώτη για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια....αναρωτίεμαι αν έχει καμια σχέση με έναν φαήλο κρανιδίωτη ο οποίος είχε "ανακαλύψει το μεγάλο προβλήμα της Ελληνικής Παίδειας": "το πανεπιστημιάκο άσυλο" βεβαιώς βεβαιώς!απλή συνωνυμία να υποθέσω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μα το πανεπιστημιακό άσυλο ήταν αυτό που οδήγησε τις ορδές των αριστεροφασιστοειδών να ξεσαλώσουν στα αει κ τει, να εχουν γίνει κράτος εν κράτει και να διορίζουν αυτά(τα ΑριστεροΚομμουνιστοΦασιστοειδή) ακόμα και πρυτάνεις και καθηγητές όπως και διοικητικό προσωπικό.

    Και φυσικά να λυμαίνονται και να κατακλέβουν μαζί ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ σε βάρος όλων μας.
    Δε μιλάω μόνο για τις καταστροφές των ναζιστοαναρχικών αλλά και για τις κλοπές και απατεωνιές τους.

    Είμαι απόφοιτος αει και ξέρω απο 1ο χέρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ καθώς δεν μπορεί κάποιος να είναι αριστέρος και φασιστάς ταυτόχρονα διαφορετικά μιλάμε για τραγέλαφο αναρωτέμαι τι πτύχιο έχει πάρει ο ασεπίτης... Ιστορικού ΠΆΝΤΩΣ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ! Πληροφορίακα πάντως και στην Γαλλία και στην Αγγλλία υπάρχει άσυλο στα πανέπιστήμια (οι αστυνομικοί ΔΕΝ μπαίνουν μέσα στα ιδρύματα)και για οποίον μπορώ να ανάφερώ και συγκεκρίμενα Πανεσπιστήμια τα οποιά τα γνωρίζω λόγω σπούδων,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πανεπιστημιακό άσυλο - Μια παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία, θεσμοθετημένης ασυδοσίας

    "Κατάληψη από μέρους των φοιτητών σημαίνει παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου.
    Το πανεπιστημιακό άσυλο, δεν προστατεύει μόνο την ακαδημαϊκή ελευθερία διδασκαλίας, του διδάσκειν και του διδάσκεσθαι, απλά έναντι κρατικών παρεμβάσεων αλλά έναντι πάσης παρεμβάσεως.
    Σήμερα το άσυλο παραβιάζεται κατά κύριο λόγο από τις εισερχόμενες μειοψηφίες φοιτητών."
    (Δημήτρης Τσάτσος - Συνταγματολόγος)

    "Αλήθεια, τι ακριβώς είναι το «Πανεπιστημιακό άσυλο»;
    Ένα «κατάλοιπο παρωχημένης εποχής», που δεν στέκει πολιτικά, δεν στέκει λογικά, δεν εξυπηρετεί τίποτε, δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο,...
    (Χρύσανθος Λαζαρίδης - Γ.Γ. Δικτύου 21).

    --------------------------------

    Στην Γερμανία, όπου σπούδασα, δεν θυμάμαι να υπήρχε πανεπιστημιακό άσυλο. Άλλωστε, ζούμε σε μία χώρα, όπου η διακίνηση ιδεών είναι εντελώς ελεύθερη, άρα δεν βλέπω σε τι άλλο εξυπηρετεί το άσυλο, ει μη μόνο στην παρανομία. Χώροι που δεν αστυνομεύονται, είναι φυσικό να υποθάλπουν την παρανομία.

    Όσοι ζούμε στην Ελλάδα, γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια και από ποιους πράγματι κινδυνεύει η ελεύθερη διακίνηση ιδεών. Μέχρι και αποθήκες για την φύλαξη παρανόμων εμπορευμάτων από λαθρομετανάστες και κατοικία (λέγε εστία μολύνσεως) είχε καταντήσει η ΑΣΟΟΕ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στο Ηνώμενο Βασιλειο και την Γαλλια (εκεί που σπουδάσα εγω και μπορώ να αναφέρω και πανεπιστημία ) υπάρχει άσυλο π,.χ. ΔΕΝ θυμάμαι ΠΟΤΕ κάνεναν αστυνομικό μεσα σε Πανεπιστημια.Μπα τίποτα συριζαίοι θα ήταν...Πάντως με συγκίνει η ανάφορα στον ¨"εγκύρο" λάζαρίζη "Γιάννης κερνά και Γιάννης πίνει" Όσοι ζούμε στην Ελλάδα, γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια και από ποιους πράγματι κινδυνεύει η ελεύθερη διακίνηση ιδεών.' Ω βέβαια από τους οπάδους της χ.α. και όσους την χαιδολογούν διαδικτύακα ονομάτα δεν λέμε (ανυπάρκτες) υπολήψεις δεν θιγούμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. >ΔΕΝ θυμάμαι ΠΟΤΕ<

    Αυτό δεν τεκμηριώνει ότι δεν υπάρχει άσυλο!

    Τι ακριβώς έχεις να καταλογίσεις στον Λαζαρίδη; Μπορείς να αντικρούσεις αυτό που λέει με επιχειρήματα;

    Επειδή δεν ζεις στην Ελλάδα και δεν ξέρεις τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια, σε πληροφορώ ότι δεν είναι οι της Χ.Α. που προκαλούν τα επεισόδια και που φασιστικώ τω τρόπω επιτρέπουν ή απαγορεύουν την διδασκαλία, κλειδώνουν καθηγητές μέσα στα γραφεία των, ή ακόμη και ... τα κτίζουν. Άρα δεν κινδυνεύει, εδώ και 39 χρόνια από την ΧΑ η ελευθερία του λόγου.

    >και όσους την χαιδολογούν διαδικτύακα ονομάτα δεν λέμε (ανυπάρκτες) υπολήψεις δεν θιγούμε...<

    Δεν ξέρω για ποιους μιλάς, αλλά μού είναι και αδιάφορο. Όσοι μάς διαβάζουν και ζουν στην Ελλάδα, κρίνουν τα λεγόμενά μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Nativist Α) "Πληροφορίακα" έχω σπουδάσει και στην Ελλάδα (Ιστορικό-Αρχαιολόγίκο Αθήνων) και εχω τις καλυτέρες αναμνήσεις και φυσικά ιδίαν εμπειρίαν επί του ζήτημάτος και φυσικά το "κυρήγμα -πετροβόλημα¨" για το Ελληνικό Πανεπιστήμιο ας το γράψει άλλλου...Οσο για την "καραμέλα" "ζω στην Ελλάδα εσυ δεν ζείς αρα δεν ξέρεις" α) από την αρχή δεν έκριψα ποίος είμαι και που είμαι κατι που δεν μπορεί να πει ο nativist καθως ποιος μας βεβαιώνει ότι ζει στην Ελλάδα εξαλλου αν κρίνω απο αύτα που γράφει μάλλον ζει σε μια άλλλη Ελλάδα ενός άλλου πλανήτη , αυτόν του "success story"
    Και επειδή από ότι φαίνεται στον Nativist αρέσει να παίζει με τις λέξεις απο την στιγμή που ΔΕΝ μαρτυείται παρουσια-δράση της Βρετανικής /Γαλλικής Αστύνομιας στα αντιστοίχα Πανεπιστήμια αυτό ipso facto αποδεικνυεί την υπάρξη ασύλου εκτος φυσικά μπορει να αποδείξει το αντίθετο...
    Β)Και μια που μιλάμε για τον "αξιοπιστό Λαζαρίζη" ας δούμε μέρικά πράγματα για τον "βιο και πολιτεία του"α)«Ο υπέρμετρος εγωκεντρισμός του και η βενιζελικής καταβολής αντίληψη της πολιτικής, ότι τη χρησιμοποιούμε χωρίς αρχές, ανάλογα με τη συγκυρία», όπως λένε άλλοτε φίλοι του, αποτυπώθηκαν όταν επέστρεψε στην Ελλάδα και δημιούργησε το εθνικοπατριωτικό «Δίκτυο 21». β)«Φίλαρχος, με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του, όταν συνειδητοποίησε ότι δεν είναι το κέντρο της Γης, έγινε γενίτσαρος,
    "Χρύσανθος Λαζαρίδης Ο «γατούλης» που έγινε γεράκι" και επειδή πλέον ο κοσμός έχει αρχίσει να καταλάβαίνει περί τίνος προκείται γ)Ακολουθούν ενδεικτικές αντιδράσεις στο twitter

    Λαζαρίδης: “Η ΝΔ πρώτη μίλησε για νεοναζί”.Τότε που ο Σαμαράς υποσχόταν έξωση παιδιών μεταναστών από τους παιδικούς σταθμούς, ε;
    Δε φταίει ο Λαζαρίδης ή κάθε Λαζαρίδης που παίρνει τον δημόσιο λόγο, φταίνε τα γλοιώδη υποκείμενα που του τον δίνουν!
    Ψάχνεις κι εσύ τη “σοβαρή Χρυσή Αυγή”; Θα σου δώσω ένα hint: Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης είναι σύμβουλος του προέδρου της.
    Φταίει η Κωνσταντοπούλου για τη ΧΑ. Ναι, το είπε ο Λαζαρίδης, το δεξί @@ του Σαμαρά.
    Ο Λαζαρίδης δεν είναι ηθικός αυτουργός απλώς. Είναι συναυτουργός
    Ο Λαζαρίδης ιδεολογικοποίησε τον φθόνο που ένοιωθε ως φοιτητής για τους συμφοιτητές του επειδή δν σταύρωνε γκόμενα #true_story
    Απίστευτο (;) και όμως “λαζαριδικό”: Για τον ευτελισμό του Κοινοβουλίου ευθύνεται η Ζωή Κωνσταντοπούλου (Χρ.Λαζαρίδης)
    Ο Χρ. Λαζαρίδης μιλάει για “σύγκρουση ανάμεσα σε ομάδες κρούσης”. Απ’ τη μία οι φασίστες απ’ την άλλη οι μαχαιρωμένοι"Αποδοκιμασία στο twitter για τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Λαζαρίδη.
    ΥΓ και συγνώμη που θα του χαλάσω την σούπα αλλά η πηγή μου δεν είναι το ιντιμέντια το οποίο δεν έχω δεί ΠΟΤΕ ούτε και έγω είμαι οπάδος του συρίζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΥΓ) Με αλλά ΄λόγια ο ΄λαζαρίδης δεν είναι παρά το γαλάζιο αντίστοιχο των κηπούρων του παπανδρεού και οτάν φύγει ο σαμάρας θα καταλήξει να τους κάνει παρέα στον σκουπιδοτένεκε της Ιστορίας...και επειδή δεν μου αρέσει να πετώ σχόλια στον αέρα φαήλος κρανιδιώτης «Εγώ δεν βρίζω πατριώτες, δεν βρίζω εθνικιστές», ,,,, αναφερόμενος στους χρυσαυγίτες
    Αν αυτό δεν είναι χαηδολόγημα στην χ.α θα ηθέλα να ξέρω τι είναι,,,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.