3/1/14

Τουρκία: Προσφυγή για τις εκατοντάδες καταδίκες στρατιωτικών υπέβαλε ο στρατός

Για τις υποθέσεις συνωμοσιών κατά των κυβερνήσεων των ισλαμιστών
REUTERS/MARKO DJURICA
Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων κατέθεσε επισήμως στις 27 Δεκεμβρίου 2013 προσφυγή για το θέμα στο γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας με αίτημα τη διεξαγωγή νέας δίκης, διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων προσέφυγε κατά της καταδίκης εκατοντάδων αξιωματικών τους σε δύο δίκες που είχαν γίνει για συνωμοσία κατά της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, η οποία πλήττεται από ένα άνευ προηγουμένου σκάνδαλο για διαφθορά, μετέδωσαν την Πέμπτη τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων κατέθεσε επισήμως στις 27 Δεκεμβρίου 2013 προσφυγή για το θέμα στο γραφείο του εισαγγελέα της Άγκυρας με αίτημα τη διεξαγωγή νέας δίκης, διευκρίνισε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.
Στην υπόθεση «Εργκένεκον», όπως είναι γνωστή, δικαστήριο της Σηλυβρίας, στα προάστια της Κωνσταντινούπολης, επέβαλε τον περασμένο Αύγουστο βαριές ποινές φυλάκισης και κάθειρξης εναντίον 275 κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων πολλοί αξιωματικοί, πολιτικοί και δημοσιογράφοι, οι οποίοι ήταν ύποπτοι για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μεταξύ των καταδικασθέντων βρισκόταν και ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη έπειτα από δίκη την οποία η αντιπολίτευση καταδίκασε ως «κυνήγι μαγισσών».
Εξάλλου τον Αύγουστο του 2012, το ίδιο δικαστήριο του Σιλιβρί είχε καταδικάσει περισσότερους από 300 στρατιωτικούς, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν και στρατηγοί, σε ποινές κάθειρξης 13 ως 20 ετών για έτερη φερόμενη ως απόπειρα συνωμοσίας, το 2003 αυτήν τη φορά, κατά της κυβέρνησης του κ. Ερντογάν.
Η προσφυγή του στρατού στη δικαιοσύνη γίνεται την ώρα που η κυβέρνηση παλεύει να αντιμετωπίσει εδώ και δύο εβδομάδες σκάνδαλο διαφθοράς το οποίο έχει οδηγήσει στην φυλάκιση περίπου 20 ατόμων που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα και έχει προκαλέσει την παραίτηση τριών υπουργών, καθώς και ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Σε ανακοίνωσή τους η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας διαβεβαίωναν ότι «δεν θέλουν να εμπλακούν στις πολιτικές διαμάχες».
Η δήλωση έγινε μερικές ώρες αφότου φιλοκυβερνητική εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο ενός στενού πολιτικού συμβούλου του πρωθυπουργού, ο οποίος άφηνε να εννοηθεί ότι το τρέχον σκάνδαλο μπορεί να ξέσπασε για να ανοίξει το δρόμο σε επέμβαση του στρατού.
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του κ. Ερντογάν έχει μειώσει μέσω μεταρρυθμίσεων και σειράς δικών την πολιτική επιρροή του στρατού, ο οποίος, από το 1960, έχει κάνει τρία πραξικοπήματα και έχει αναγκάσει σε παραίτηση μια κυβέρνηση στην οποία συμμετείχε ισλαμικό κόμμα.
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.