2/1/14

Η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ΑΟΖ

Γράφει ο Νίκος Λυγερός
Η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον μία πραγματικότητα. Και ταυτόχρονα η Ευρωζώνη έχει 18 μέλη πια με την ένταξη της Λετονίας.

Έτσι με 28 κράτη-μέλη, η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ακολουθήσει για αυτό το πρώτο εξάμηνο του 2014, τις γραμμές που επέλεξε η ελληνική προεδρία και στις οποίες θα δώσει έμφαση.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα υπάρξει και το πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία «ορίζοντας 2020».

Αλλά το πιο σημαντικό πεδίο δράσης θα είναι η προώθηση των θαλάσσιων πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι η θάλασσα είναι μια πηγή ανάπτυξης αλλά και ευημερίας.

Μόνο που χρειάζεται στρατηγική και ορθολογική σκέψη. Έτσι πρέπει να έχουμε μία ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική και ειδικά στον τομέα της ναυτιλίας όπου η Ελλάδα παίζει ένα σπουδαίο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο εδώ και χρόνια.
Αυτό σχετίζεται άμεσα με τη γαλάζια ανάπτυξη η οποία πρέπει να υλοποιηθεί μ’ ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει την υδατοκαλλιέργεια, την εκμετάλλευση θαλάσσιου ορυκτού πλούτου, τη γαλάζιο βιοτεχνολογία. Και αυτό σχετίζεται και με τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό αλλά και πρακτικά με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αδριατική θάλασσα και το Ιόνιο Πέλαγος δίχως να ξεχάσουμε την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας.

Αν εξετάσουμε λεπτομερειακά αυτά τα θέματα θα καταλάβουμε ότι είναι πυκνά για ένα εξάμηνο.

Όμως είναι σημαντικό να επιτευχθούν για να προωθήσουμε σε γενικότερο πλαίσιο και το θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών για ν' ακολουθηθεί η επιλογή της στρατηγικής που ψηφίστηκε από το Ευρωκοινοβούλιο για την αξιοποίηση των ΑΟΖ και Υδρογονανθράκων σε ευρωπαϊκό πλαίσιο έτσι ώστε να υπάρξει συντονισμός κινήσεων μεταξύ των κρατών μελών και σε εσωτερικό επίπεδο αλλά και σε εξωτερικό. Η ελληνική προεδρία έχει να παράγει απαραίτητο έργο για να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας και να κάνει καινοτόμες πράξεις. Η αποστολή έχει αρχίσει τώρα.

OnAlert

3 σχόλια:

  1. Επειδή έχω τις καλές μου σήμερα, δεν θα σας πω για τα περί "Μάλτα Γιόκ" και "έσοδα εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων πάνε στο κράτος".
    Θα σας πω ένα παραμύθι.

    ~Αρχή παραμυθιού~
    Μια φορά και έναν καιρό, χρόνια πριν, ένα καλόπαιδο υποστήριζε τα περί Ευρωπαϊκής ΑΟΖ.
    Οι Τούρκοι λοιπόν αποφάσισαν να βγάλουν βόλτα ένα παλιό σκαρί για να ψάξει.
    Τότε λοιπόν ένας παλιάνθρωπος είπε:
    - Ναι ρε γμτ! Ευρωπαϊκή ΑΟΖ, πάμε γερά! Ζητήστε από τη Γερμανία να στείλει τις φρεγάτες και τα υποβρύχιά της για τα περαιτέρω με το Τουρκικό σαπιοκάραβο και να αναφωνήσουμε όλοι μαζί "Κομμουνιστικό Κόμμα Ευρώπης Love For Ever"!
    Το καλόπαιδο όμως κατάλαβε ότι το φιάσκο "Ευρωπαϊκή ΑΟΖ" θα έσκαγε στα μούτρα του και φρόντισε να πέσει άκυρο στα λεγόμενα του παλιανθρώπου...
    Ο παλιάνθρωπος βέβαια ήξερε ότι δεν πρόκειται να γίνει αυτό που είχε πει, αλλά ήθελε να υπάρχουν αποδείξεις κάπου για τα συμφέροντα που προστάτευε το καλόπαιδο...
    Προστάτευε είπα; Α, ναι:
    Το καλόπαιδο που λέτε λοιπόν συνέχισε να τραγουδάει
    "I don't know what you heard about me
    But a b***h can't get a dollar outta me
    No Cadillac, no perms, you can't see
    That I'm a m**********n' P.I.M.P."
    Έτσι είναι η άτιμη η ζωή...
    Και ζήσαν αυτοί καλά και'μεις καλύτερα!
    ~Τέλος παραμυθιού~

    Άσχετο: εθνική στρατηγική για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, αποκλειστική αρμοδιότητα της ΕΔΕΥ, δεν είναι de facto το ενεργειακό σχέδιο Παπακωνσταντίνου που συνεχίζει να εφαρμόζεται από Μανιάτη+Σταματάκη;

    "Η αποστολή έχει αρχίσει τώρα."
    Αποστολή, ε;
    xaxaxa...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μόνο που χρειάζεται στρατηγική και ορθολογική σκέψη". Δηλαδή αυτά που δεν έχουμε καθόλου στην εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση.
    ΤΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΩ ΛΟΙΠΟΝ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Anaconda δε χρειάζεται να είμαστε και τόσο απαισιόδοξοι. Να σου θυμίσω τα εξής:

    1) Ο συγκεκριμένος αρθρογράφος δεν είναι κάποιος τυχαίος.

    2) Έστω κι αν δεν έγιναν (προς το παρόν) αυτά που θα επιθυμούσαμε να γίνουν, τουλάχιστον ο απλός πολίτης και οι πολιτικοί έχουν 'διαπαιδαγωγηθεί' στο θέμα ΑΟΖ και τη σημασία της. Αυτό από μόνο του είναι πολύ σημαντικό, για λόγους που δε θα αναφέρω εδώ. Σκέψου ότι πριν από λίγα χρόνια, ακόμη και επιφανείς πολιτικοί δεν ήξεραν τι 'σημαίνει' η ΑΟΖ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.