16/1/14

Στην Ελλάδα της κρίσης δημιουργεί παγκόσμιες καινοτομίες (δείτε τη συνέντευξη)

Νικήτας Ραγκούσης, διευθύνων σύμβουλος ΒΙΟΡΥΛ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ TIMETV
Σε επίπεδο τεχνογνωσίας δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από τους μεγάλους πολυεθνικούς ανταγωνιστές της. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι έχει εκπλήξει ευχάριστα από την άποψη των προϊόντων που παράγει.
Ο λόγος για τη ΒΙΟΡΥΛ, μια εταιρεία η οποία δραστηροποιείται στον χώρο των αρωμάτων βιομηχανικής χρήσης και η οποία είναι πρώτυπο τεχνογνωσίας και δημιουργίας νέων προϊόντων. Η συνομιλία μας με τον κ. Νικήτα Ραγκούση, διευθύνοντα σύμβουλο της επιχείρησης, αποκαλύπτει ένα μοναδικό επιχειρηματικό story.

Ερώτηση: Είναι πάντως πραγματικά αξιόλογο πώς μια ελληνική επιχείρηση με ελληνικό επιστημονικό δυναμικό μπορεί να εκπλήσσει τόσο ευχάριστα με τα προϊόντα της παραγωγής της. Μιλήστε μας για την καινοτομία σας.
Κοιτάξτε, η ΒΙΟΡΥΛ είναι αμιγώς ελληνική εταιρεία η οποία εδώ και χρόνια αναπτύσσει τεχνολογία και τεχνογνωσία στον τομέα της παραγωγής βιομηχανικών αρωμάτων, δηλαδή αρωμάτων που χρησιμοποιούνται στον αρωματισμό οποιουδήποτε προϊόντος – σαπούνια, απορρυπαντικά, καλλυντικά, τρόφιμα, είδη κοινής χρήσης. Η τεχνογνωσία αυτή αναπτύχθηκε σταδιακά από τον ιδρυτή της εταιρείας, τον αείμνηστο Στέλιο Σταυρόπουλο, που ήταν χημικός καθηγητής και είχε μεράκι με τα αιθέρια έλαια και τα εκχυλίσματα των φυτών. Σιγά σιγά έφτιαξε ένα μικρό εργαστήριο το οποίο ασχολήθηκε με την έρευνα και τις εφαρμογές αυτών των αιθερίων ελαίων και των εκχυλισμάτων. Γύρω στο 1950 έφτιαξε μια ανώνυμη εταιρεία, τη ΒΙΟΡΥΛ, και από το 1965 δημιούργησε τμήμα έρευνας και ανάπτυξης που είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της εταιρείας.

Ερώτηση: Κατορθώσατε ωστόσο να αρωματίσετε προϊόντα που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αρωματιστούν, όπως τα πλαστικά και οι σακούλες.
Πράγματι, αυτό είναι αρκετά δύσκολο διότι πρέπει να μεταφέρεις το υγρό άρωμα σε έναν φορέα τέτοιο, που όταν μπαίνει μέσα στο exstrodel του πλαστικού να μην κάνει μπουρμπουλήθρες και να μη σπάει τη συνέχεια του πλαστικού. Αυτό εμείς το κατορθώσαμε και αυτή τη στιγμή μπορούμε να αρωματίσουμε οτιδήποτε.

Ερώτηση: Πρόκειται για δική σας εφαρμογή;
Ακριβώς. Με αυτό το πράγμα, για να καταλάβετε, μπορούμε να αρωματίσουμε σακούλες σκουπιδιών με φθηνά αρώματα, σακούλες για ρούχα πολυτελείας με άρωμα λεβάντας, μπορούμε να αρωματίσουμε ό,τι υλικό μπορείτε να διανοηθείτε, παιχνίδια, καρέκλες κτλ. Πολλές φορές οι πελάτες μας μάς ρωτούν κάτι χωρίς να περιμένουν να τους πούμε εμείς. Έχουν δική τους φαντασία και δική τους άποψη για το τι επιθυμούν να αρωματίσουν και εμείς καλούμαστε να βρούμε εφαρμογή στο δικό τους προϊόν.

Ερώτηση: Όπως;
Κοιτάξτε, ακούμε ό,τι περίεργο μπορείτε να φαντασθείτε. Βρέθηκε πελάτης που ζητούσε να αρωματίσει τσίχλες με άρωμα Channel No 5, να είναι βρώσιμο και να κρατάει πολύ, ό,τι θέλουν… Υπάρχουν άνθρωποι που ζήτησαν να αρωματίσουμε κάλτσες και το άρωμα να διαρκεί δύο μήνες – ό,τι φανταστεί ο καθένας. Και προσπαθούμε να το πετύχουμε.

Ερώτηση: Σε ποια επίπεδα κυμαίνεται η παραγωγή σας;
Στη ΒΙΟΡΥΛ έχουμε τρεις μεγάλες δραστηριότητες. Μόνο στα αρώματα η παραγωγή μας κυμαίνεται γύρω στους 800 τόνους. Μάλιστα, μετά από επένδυση που κάναμε και με την προσθήκη νέας μονάδας, η παραγωγή μας μπορεί άνετα να διπλασιαστεί. Ωστόσο έχουμε και άλλες δραστηριότητες, όπως η παραγωγή χημικών ενώσεων υψηλής αξίας, τα fine chemicals, με ιδιαίτερη έμφαση στις πρώτες ύλες που πάνε για αρώματα. Εδώ μιλάμε για υψηλή τεχνογνωσία και η ΒΙΟΡΥΛ διαθέτει τη μοναδική μονάδα παραγωγής τέτοιων ενώσεων στην Ελλάδα. Υπήρχε και παλαιότερα η ΒΙΟΧΡΩΜ, που ήταν ενώσεις υψηλής αξίας στον τομέα των χρωμάτων, η οποία δυστυχώς έκλεισε. Η ΒΙΟΡΥΛ εξακολουθεί και αντιστέκεται επειδή η τεχνογνωσία της είναι αρκετά υψηλή, κάτι που μας επιτρέπει να εξάγουμε στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, στην Αμερική και στην Ιαπωνία.

Πώς εμφανίζονται τα αποτελέσματά σας;
Είμαστε σε ανοδική πορεία. Αν και την περίοδο 2009-2011 είχαμε στασιμότητα χωρίς να περάσουμε σε ζημιές, το 2012 αυξήσαμε τον τζίρο μας κατά 10% διπλασιάζοντας τα κέρδη μας. Το 2013 αυξήσαμε κατά 5% τον τζίρο μας και κατά 50% την κερδοφορία μας. Αυτό οφείλεται κυρίως στην εξαγωγική μας προσπάθεια, γεγονός που βελτιώνει και τη ρευστότητα της εταιρείας. Έτσι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες της χρηματοδότησης της λειτουργίας ενός τέτοιου εργοαστασίου.

Ερώτηση: Αν και ο τρόπος πληρωμής των πρώτων υλών από το εξωτερικό είναι σε μετρητά...
Πράγματι, αυτό μας δημιουργεί δυσκολίες. Από την έναρξη της κρίσης δυστυχώς, λες και οι προμηθευτές του εξωτερικού αυτό περίμεναν, έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ τους τρόπους πληρωμής. Όχι μόνο ζητούν προπληρωμή, πρέπει να πάνε τα χρήματα, να μπουν στον λογαριασμό για να φορτώσουν.

Ερώτηση: Αυτό σας δυσκολεύει σε σχέση με τους ανταγωνιστές σας.
Ακριβώς, γιατί οι ανταγωνιστές μας αφενός δεν έχουν τέτοιες δυσκολίες στην προμήθεια και αφετέρου αν χρειαστούν χρήματα δανείζονται με πολύ χαμηλότερα επιτόκια.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι σημαντικότερες ξένες αγορές που απορροφούν τα προϊόντα σας;
Όπως σας είπα, η ΒΙΟΡΥΛ δραστηριοποιείται σε τρεις τομείς: τα βιομηχανικά αρώματα, τις χημικές ενώσεις υψηλής αξίας και τα αγροχημικά. Από αυτές, τα βιομηχανικά αρώματα είναι ο κορμός της εταιρείας και εκεί πραγματοποιείται η κύρια εξαγωγική μας δραστηριότητα. Οι σημαντικότερες είναι η Ρωσία, χώρες της Αφρικής και των Βαλκανίων, η Τουρκία, ευρωπαϊκές χώρες και σε μικρότερο βαθμό Αμερική και Κορέα. Στα fine chemicals οι κύριοι εξαγωγικοί προορισμοί είναι οι Ελβετία, Γερμανία, Αμερική και Ιαπωνία. Και στα αγροχημικά είμαστε βασικά στην Ελλάδα με μια μικρή εξαγωγική δραστηριότητα στην Κορέα και στην Τουρκία.

Ερώτηση: Πώς αντιμετωπίζετε το μεγάλο πρόβλημα του κόστους δανεισμού;
Κοιτάξτε, λόγω… προτέρου εντίμου βίου, οι μεγάλοι προμηθευτές του εξωτερικού εξακολουθούν να μας κάνουν πίστωση, μικρότερη από παλαιότερα, αλλά συνεχίζουν. Γερμανοί προμηθευτές σταματήσαν τις πιστώσεις, αφού η Γερμανία δεν ασφαλίζει τις εξαγωγές προς την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά η ΒΙΟΡΥΛ είναι μία από τις εταιρείες που έχουν πίστωση.

Ερώτηση: Μια ένδειξη εμπιστοσύνης στον Έλληνα συνεργάτη...
Ακριβώς, λόγω μακροχρόνιας συνεργασίας και εμπιστοσύνης στο όνομα ΒΙΟΡΥΛ...

Ερώτηση: Η εμπιστοσύνη αυτή κερδήθηκε και από το υψηλό επίπεδο του επιστημονικού προσωπικού σας.
Αυτή είναι η δύναμή μας. Στην εταιρεία απασχολούνται 100 άτομα. Πάνω από 40 είναι επιστήμονες θετικών επιστημών – δεν βάζω τους νομικούς –, εκ των οποίων οι 10 έχουν διδακτορικά. Επιπλέον οι περισσότεροι έχουν κάποιο δίπλωμα ειδίκευσης, γεωπόνοι, χημικοί, βιολόγοι, για να δουλέψουν.

Ερώτηση: Θα ήθελα να συζητήσουμε ένα θέμα το οποίο θεωρώ ότι έχει αξία και για τη ΒΙΟΡΥΛ αλλά και για άλλες παρεμφερείς βιομηχανίες. Είναι το θέμα της βιοποικιλότητας και της αξιοποίησης του πλούτου της ελληνικής γης.
Κοιτάξτε, υπάρχουν συγκεκριμένες δυσκολίες για την εκμετάλλευση της ελληνικής βιοποικιλότητας. Αυτές οφείλονται στο γεγονός ότι δεν διαθέτουμε μονάδες που να μπορούν να δουλέψουν όλον το χρόνο με μία ποικιλία καλλιεργειών. Το να δημιουργήσεις μια μονάδα που να βγάζει το αιθέριο έλαιο λεβάντας την εποχή που ανθίζει η λεβάντα σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι μπορεί να σταθεί και οικονομικά.

Ερώτηση: Δεν είναι ανταγωνιστικό...
Ακριβώς. Όπως επίσης δεν μπορείς στην Ελλάδα να φτιάξεις εκχύλισμα γιασεμιού διότι αυτή τη στιγμή στην Αίγυπτο, με μηδαμινό μεροκάματο, μαζεύουν το γιασεμί τη νύχτα για να μπορέσει να κρατήσει το άρωμα. Βρείτε ανθρώπους στην Ελλάδα να κάνουν αυτό και με τι μεροκάματο...

Ερώτηση: Εσείς ωστόσο επιμένετε με τους Έλληνες παραγωγούς;
Βεβαίως, η ΒΙΟΡΥΛ από την ίδρυσή της ως σήμερα στηρίζει τους Έλληνες παραγωγούς αιθέριων ελαίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι τελευταία η ποιότητα των αιθέριων ελαίων που παράγονται στην Ελλάδα είναι εξαιρετική. Βεβαίως δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση η δημιουργία καλής ποιότητος αποστάγματος. Με σωστή καθοδήγηση πράγματι θα μπορέσει να αναπτυχθεί αυτός ο τομέας. Και σιγά σιγά κυρίως οι συνεταιρισμοί και οι μεγάλες μονάδες που μπορούν να δουλέψουν με πολλές καλλιέργειες εδώ θα αναπτυχθούν.

Ερώτηση: Αναφερθήκατε προηγουμένως στον τομέα των αγροχημικών. Θα μπορούσατε να μας δώσετε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα γι’ αυτή σας τη δραστηριότητα;
Σίγουρα ακούγεται παράξενο πώς μια εταιρεία που ασχολείται με αρώματα δραστηριοποιείται και στα αγροχημικά. Στη ΒΙΟΡΥΛ δημιουργήσαμε ωστόσο πειραματικά μια μονάδα για να μελετήσουμε το άρωμα της φράουλας. Μάλιστα είχαμε επιλέξει γι’ αυτόν το σκοπό σταθερούς φορείς για την καλλιέργειά της. Μελετώντας τα θρεπτικά υλικά γι’ αυτή την καλλιέργεια βρήκαμε ένα ειδικό λίπασμα που είχε γενική εφαρμογή. Έτσι αποφασίσαμε να το εμπορευτούμε. Ξεκίνησε έτσι η παραγωγή ειδικών λιπασμάτων για να προχωρήσουμε σε πιο σύνθετα πράγματα. Εκείνη την εποχή δουλεύαμε με τον «Δημόκριτο» και με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για να βρούμε τη φερομόνη του δάκου της ελιάς, που είναι το συστατικό που βγάζει το αρσενικό έντομο για να καλέσει το θηλυκό για γονιμοποίηση. Βρήκαμε αυτή τη φερομόνη συνεργαστήκαμε με το υπουργείο να φτιάξουμε ένα σύστημα για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς και βρεθήκαμε με 2-3 προϊόντα στον τομέα των αγροχημικών. Έτσι δημιουργήθηκε ένα τμήμα αγροχημικών που αυτή τη στιγμή συνεισφέρει σημαντικά στον τζίρο της εταιρείας. Δραστηροποιείται σε διάφορα, και σε εντομοκτόνα, κυρίως σε προϊόντα για τη βιολογική γεωργία και σε ειδικά λιπάσματα. Τα αγροχημικά αποτελούν μια αξιόλογη δραστηριότητα, η οποία αυτή τη στιγμή είναι πολύ γνωστή στον τομέα της στην Ελλάδα.

Ερώτηση: Κύριε Ραγκούση, σας ευχαριστώ θερμά και θέλω με την ευκαιρία να πω ότι η συνομιλία προσέφερε μια ισχυρή ένδειξη ότι στην Ελλάδα της κρίσης η έννοια της καινοτομίας παραμένει ζωντανή.
Και εγώ σας ευχαριστώ και προσυγράφω ότι δεν μπορεί κανείς να βασίζεται σε μια δεδομένη τεχνογνωσία. Αργά ή γρήγορα αυτή θα είναι ξεπερασμένη. Αν δεν δημιουργείς κάτι καινούργιο, είναι δύσκολα μετά. Και στο DNA της ΒΙΟΡΥΛ έχουμε τη λέξη καινοτομία δουλεύοντας για πράγματα που θα έχουν εφαρμογή την επόμενη πενταετία.

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.