24/1/14

Το ΤΑΙΠΕΔ βιάζεται να ολοκληρώσει εντός τριμήνου την παραχώρηση μέσω διαδικασίας που προκαλεί ερωτήματα

Επειτα από τη συμφωνία για πώληση του «Αστέρα» Βουλιαγμένης αντί πολύ χαμηλού τιμήματος σε επενδυτικό όμιλο τουρκικών και αραβικών συμφερόντων, το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) βιάζεται να ολοκληρώσει εντός του τριμήνου και την παραχώρηση του Ελληνικού μέσω διαδικασίας που δημιουργεί πολλά ερωτήματα.

Στις αρχές της εβδομάδας εγκρίθηκε η σύμβαση πώλησης του σημαντικότερου ακινήτου της χώρας, που θα υπογράψει ο πλειοδότης του εν εξελίξει διαγωνισμού, η οποία -κατά πληροφορίες- περιλαμβάνει όρους που χαρακτηρίζονται σκανδαλώδεις.

Προβλέπει, για παράδειγμα, ότι ο επενδυτής θα πληρώσει ένα μικρό αρχικό τίμημα, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί σε ετήσιες δόσεις. Μάλιστα, θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει σε 10 χρόνια, με το Δημόσιο να δεσμεύεται ότι θα προσφέρει γην και ύδωρ ώστε να προχωρήσουν εγκαίρως οι επενδύσεις του ιδιώτη που θα αναλάβει την εκμετάλλευση του πρώην αεροδρομίου και της παραλιακής ζώνης του Αγίου Κοσμά.

Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ιδιώτης θα κληθεί να πληρώσει ψίχουλα ως προκαταβολή, δηλαδή ποσό που προσεγγίζει τα 500.000.000 ευρώ, προκαλούν ήδη αντιδράσεις. Ως αντιστάθμισμα για το χαμηλό αρχικό τίμημα αναμένεται να ανακοινωθεί ότι το επενδυτικό σχήμα θα πραγματοποιήσει επενδύσεις περί τα πέντε δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας.

Το τίμημα αναμένεται να είναι χαμηλότερο του αναμενομένου εξαιτίας και του περιορισμένου ανταγωνισμού. Οπως συμβαίνει στους περισσότερους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ, στην αρχή εμφανίζεται πλήθος επενδυτών και στο τέλος αποδεικνύεται ότι οι περισσότεροι ήταν περαστικοί...

Στην περίπτωση του Ελληνικού εκτιμάται ότι μόνο ένας από τους τρεις ομίλους που έχουν περάσει στην τελική φάση θα καταθέσει σίγουρα προσφορά. Πρόκειται για τη Lamda Development του ομίλου Λάτση, η ιδιοκτησία της οποίας έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την απόκτηση του σημαντικότερου ακινήτου της χώρας. Κατά πληροφορίες, με το θέμα ασχολείται ο ίδιος ο Σπ. Λάτσης, ενώ το οπλοστάσιό του περιλαμβάνει πασίγνωστα διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία κ.λπ.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν, πάντως, οξύμωρο το γεγονός ότι ο ίδιος επενδυτής που αποσύρθηκε από τη χώρα (εγκαταλείποντας χρεοκοπημένη τη Eurobank στο Ελληνικό Δημόσιο) εμφανίζεται τώρα ως σφόδρα ενδιαφερόμενος για το Ελληνικό.

Αμφίβολη είναι η συμμετοχή των άλλων δύο ομίλων που είχαν προκριθεί στο τελικό στάδιο, και συγκεκριμένα της ισραηλινής Elbit (αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα) και της βρετανικής London & Regional Properties (αποσύρθηκε από πολλούς άλλους διαγωνισμούς ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ). Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται αν πρέπει να προχωρήσει ο διαγωνισμός στην περίπτωση που κατατεθεί μόνο μία προσφορά.

Οι ίδιοι θεωρούν ότι η αρνητική εμπειρία του «Αστέρα» Βουλιαγμένης (που πωλείται αντί μόλις 400.000.000 ευρώ) πρέπει να ληφθεί υπόψη από τη διοίκηση του Ταμείου. Οι προσφορές για το Ελληνικό υποβάλλονται στις 27 Φεβρουαρίου.

δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.