4/1/14

Ολοκλήρωση δοκιμών του κινεζικού αεροπλανοφόρου Liaoning

δδ
Η ομάδα μάχης του κινεζικού αεροπλανοφόρου περιλάμβανε πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων αλλά κανένα πλοίο γενικής υποστήριξης.
Με επιτυχία ολοκλήρωσε τις θαλάσσιες δοκιμές του στη Νότια Κινεζική Θάλασσα το πρώτο αεροπλανοφόρο Liaoning του Κινεζικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, το αεροπλανοφόρο επέστρεψε στη βάση του στο Qingdao έπειτα από ένα ταξίδι 37 ημερών, ενώ σύμφωνα με ανώνυμη πηγή του Kινεζικού Nαυτικού «όλες οι δοκιμές και οι ασκήσεις πήγαν καλά σύμφωνα με το πρόγραμμα».

Από το δοκιμαστικό πλου του Liaoning δεν έλειψαν πάντως τα απρόοπτα ενώ έγιναν ευρύτερα γνωστές οι αδυναμίες του Κινεζικού Ναυτικού.
Στις 5 Δεκεμβρίου, ένα από τα συνοδευτικά πλοία της κινεζικής ομάδας μάχης κόντεψε να συγκρουσθεί με το αμερικανικό καταδρομικό COWPENS (CG-63) κλάσης Ticonderoga που είχε αναλάβει τη «διακριτική παρακολούθηση» των δραστηριοτήτων του κινεζικού αεροπλανοφόρου.
Τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν τις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι το αμερικανικό καταδρομικό έπλεε πολύ κοντά στο Liaoning ενώ οι αμερικανικές Αρχές έκαναν λόγο για «ανεύθυνη συμπεριφορά» από μέρους της Κίνας.

Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή ωστόσο των θαλάσσιων δοκιμών ήταν η σύνθεση της ομάδας μάχης του κινεζικού αεροπλανοφόρου: 3 αντιτορπιλικά, 3 φρεγάτες, 3 υποβρύχια, ένα πλοίο αμφίβιας εφόδου (Τύπου 071) και κανένα πλοίο γενικής υποστήριξης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού Πενταγώνου, οι περιορισμένες ικανότητες λογιστικής υποστήριξης αποτελούν το σημαντικότερο ανασταλτικό παράγοντα για επιχειρήσεις του Κινεζικού Ναυτικού πέρα της Ανατολικής Ασίας.

Strategy reports

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.