22/1/14

To πρώτο καντόνι του Δυτικού Κουρδιστάν είναι γεγονός - Θα διοικείται από 22μελές υπουργικό συμβούλιο

Σχετικό άρθρο: Το Κουρδιστάν γίνεται …Ελβετία και βγαίνει στη Μεσόγειο. Η Άγκυρα τρέμει!!!
Στις 18 Νομεβρίου 2013 είχαμε αναφερθεί στο μοντέλο που επέλεξε ο λαός του Δυτικού Κουρδιστάν, δηλαδή αυτό των καντονίων, εξ ου και το σχετικό άρθρο.
Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, γιατί μπήκε το πρώτο θεμέλιο μια γενικής αναδιάταξης των ισορροπιών, με τους Κούρδους να διεκδικούν το ρόλο της "ραχοκοκκαλιάς", αφού είναι το πολυπληθέστερο έθνος της περιοχής, με τα υδάτινα και τα πετρελαϊκά αποθέματα να ευρίσκονται στην ευρύτατη περιοχή που καλείται Κουρδιστάν και εκτείνεται σε τέσσερις χώρες.
Σήμερα, λοιπόν, το καντόνιο της Τζίζρε (Cizîre Kantonu), ανακήρυξε την αυτονομία του ενώ ταυτοχρόνως ανακοινώθηκαν και τα ονόματα που θα στελεχώσουν το 22μελές υπουργικό συμβούλιο.
Η έδρα του καντονίου είναι η πόλη Αμούντε, ενώ θα υπάρχουν τρεις επίσημες γλώσσες.
Η Βουλή της Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Διοίκησης του Καντονίου του Τζίζρε σε συνεδρίαση που έκανε σήμερα στην πόλη Αμούντε, ανακήρυξε επίσημα τη λειτουργία της νέας διοίκησης, ενώ προέβη και σε ορισμένες αλλαγές της Κοινωνικής Συμφωνίας του Δυτικού Κουρδιστάν, που ενέχει τη θέση συντάγματος.
Την πανηγυρική ομιλία της σύσκεψης του νομοθετικού σώματος στην Αμούντε έκανε ο Πρόεδρος της Βουλής, Abdulkerim Umer, ο οποίος χαιρέτισε τα μέλη της βουλής στα κουρδικά, τα αραβικά και τα ασσυριακά.
Μετά την εισαγωγική ομιλία εκφωνήθηκαν τα ονόματα έναν προς ένα των βουλευτών, αναγνώσθηκε η Κοινωνική Συμφωνία του Δυτικού Κουρδιστάν και στη συνέχεια ψηφίσθηκαν ορισμένες αλλαγές.
Στη συνέχεια έγιναν οι προτάσεις για τον Πρόεδρο του Καντονιού και τη στελέχωση των 22 υπουργείων,
Για τον Πρόεδρο και τα Υπουργεία επιλέχθηκε το σύστημα της τριπλής διοίκησης, για να εκπροσωπούνται στη διοίκηση και οι τρεις βασικές εθνικές ομάδες.
Ο υπουργός θα είναι Κούρδος και οι υφυπουργοί ένας Άραβας και ένας Ασσύριος.

Εκλέχτηκε ο Πρόεδρος του Καντονιού
Πρόεδρος του Καντονιού εκλέχτηκε ο Ekrem Heso ενώ αντιπρόεδροι εκλέχτηκαν η Ασσύρια Elizabet Gewriyê και ο Άραβας Husen Ezem .

Η οικονομία στα χέρια των γυναικών
Στη συνέχεια εκλέχτηκαν οι 22 υπουργοί ως εξής
Εξωτερικών: Salih Gedo

Εσωτερικών: Kenan Bereket

Δικαιοσύνης: Ebdulhemid Bekir

Τοπικής Αυτοδιοίκησης: Abdulmesih Cogo

Οικονομικών: Remziye Mehemed

Παιδείας: Mihemed Salih Ebdo

Γεωργίας: Salih Ezobe

Εμπορίου και Οικονομίας: Siham KQiryo

Εσωτερικού Εμπορίου: Fener Hesen El-Ikêb

Μέριμνας Οικογενειών Εθνομαρτύρων: Rezan Gulo

Πολιτισμού: Nehwend Mihemed Hesen

Μεταφορών: Mihemed Hesen Ubeyd

Επικοινωνιών και Ενημέρωσης: Salal Mihemed

Αθλητισμού και Νεότητας: Mihemed İsa Fatimê

Περιβάλλοντος και Τουρισμού: Loqman Ehmê

Θρησκειών: Şêx Mihemed Qadiri

Οικογένειας και Δικαιωμάτων της Γυναίκας: Emina Umer

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Senherib Bersum

Νόμιμης Άμυνας: Abdulkerim Saruxan

Φυσικών Πόρων και Εξηλεκτρισμού: Süleyman Xelek

Κοινωνικών Υποθέσεων: Dijwar Ehmed Axa

Υγείας: Ebdulmecid Sebri

Το κάθε Καντόνι θα αποκτήσει τη δική του Διοίκηση
Η Βουλή του Δυτικού Κουρδιστάν, σε συνεδρίασή της στις 6-7 Ιανουαρίου, αποφάσισε τη δημιουργία τριών Καντονιών, της Τζίζρε, του Αφρίν και του Κομπάνι, με την πρόβλεψη το κάθε καντόνι να αποκτήσει τη δική του κυβέρνηση και το δικό του κοινοβούλιο.
Στην ίδια συνεδρίαση ψηφίστηκε  το Σύνταγμα, που ονομάστηκε Κοινωνική Συμφωνία του Δυτικού Κουρδιστάν, με το μοντέλο διοίκησης να έχει τέσσερα σκέλη: Το σύστημα των Καντονίων, το Νομοθετικό Σώμα, την Εκτελεστική εξουσία και τη Δικαστική εξουσία.
Το ως άνω μοντέλο, σε περίπτωση που λειτουργήσει με επιτυχία, θα επηρεάσει τη διοίκηση της Συρίας την επόμενη μέρα, ενώ θα αποτελέσει και μοντέλο και για περιοχές της Τουρκίας που κατοικούνται από Κούρδους.

10 σχόλια:

 1. Μακάρι να είναι μόνο η αρχή. Εύχομαι οι δικοί μας πολιτικοί να ξυπνήσουν και να αρπάξουν τις ευκαιρίες από τα κερατα. Τελικά μόνο εμείς φοβόμαστε το δήθεν θηρίο την Τουρκία. Μερικές φορές απορώ με τις ηττοπαθειες μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μακάρι να είναι μόνο η αρχή. Εύχομαι οι δικοί μας πολιτικοί να ξυπνήσουν και να αρπάξουν τις ευκαιρίες από τα κερατα. Τελικά μόνο εμείς φοβόμαστε το δήθεν θηρίο την Τουρκία. Μερικές φορές απορώ με τις ηττοπαθειες μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Καταρχάς, αυτά είναι πολύ καλά νέα!

  Κατά δεύτερον, μήπως μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες γεωγραφικές λεπτομέρειες για το καντόνι (έκταση για παράδειγμα) αλλα και τι πολιτική τοποθέτηση έχουν αυτοί που εκλέχθηκαν?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Ωραία πράγματα!
  Τώρα που λιώνουν τα χιόνια και πρασινίζουν τα βουνά ,ζυγώνει η λευθεριά.
  ¨ανωνύμου¨

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Ο μεγάλος αγώνας του Σάββα Καλλεντερίδη τώρα σταδιακά δικαιώνεται. Και πού είστε ακόμα.

  Συγχαρητήρια,

  Χ.Ν. Γκατζιώνης

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Βρήκα για ποια περιοχή μιλάμε, απλώς ήθελα να την έχω στον χάρτη στο μυαλό μου, πολύ καλά νέα πραγματικά για όλους στην περιοχή! Για να δούμε πως θα συνεχίσει....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Συγχαρητήρια στον κουρδικό λαό.

  Όταν η ανεξαρτησία ενός έθνος και η δημιουργία ενός κράτους είναι αποτέλεσμα του αγώνα του λαού έχουμε αληθινή δημοκρατία.

  Οταν είναι αποτέλεσμα της επέμβασης μεγάλων δυνάμεων έχουμε καρικατούρες σαν αυτές των βαλκανίων.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. Θάνο, νομίζω το σχόλιο σου είναι εντελώς ατυχες, από όλες τις απόψεις!

  Ας μείνουμε στο ότι αυτή η εξέλιξη είναι αισιόδοξη για τους Κούρδους, αλλα είναι εμβρυϊκή και ας περιμένουμε να δούμε πως μπορεί να εξελιχθεί, τι είδους αποδοχή θα έχει από τις μεγάλες δυνάμεις, από τις τοπικές δυνάμεις αλλα και από τους ιδιους τους Κούρδους.........

  Τώρα το τι έγινε στα Βαλκάνια είναι πολύ μεγάλη ιστορία ενώ δεν υπάρχει περιοχή στον πλανήτη, που να γίνεται τέτοιες κινήσεις, χωρίς την αποδοχή των σύγχρονων μεγάλων δυνάμεων....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. http://www.defence-point.gr/news/?p=94181

  Πρώτο φαίνεται να αντέδρασε το ΙΡΑΚ, μάλλον αιφνιδιάζοντας ως προς το ποιος θα αντιδρούσε πρώτος!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 10. Αλέξανδρε, κράτη-καρικατούρες των βαλκανίων εννοώ το Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βοσνίες κλπ που προέκυψαν από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.