20/2/14

Πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για πρώτη φορά από καταβολής του ελληνικού κράτους

Ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την ΤτΕ
Παπαϊωάννου Γιώργος 
Συνεχίζονται τα καλά νέα για την πορεία της οικονομίας, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι «έχουμε πιάσει πάτο».
Μετά τη μικρότερη απ' ότι αναμενόταν ύφεση το 2013 (-3,5% έναντι πρόβλεψης για υποχώρηση κατά -4,2%), το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα (πάνω από 1,5 δισ. ευρώ έναντι 812 εκατ. που προβλέπει ο προϋπολογισμός), την Τετάρτη η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε πλεόνασμα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Είναι η πρώτη φορά από το 1948, όταν η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε να καταγράφει το συγκεκριμένο μέγεθος, που η ελληνική οικονομία εμφανίζει πλεόνασμα στο ισοζύγιο των συναλλαγών της με το εξωτερικό. Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η χώρα ενδέχεται να εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από καταβολή του ελληνικού κράτους.  

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη σημαντική υποχώρηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο από το ύψος των 27 δισ. ευρώ το 2012 διαμορφώθηκε στα 17 δισ. ευρώ και την ταυτόχρονη αύξηση των εισπράξεων από κοινοτικές μεταβιβάσεις και τουρισμό.

Ειδικότερα, η μείωση του εμπορικού ελλείμματος είναι αποτέλεσμα της αύξησης των εισπράξεων από εξαγωγές και της ταυτόχρονης μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές. Εξάλλου, ιδιαίτερα αυξημένες εμφανίζονται οι μεταβιβάσεις από την ευρωπαϊκή ένωση, τάση η οποία εκτιμάται ότι δεν είναι διατηρήσιμη.

Σημείωνεται ότι μετά και από αυτή τη εξέλιξη, η ελληνική οικονομία μέσα σε μια τετραετία πέτυχε να εξάλειψει τα δυο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Οπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, το καλό αυτό νέο έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά θετικών ειδήσεων για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που έχουν δεί το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό ενισχύοντας το καλό κλίμα για την Ελλάδα που έχει δημιουργηθεί διεθνώς και δίνοντας ώθηση στις προοπτικές ανάκαμψης.

Το υπουργείο Οικονομικών 

Για πρώτη φορά έπειτα από πολλές δεκαετίες και όσο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών για το 2013 παρουσιάζει πλεόνασμα. Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Οικονομικών με αφορμή τα στοιχεία για το Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών τα οποία δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου σημείωνονται τα εξής:
«Το πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα που επετεύχθη στον κρατικό προϋπολογισμό το 2013, εξαλείφουν πια τα δυο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα δίδυμα ελλείμματα στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Σηματοδοτείται έτσι η έναρξη αναστροφής των παλαιών και επίμονων τάσεων ελλειμμάτων της Ελληνικής οικονομίας και αποτελεί θετικό οιωνό για την εκπλήρωση των εκτιμήσεων για το 2014 ως το έτος επιστροφής της οικονομίας σε τροχιά υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε  πλεόνασμα περίπου €1,2 δισ. ή 0,7% του ΑΕΠ (το αντίστοιχο διάστημα του 2012 είχε παρουσιάσει έλλειμμα €4,6 δισ. ή 2,4% του ΑΕΠ).
Είναι ιδιαίτερης αξίας για την πορεία της Ελληνικής οικονομίας η παρατήρηση πως το πλεόνασμα οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στη σημαντική βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος (12%). Αναλυτικότερα, μειώθηκαν οι πληρωμές για εισαγωγές αγαθών (11%) αλλά υπήρξε και αύξηση των εισπράξεων από εξαγωγές αγαθών (2%). Επίσης, αυξήθηκαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (18%)».
ΒΗΜΑ

3 σχόλια:

  1. Όταν δεν υπάρχουν λεφτά, για να αγοράζει κανείς, είναι φυσικό να μειώνονται και οι εισαγωγές.

    Τα περί πρωτογενούς πλεονάσματος, τα έχομε πει κατ' επανάληψη. Το δημόσιο χρωστά τα κέρατά του σε κρατικούς οργανισμούς (ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ), καθώς και σε ιδιώτες, πολλοί εκ των οποίων έχουν κηρύξει πτώχευση. Αν το δημόσιο ήταν ιδιώτης, θα είχε μπει φυλακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι ντροπή και τεράστια υποκρισία κάποιοι να μιλάνε για πλεόνασμα και μάλιστα να καυχώνται γι αυτό.
    Όταν μειώνουν τις συντάξεις για τις οποίες πληρώθηκαν ανάλογες εισφορές.
    Όταν καταργούν τη δημόσια δωρεάν υγεία για την οποία έγιναν σχετικές κρατήσεις στους μισθούς των δικαιούχων.
    Όταν διαρκώς επιβάλλονται νέοι φόροι.
    Τι πλεόνασμα είναι αυτό, όταν μετά από τόσες "θυσίες" όπως τις λένε, το δημόσιο χρέος αντί να μειωθεί είναι μεγαλύτερο από ότι ήταν πριν τις θυσίες;
    Τελικά το πλεόνασμα μάλλον κάλπικο είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χώρα που δεν παράγει τίποτα, και έχει θετικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών...

    προσπαθώ να καταλάβω τι σημαίνει αυτό...

    μάλλον επιθανατιος ρογχος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.