15/2/14

Μέρκελ: «Η ΕΕ χρειάζεται ένα δίκτυο τηλεπικοινωνιών που θα παρακάμπτει τις ΗΠΑ»

Δηλώσεις στα πλαίσια του εβδομαδιαίου μηνύματός της
EPA/MAURIZIO GAMBARINI
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να εργαστεί προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός περιφερειακού δικτύου επικοινωνιών που να παρακάμπτει τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε το Σάββατο η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ.
Στο πλαίσιο του εβδομαδιαίου μηνύματός της, η κυρία Μέρκελ είπε ότι θα μιλήσει με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στη διάρκεια της επικείμενης επίσκεψής της στο Παρίσι, για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού δικτύου επικοινωνιών έτσι ώστε η ηλεκτρονική αλληλογραφία των πολιτών και άλλα δεδομένα να μην περνούν από σέρβερ των ΗΠΑ.

Η ΕΕ εργάζεται για τη δημιουργία ενός συλλογικού πλαισίου για την προστασία των δεδομένων, μια πρωτοβουλία που αποδεικνύεται δύσκολη λόγω των πολύ διαφορετικών επιπέδων ιδιωτικότητας στα 28 κράτη μέλη της.

«Πολλές χώρες έχουν χαμηλότερα επίπεδα προστασίας δεδομένων από τη Γερμανία και δεν θέλουμε οι νόμοι μας για την ιδιωτικότητα να μετριαστούν», είπε η Ανγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας πως εταιρίες όπως η Google και το facebook βασίζουν τις επιχειρήσεις τους σε χώρες με τη χαμηλότερη ασφάλεια. «Αυτό δεν είναι λογικό για την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Το σκάνδαλο για το κυβερνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης που βασίστηκε σε πληροφορίες από τον τεχνικό της NSA Εντουαρντ Σνόουντεν συντάραξε πέρυσι τη Γερμανία, με την αποκάλυψη ότι το κινητό τηλέφωνο της Μέρκελ παρακολουθείτο και οδήγησε σε διπλωματικές εντάσεις ανάμεσα στο Βερολίνο και στην Ουάσιγκτον.

Οι προσπάθειες της Γερμανίας να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας διεθνούς συμφωνίας «Οχι κατασκοπία» έχουν αποτύχει μέχρι τώρα.

Η Ανγκελα Μέρκελ είπε πως άλλα θέματα που θα συζητηθούν στη γαλλογερμανική σύνοδο την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι η συνεργασία για την κλιματική αλλαγή καθώς και η πολιτική ασφάλειας σε σχέση με τις ένοπλες συγκρούσεις στην Αφρική.
ΒΗΜΑ

4 σχόλια:

  1. 1) " η κυρία Μέρκελ είπε ότι θα μιλήσει με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ... για την οικοδόμηση ενός ευρωπαϊκού δικτύου επικοινωνιών έτσι ώστε η ηλεκτρονική αλληλογραφία των πολιτών και άλλα δεδομένα να μην περνούν από σέρβερ των ΗΠΑ."

    Ε ναι...να περνούν από σέρβερ Γερμανών και Γάλλων. Να φακελώνουν μόνο οι δικές τους μυστικές υπηρεσίες τους ιθαγενείς. Λες και αν θέλουν οι Αμερικανοί ή οι Βρετανοί δεν μπορούν με άλλους τρόπους να παρακολουθήσουν ένα δίκτυο. Από τον πιο απλό τρόπο "σπασίματος", ενός δικτύου μέχρι τον πιο "απίθανο" και "ανύπαρκτο"(ανύπαρκτο για αυτούς που δεν έχουν τα ατελείωτα ερευνητικά κέντρα και την οικονομική βάση μιας υπερδύναμης για να τον αναπτύξουν).

    Θα τους εμποδίσουν οι Γερμανοί...τα (αυτο)καταστροφικά γεωπολιτικά στρουμφάκια?
    Φτιάχνουν μερικά "βαλιτσάκια" και μiα βάση-κτίριο ηλεκτρονικών υποκλοπών, έχουν πράκτορες, κάνουν οικονομική διείσδυση, παγιδεύουν με χρηματισμό (που τον καταγράφουν οπτικοακουστικά) διάφορους "Ταλιμπάν" προτεκτοράτων και νομίζουν ότι είναι "πρώτοι".
    Ποτέ δεν θα ναι για πολλούς λόγους.

    Να τους θυμίσουμε μήπως ποιοι φτιάξανε τον πρώτο υπολογιστή, ποιοι είχαν μαζέψει τα καλύτερα μυαλά(μεταξύ των οποίων και μαθηματικοί) για αποκρυπτογράφηση επικοινωνιών και ποιοι βελτίωσαν σε μικρό χρόνο το ήδη καλό κατασκοπευτικό τους σύστημα(με κάθε μέσο υποκλοπής πληροφοριών) μεταμορφώνοντας το σε κορυφαίο από τα μέσα του έτους 1940 και μέχρι το τέλος του Β Παγκοσμίου αλλά και αργότερα?

    ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ

    Οι πληροφορίες των Βρετανών σώσανε τον κόσμο από τον παππού των σημερινών Γερμανών. Τα "χρυσά αυγά" όπως αποκαλούσε ένας πολιτικός κάποιους που με πατριωτισμό, αθόρυβα και μεθοδικά κέρδισαν τον πόλεμο. Το 1945 ο εξοπλισμός υποκλοπών και αποκρυπτογράφησης και η μονάδα τους (τυπικά) καταστράφηκε και όσοι κατόρθωσαν αυτή την αθόρυβη νίκη αξιοποιήθηκαν αλλιώς με άλλο όνομα, τοποθεσία και κτίρια. "Άλλαξε ο Μανωλιός(μάλλον Τομ όχι Μανωλιός) και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς". Ανανεωμένος μαζί με τον Σαμ παίξανε μπάλα στο γήπεδο με τους Σοβιετικούς που ήταν επαγγελματίες και αποτελεσματικοί παρόλο που χάσανε στο τέλος.

    Βρετανοί δώσανε τεχνογνωσία στους Αμερικανούς και αυτοί ως η νέα υπερδύναμη μετά τον Β παγκόσμιο πόλεμο ειδικά στον τομέα των ηλεκτρονικών πληροφοριών το "απογειώσανε" γιατί είχαν τους οικονομικούς πόρους αλλά και τους κορυφαίους επιστήμονες κάθε ειδικότητας.

    Και τότε νόμιζαν ότι η Schlussemachine E είναι απαραβίαστη. Το γερμανικό στρατιωτικό κρυπτογραφημένο "ίντερνετ" της εποχής. Πίστευαν ότι ο συνδυασμός κρυπτογράφησης που προσέφερε ήταν τόσο πολύπλοκος που η πιθανότητα "σπασίματος" ήταν ανύπαρκτη. Πάντα είναι θέμα χρόνου και μην υποτιμάς τον αντίπαλο. Πρέπει να είναι ο έξυπνος και να είσαι ο χαζός...για να νικάς.

    Γνωστή η Γερμανική (αυτο)καταστροφική αλαζονεία, μιας μεγάλης δύναμης που ποτέ δεν μπορεί να δεχτεί τον ρόλο που της αναλογεί και ζητά περισσότερα. Με το ίδιο πάντα τέλος.

    2) "Οι προσπάθειες της Γερμανίας να εργαστεί προς την κατεύθυνση μιας διεθνούς συμφωνίας «Οχι κατασκοπία» έχουν αποτύχει μέχρι τώρα"

    Δύο επαγγέλματα είναι τα πιο αρχαία. Όταν θα καταφέρει να καταργήσει το πρώτο θα μπορέσει και το δεύτερο.
    Όποιος (στο μέτρο των δυνατοτήτων του) δεν κατασκοπεύει "συμμάχους" και "εχθρούς" είναι μαλάκας. Ωμά, ψυχρά, αληθινά και γεωπονικά διότι είμαστε παιδιά της φύσης και όχι διπλωμάτες. Τη λέξη μαλάκας τη χρησιμοποιούμε και ως φιλική προσφώνηση στην αποικία, μην μας παρεξηγήσει.
    Την μαθαίνουν και γελάνε οι (νεότερες) συμπατριώτισες της που έρχονται για τουρισμό.

    Κάποιος πρέπει να της πει μια φράση που είχε ο Παπανδρέου στην Θάτσερ.


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και εμείς θέλουμε (ή θα επρέπε να θέλουμε ) ενα τηλεπωνίακο δικτύο το οποίο θα παρακαμπτεί Αμερικάνους και Γερμάνους και Βρετανούς και άλλους "καλοθελήτες" μπορούμε να το κάνουμε όμως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Χρήστο Βούλγαρη
    Με τη Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, αποκλείεται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1) @ Χρήστο

    (Χρήστο τι "διαβολικά" ερωτήματα κάνεις!)

    Ακόμα και να είχαμε τέτοιο δίκτυο...θα ήταν δύσκολο για μια υπηρεσία με τα μέσα της NSA να το παραβιάσει? Στην εποχή των ηλεκτρονικών(που ασχολούνται άλλοι από χόμπι και άλλοι λόγω επαγγέλματος) για τα πραγματικά σημαντικά που δεν θες κανένας να μάθει ο καλύτερος τρόπος επικοινωνιών είναι από κοντά (με καμία ηλεκτρονική συσκευή στον χώρο) με ψιθύρισμα στο αυτί και με κώδικα αυτά που θα πεις ψιθυριστά. Άλλα να λες και εντελώς άλλα να εννοείς.

    Και με σήματα καπνού να επικοινωνήσεις από μακριά
    κάποιος/οι που δεν θες, θα προσπαθήσει να ερμηνεύσει τι θες να πεις σε αυτόν τον οποίο στέλνεις το μήνυμα σου.

    Ίδια "φιλοσοφία" και για προσωπικές ή άλλες σημαντικές σημειώσεις:

    Γραπτό με κώδικα και σε χαρτί με χέρι και στυλό ή σε χαρτί με χέρι και γραφομηχανή.
    Διαχρονικές "αξίες".

    Επίσης, όσο μπορούμε να αποφεύγουμε να βγάζουμε φωτογραφίες με κινητό ή ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές καλό είναι. Τόσα χρόνια που βγάζαμε με τις κλασσικές δεν χάσαμε κάτι.

    Και πάλι μην ξεχνάς...υπάρχει πάντα ένας ικανότερος, ισάξιος ή και κατώτερος που παρακολουθεί και περιμένει απλώς να κάνεις έστω ένα και μόνο λάθος.

    Από μακριά μόνο αυτά που εσύ θες και τα "καμμένα" και τα "χαχαχα χουχουχου".

    Ακόμα και που κυκλοφορούμε να πάμε οπουδήποτε πχ δουλειά, για καφέ, για έναν απλό περίπατο, για ψώνια σαν απλοί άνθρωποι δεν πρέπει να ακολουθούμε πάντα συγκεκριμένο πρόγραμμα, συγκεκριμένες διαδρομές κτλ. Όχι ρουτίνα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η ρουτίνα. Χρειάζονται καθημερινές αλλαγές. Πάντα κάποιος μπορεί να παρακολουθεί για οποιονδήποτε λόγο έναν απλό άνθρωπο. Από τον πιο απλό λόγο μέχρι τον πιο επικίνδυνο.

    2) "Με τη Deutsche Telekom στον ΟΤΕ, αποκλείεται!"

    Σωστόςςς!!!


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.