18/2/14

Τουρκία: Προς υπογραφή των αμφιλεγόμενων ν/σ κινείται ο πρόεδρος Γκιούλ

Παρά τις ισχυρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης
REUTERS/UMIT BEKTAS
«Ως πρόεδρος δεν μπορώ να πάρω τη θέση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Δεν μπορώ να επιβάλω τις αντιρρήσεις μου, παρά μόνο σε περιπτώσεις κατάφωρων παραβιάσεων», σημείωσε ο κ. Γκιουλ (φωτ. αρχείου).
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ άφησε να εννοηθεί την Τρίτη ότι θα υπογράψει δύο αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για τον έλεγχο του Διαδικτύου και τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί από το κοινοβούλιο παρά τις έντονες επικρίσεις που έχουν προκαλέσει, όπως αναφέρει ο τουρκικός Τύπος.
«Ως πρόεδρος δεν μπορώ να πάρω τη θέση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Δεν μπορώ να επιβάλω τις αντιρρήσεις μου, παρά μόνο σε περιπτώσεις κατάφωρων παραβιάσεων», σημείωσε ο κ. Γκιουλ στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στην Ουγγαρία, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.
«Η αντιπολίτευση έχει γνωστοποιήσει ότι θα προσφύγει (ενάντια στα νομοσχέδια) στο Συνταγματικό Δικαστήριο», πρόσθεσε ο ίδιος.
Καθώς η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αντιμέτωπη με ένα σκάνδαλο διαφθοράς, η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε πρόσφατα δύο νομοσχέδια τα οποία η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει επικίνδυνα και τα οποία έχουν προκαλέσει την αντίδραση μη κυβερνητικών οργανώσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.
Το πρώτο νομοσχέδιο ενισχύει τον κυβερνητικό έλεγχο στο Διαδίκτυο, προβλέποντας κυρίως ότι η κυβερνητική αρχή τηλεπικοινωνιών (TIB) μπορεί να εμποδίζει την πρόσβαση, χωρίς δικαστική εντολή, σε ιστοτόπους οι οποίοι «παραβιάζουν την ιδιωτικότητα» ή δημοσιεύουν περιεχόμενο το οποίο κρίνεται «προσβλητικό» ή ότι «κάνει διακρίσεις».
Επιτρέπεται επίσης στην TIB να διατηρεί για δύο χρόνια πληροφορίες για το ιστορικό κάθε χρήστη, περιλαμβανομένων των ιστοτόπων που έχει επισκεφθεί στο Διαδίκτυο.
Το έτερο νομοσχέδιο αποβλέπει στην ενίσχυση του πολιτικού ελέγχου επί των δικαστών και έχει κυρίως στόχο να δώσει στον υπουργό Δικαιοσύνης τον τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά τους διορισμούς των δικαστών.
Ο κ. Ερντογάν υπερασπίστηκε εκ νέου σήμερα τα αμφιλεγόμενα νομοσχέδια στην εβδομαδιαία ομιλία του στους βουλευτές του κόμματός του, AKP.
«Το Διαδίκτυο δεν λογοκρίνεται, δεν περιορίζεται. Θέλουμε απλώς να βάλουμε ένα τέλος στους εκβιασμούς, τις απειλές και την ανηθικότητα», υπογράμμισε ο τούρκος πρωθυπουργός.
Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνησή του πρέπει να «προστατεύσει τους νέους από τις βλαβερές συνέπειες του Ίντερνετ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.