19/2/14

Το σχέδιο της Άγκυρας για Ελλάδα-Κύπρο αποκάλυψε ο τούρκος πρέσβης

Σε σημαντικές και απρόσμενες αποκαλύψεις προέβη ο τούρκος πρέσβης στην Αθήνα Κεριμ Ουράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ανατολή.  Μέσα από τις δηλώσεις του φανερώνονται οι πολύχρονοι σχεδιασμοί της Άγκυρας που θα μπουν σε φάση υλοποίησης μόλις γίνει η επανένωση της Κύπρου.
Η Τουρκία θα καταφέρει να «γυρίσει όλο το παιχνίδι υπερ της» αρκεί η Λευκωσία να βάλει την υπογραφή της σε αυτό το σχέδιο. Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Κερίμ Ουράς αποκάλυψε πως θα μπει η χώρα του στην Ε.Ε. μετά την επανένωση της Κύπρου ακόμα και το ποιος θα είναι υπουργός Εξωτερικών της Λευκωσίας.
Επίσης αναφέρθηκε στις ΑΟΖ , στους μουσουλμάνους της Θράκης και εξήγησε ακόμα και τη στάση της Αιγύπτου απέναντι στην Ελλάδα. Δεν δίστασε να μιλήσει για τους Έλληνες που είναι πλέον οικονομικοί μετανάστες στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα ο πρέσβης στην Αθήνα Κερίμ Ουράς αναφερόμενος στην προεδρία της Ελλάδας και τις κυπριακές διαπραγματεύσεις, είπε ότι είναι δύο θέματα που σχετίζονται μεταξύ τους και δήλωσε πως «Κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού είναι οι φυσικοί πόροι» και το κλειδί για την υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ε.Ε. είναι η επίλυση του Κυπριακού.

Η GKRY ένα μήνα μετά από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν έγινε μέλος της Ε.Ε. Από τότε και μετά μπλόκαρε τα 8 από τα 13-14 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Το Κυπριακό είναι ένα θέμα που περιμένει λύση 50 χρόνια και το κλειδί για την επίλυση του είναι οι υδρογονάνθρακες, το νερό και οι φυσικοί πόροι που σχηματίζονται από το ρεύμα».

Ο πρέσβης Ουράς ανέφερε πως σε περίπτωση συμφωνίας των δύο πλευρών στην Κύπρο, η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο, κάτι που θα δημιουργήσει μια θετική-ντόμινο επίδραση στις διεθνείς σχέσεις.

Δεν δίστασε να προβλέψει ότι «Από εκεί που η Κύπρος ήταν μια χώρα που μας φρέναρε θα γίνει ο Νο1 υποστηρικτής μας. Υπουργός Εξωτερικών θα είναι Ελληνοκύπριος και ο υπουργός Ε.Ε. Τουρκοκύπριος . Όταν πίσω από την ταμπέλα της Κύπρου κάτσει ένας Τουρκοκύπριος θα υπερασπιστεί διαφορετικά την υποψηφιότητα της Τουρκίας και η χώρα που την μπλοκάρει θα γίνει μια χώρα που την υπερασπίζεται».

Ο Τούρκος πρέσβης δεν δίστασε να πει ότι οι Ελληνοκύπριοι που έχασαν τις περιουσίες τους στη Βόρεια Κύπρο θα αποζημιωθούν από την εξόρυξη του… φυσικού τους αερίου (!).

«Σύμφωνα όμως με το διεθνές δίκαιο το 80% των ιδιωτικών περιουσιών στην Βόρεια Κύπρο είναι περιουσίες Ελληνοκυπρίων, και η επίλυση αυτού του θέματος αποτελεί όρο. Και αυτό θα χρειαστεί πάρα πολλά χρήματα. Αυτό μπορεί να καταστεί δυνατό μόνο με την απόδοση μέρους από τα κέρδη που θα προέλθουν από τους φυσικούς πόρους, με τα οποία θα σχηματιστεί ένα ταμείο αποζημιώσεων. Με αυτό τον τρόπο η επίλυση αυτού του θέματος θα καταστεί δυνατή με αυτοχρηματοδότηση, χωρίς να αναλάβει κανείς ένα τέτοιο οικονομικό βάρος».

Ο Ουράς αναφέρει πως σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού η ίδρυση της Κύπρου θα είναι σταδιακή και προέβλεψε ότι «Παράλληλα με αυτό θα υπάρξει μια ταχεία είσοδος στην οδό επίλυσης των θεμάτων του Αιγαίου. Όλες αυτές οι εξελίξεις θα συστήσουν μια πιο κατάλληλη ατμόσφαιρα και ένα έδαφος για την επίλυση των μειονοτικών και άλλων θεμάτων και το σημαντικότερο, θα συμβάλουν στην πολιτική αποφασιστικότητα. Μέσα σε 3-5 χρόνια μετά από την επίλυση, η Τουρκία πλέον θα βρίσκεται σε πολύ διαφορετικό σημείο. Κατά τον ίδιο τρόπο, πολύ θετική θα είναι η συμβολή και για την Ελλάδα και για την GKRY. Διότι η οικονομική συνεργασία που θα γεννηθεί και η θετική ώθηση θα διασφαλίσει μεγάλα οφέλη στις οικονομίες τους. Πιστεύω πως εκεί πρέπει να αναζητηθεί και η έξοδος από την οικονομική κρίση».

Τουρκική μειονότητα Δυτικής Θράκης

Ο Ουράς ερωτώμενος σχετικά με την αντίδραση του κόσμου της μειονότητας σχετικά με την έναρξη εκπομπής δελτίου στην τουρκική γλώσσα σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι στην Ξάνθη απάντησε ως εξής:

«Λένε πως στην Λωζάννη δεν γίνεται λόγος για Τούρκους αλλά για μουσουλμάνους. Ο Μουσουλμανισμός δεν είναι επαρκής για τον αυτοπροσδιορισμό των ανθρώπων. Ελπίζουμε πως το συντομότερο δυνατό οι εδώ αρχές να βρούνε τον σωστό δρόμο και – σύμφωνα και με τα αιτήματα των ανθρώπων- να άρουν τους περιορισμούς στο δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης της ταυτότητας τους και στο θέμα της χρησιμοποίησης της γλώσσας που επιθυμούν».

Θέμα ΑΟΖ

Ερωτηθείς σχετικά με την ΑΟΖ ο Ουράς δήλωσε : «Την τελευταία περίοδο υπήρξαν κάποιες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Εξ όσων ανακοινώνονται στον ελληνικό τύπο, η Ελλάδα δε μπόρεσε να αποσπάσει αυτό που επιθυμούσε».

Ο Ουράς επεσήμανε με έμφαση ότι « αν και οι σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου δεν είναι τόσο καλές ωστόσο το Κάιρο σεβάστηκε τις ενστάσεις μας στις επιθυμίες της Ελλάδος στο θέμα αυτό.

Η Αίγυπτος είναι ένα ριζωμένο κράτος και λαμβάνοντας υπόψη τα μακροχρόνια συμφέροντα της δεν έκανε κάτι ενάντια στη Τουρκία. Αυτό σημαίνει το εξής, πως εάν υπάρξει το κατάλληλο διεθνές κλίμα και υπάρξει από πίσω και η πολιτική βούληση, τα θέματα αυτά θα μπουν σύντομα στην οδό της επίλυσης».

Οικονομικές Σχέσεις

Ο Ουράς αναφέρθηκε επίσης στις οικονομικές σχέσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η Τουρκία είναι η νούμερο ένα χώρα των εξαγωγών της Ελλάδας.

Και πως η Τουρκία τείνει χείρα βοηθείας στην ευρισκόμενη σε οικονομική κρίση Ελλάδα. Δεν παρέλειψε βέβαια να αναφέρει ότι οι Έλληνες αποτελούν πλέον οικονομικοί μετανάστες στην Τουρκία.

«Ένα ακόμη επίπεδο που δείχνει την σε σχέση με το παρελθόν βελτίωση των σχέσεων μας είναι η αύξηση του αριθμού των Ελλήνων που εργάζονται στην Τουρκία. Στις ΤΗΥ εργάζονται περίπου 100 Έλληνες πιλότοι και είναι πολύ ευχαριστημένοι. Και από τους μισθούς τους και από τις συνθήκες και από τις ανθρώπινες σχέσεις. Κατά τον ίδιο τρόπο λέγεται πως υπάρχουν και εκατό περίπου πανεπιστημιακοί. Μετά από αυτά υπάρχει και το θέμα με τους γιατρούς που θέλουν να δουλέψουν, θέμα που εμφανίστηκε με την επίσκεψη του υπουργού Υγεία μας. Εδώ υπάρχουν περίπου 7 χιλιάδες άτομα. Η έκκληση μας υπάρχει, ελάτε να δουλέψετε στην Τουρκία. Φυσικά πρέπει να γίνουν κάποιες νομικές ρυθμίσεις. Διότι το ιατρικό επάγγελμα είναι σημαντικό και πρέπει να ολοκληρωθεί η νομική υποδομή. Ιδιαίτερα για αυτούς που θα εργαστούν στα δημόσια νοσοκομεία, αλλά αυτή τη στιγμή μπορούν να εργαστούν στα ιδιωτικά και υπάρχει ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση».

Δεν είναι τυχαία τα τουρκικά σήριαλ

«Προβάλλονται εδώ 7-8 τουρκικά σίριαλ. Αυτά μπαίνουν σε κάθε σπίτι της Ελλάδας παντού. Υπήρξε μια πολύ θετική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες βλέπουν την Τουρκία και τους ανθρώπους της» υπογράμμισε ο Τούρκος πρέσβης στις δηλώσεις του και πρόσθεσε:

«Αυτό φυσικά είναι κάτι που λύνει τα χέρια των πολιτικών και διευκολύνει την σύσταση σχέσεων. Οι Έλληνες άρχισαν να βλέπουν πια πόσο τους μοιάζουν οι Τούρκοι, το πόσα κοινά σημεία υπάρχουν και ότι εντέλει αυτά με τα οποία τους μεγάλωσαν στα μυαλά τους, δεν έχουν και τόση σημασία.

Από την άλλη βλέποντας την οικογενειακή ζωή και την ζωή γενικά στην Τουρκία, βλέπουν αυτό που απώλεσαν με την Ε.Ε. Αυτό επιφέρει μια νοσταλγική προσέγγιση. Άκουσα από πολλούς Έλληνες να λένε ¨Τι ωραίους οικογενειακούς δεσμούς είχαμε. Κι εμείς έτσι ήμασταν και έτσι πρέπει να γίνουμε¨. Για αυτό το λόγο οι καλλιτέχνες που παίζουν σε αυτά τα σίριαλ ασκούν καθήκοντα ενός είδους πνευματικού πρέσβη και πραγματικά διευκολύνουν την δουλειά μας εδώ».
Πηγή: newpost.gr

9 σχόλια:

  1. Δικαιωμα του γενοκτονου Ισλαμοφασιστα να ονειρευται το πολυποθητο γιουνανισταν - το οποιο τοσο προοδευτικα του προωθουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οπωσδήποτε ο καθένας έχει το δικαίωμα να λέει ότι θέλει. Το πρόβλημα είναι αν η από εδώ πλευρά παρακολουθεί την κατάσταση. Ελπίζω αυτό να συμβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σοβαρές δηλώσεις απο διπλωμάτες που εκπροσωπούν μια πολιτική και διπλωματική συνέχεια 550 περίπου ετών.
    Η Τουρκία ήταν πάντοτε συνεπής στην εξωτερική της πολιτική.
    Αυτό αποτελεί το ασφαλέστερο μέσον αξιολόγησης της σε βάθος χρόνου.
    Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια την οποία οφείλει να αφουγκρασθεί ο Τούρκος διπλωμάτης:
    Η ¨επέμβαση ¨στην Κύπρο είχε καθαρά πολιτικό χαρακτήρα ο οποίος πλέον δεν υφίσταται.
    Επομένως, ειδικά τα τουρκικά στρατεύματα, οφείλουν να αποχωρήσουν απο το νησί μετά την εκπλήρωση του ¨Διεθνιστικού¨ τους έργου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια χαρά τα λέει, αλλα δεν τον ρώτησε κανεις, γιατί στην Τουρκια δεν προβάλλουν Ελληνικά serial? Γιατί στην Τουρκια δεν ακούγονται Ελληνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί? Γιατί η Τουρκια δεν δίνει πίσω τις περιουσιες των Κωνσταντινουπολιτών των Ιμβρίων και των Τενεδίων, τους οποιους εκδίωξε και δεν επανορθώνει την πρότερη κατάσταση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το μονο ασφαλές βεβαια είναι ότι η Τουρκια δε θα σταματήσει στην Κύπρο όπως το ίδιο θα συμβεί και με τις υποχωρήσεις μας, δε θα σταματήσουν μόνον στην Κύπρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πότε επιτελους θα κατανοησουν αμφότερες Ελλαδική και Κυπριακή Κυβερνηση οτι ο μόνος τρόπος έναντι στο επεκτατισμό της γείτονος, ο μόνος τρόπος να βγουν από τον βούρκο και ο μόνος τρόπος ο ελληνισμός να γίνει ηγέτιδα δύναμη της ανατολικής μεσογείου είναι η πολυπόθητη "ενωσις"
    Ολα τα άλλα σχέδια βάζουν την Τουρκία από κατακτητη σε θέση προστατιδας δύναμης, τις μεγάλες δυναμεις να εποφθαλμιουν τον πλούτο μας και την τ/κ μειόνοτητα του 20% σε ισαξιο συνομιλητή

    Σε μια ενδεχόμενη ένωση η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται Ελληνική ΑΟΖ , Οι ε/κ δε θα έχουν να φοβηθουν καμια Τουρκία και η μικρή Ελλάς Θα γίνει μια χώρα που από το ένα ακρο της θα απέχει από το άλλο περι τα 1400χλμ (απόσταση Οθωνοί - Αμμόχωστος),αλήθεια πόσες χωρες στην ΕΕ έχουν μεγαλύτερη επικράτεια;;

    Ας πάρουν την αποφαση οι κυβερνήσεις μας και ο ελληνισμός θα τους στηριξει

    Μην με ρωτατε για την αντιδραση Αμερικανων , Τούρκων κ.α είναι η μόνη λύση με όποιο κόστος....
    ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Τουρκος καλα τα λεει. Με μας τι γινεται ;
    Αρέσει στους Έλληνες να μεμψιμοιρούμε και να βλέπουμε μόνο αρνητικά. Η παραδοσιακή αισιοδοξία του νεοέλληνα τείνει να εξαφανιστεί. Κι όμως, για να προχωρήσουμε μπροστά πρέπει να βλέπουμε ψύχραιμα τα γεγονότα και να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες.Παρά τα οικονομικά της προβλήματα η Ελλάς είναι σήμερα μία από τις ελάχιστες νησίδες σταθερότητας σε μία εκρηκτική περιοχή. Και αν κάνουμε τις κατάλληλες κινήσεις, θα είμαστε σε θέση να βγούμε κερδισμένοι από τη γεωπολιτική συγκυρία. Πρέπει όμως ΠΡΩΤΑ να διαφυλάξουμε την εσωτερική συνοχή μας. Δεν πρέπει να πέσουμε στην χειρότερη παγίδα που μας στήνουν αυτήν την εποχή οι Συστημικοί : να επιλέξουμε με όρους αριστεράς ή δεξιάς. Τώρα προέχει η στράτευση στο εθνικό, το πατριωτικό καθήκον. Είμαστε έτοιμοι σαν λαός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας ;
    Η παρουσία λαθρομεταναστών με ισλαμικό υπόβαθρο θα υπονομεύσει αργά ή γρήγορα την ασφάλειά μας. Να είμαστε ανθρωπιστές προς όσους έχουν ανάγκη, αλλά να είμαστε αυστηροί απέναντι στο φανατικό Ισλάμ. Διοτι έχω την διάσθηση ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για ανάλογες καταστάσεις Ουκρανίας και στην Ελλάδα. Αυτές τις καταστάσεις θα έχουμε μετά τις Ευρωεκλογές αν . . . .
    Πάντως με τον Τσίπρα, τελειώνει η μεταπολίτευση και μετά ; Όλα είναι προγραμματισμένα".. αυτό διαδόθηκε από ξένο αξιωματούχο... των φίλων μας των Αμερικανών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπάρχει Ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός στην Κωνσταντινούπολη και λέγεται:
    ΗΧΩ ΤΗς ΠΟΛΗΣ.
    http://www.ihotispolis.com/
    Καλό θα ήταν να τον στηρίξουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Οι Αλβανοί, έμαθα, λένε μια ωραία παροιμία. "Τον Τούρκο φίλευε, τον κώλο σου φύλαγε". Εμείς μπορούμε να θυμηθούμε καμιά αντίστοιχή ή την ξεχάσαμε από τα πολλά σήριαλ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.