17/2/14

Kινήσεις ΜΑΤ των Αμερικανών στο Κυπριακό

- Ψήνονται επισκέψεις Κέρι-Μπάιντεν στη Λευκωσία, εφόσον σημειωθεί η όποια «πρόοδος»
- Σενάριο για ολοκλήρωση-εξπρές των συνομιλιών
- Νταβούτογλου: Η πολιτική συγκυρία στην Τουρκία δεν επιτρέπει άλλες υποχωρήσεις.
Προφανώς και οι αμερικανικές παρεμβάσεις δεν θα σταματούσαν στην ώθηση της διαδικασίας για συμφωνία Αναστασιάδη-Έρογλου στο Κοινό Ανακοινωθέν.
Ο περιορισμός του ΟΗΕ σε προεδρεύον της διαδικασίας σηματοδοτεί παράλληλα πως ο αμερικανικός παράγοντας συνεχίζει να κρατάει τα ηνία στο Κυπριακό και σε ό,τι αφορά τις συνομιλίες που ξεκίνησαν -και θα ενταθούν στις επόμενες εβδομάδες- με τους Μαυρογιάννη και Οζερσάι να μεταβαίνουν εκτός των άλλων και σε Άγκυρα-Αθήνα αντιστοίχως για επαφές με τις εκεί κυβερνήσεις.

Πλέον, οι παρεμβάσεις των Αμερικανών αναμένεται να υλοποιηθούν σε ανώτατο επίπεδο, επιδιώκοντας ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ακόμη και μέσα σε δύο μήνες, αν και από άλλους το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν θεωρείται επαρκές, μετά και τη δήλωση που φέρεται να έκανε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Νταβούτογλου ότι «η πολιτική συγκυρία στη χώρα του δεν επιτρέπει άλλες υποχωρήσεις».

Σε αυτό το πλαίσιο «ψήνονται» οι επισκέψεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και του αντιπροέδρου της αμερικανικής κυβέρνησης Τζο Μπάιντεν στη Λευκωσία.

Συγκεκριμένα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έχει αναλάβει προσωπικά το Κυπριακό έχοντας διαρκή επικοινωνία –εκτός από την ΥΦΥΠΕΞ Βικτόρια Νούλαντ– και με τον Αμερικανό πρέσβη στην Κύπρο, ο οποίος ούτως ή άλλως διαδραματίζει εδώ και καιρό ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», ο Τζον Κέρι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Λευκωσία εφόσον σημειωθεί η όποια πρόοδος στη διαδικασία.

Παράλληλα, στο πρόγραμμα του Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχει οριστεί επίσκεψή του στην Κύπρο με ανοιχτή ημερομηνία, η οποία αναμένεται να φιξαριστεί όταν σημειωθεί η πρώτη επιτυχία στις διαπραγματεύσεις.

Η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει και αξιολογεί όλες τις πληροφορίες σχετικά με την εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στη διαδικασία και αφήνει να νοηθεί πως το διάστημα των δύο μηνών είναι πολύ σύντομο για ολοκλήρωση των συνομιλιών, εκτιμώντας πως βάσει και των εξελίξεων στο εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας το χρονοδιάγραμμα θα μπορούσε να επεκταθεί και στους 18 μήνες.

Κάτι που επίσης φαίνεται υπερβολικό, εφόσον όντως οι συνομιλίες μεταξύ ε/κ και τ/κ πλευράς ξεκινήσουν από εκεί που είχαν σταματήσει.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.