10/4/14

FT: Η ελληνική έκδοση και το κλειδί του αγγλικού δικαίου

Η στήλη Lex απαντά στο μείζον ερώτημα των ημερών: Γιατί να πληρώσεις επιτόκιο 5% όταν μπορείς να καταβάλεις λιγότερο; Η ηθική αξία και το πολιτικό αντιστάθμισμα στην ελληνική έκδοση. Το πρωτογενές πλεόνασμα και το... αγγλικό δίκαιο.


Γιατί να εκδώσεις ένα ομόλογο 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5%, που κάθε πληρωμή τόκων θα αντιστοιχεί σε χρήμα αρκετό για να χτιστεί ένα νοσοκομείο ή ένα σχολείο.
Γιατί η Ελλάδα αναλαμβάνει σήμερα το ευκαιριακό αυτό κόστος με την έκδοση τέτοιου ομολόγου, επιστρέφοντας στις αγορές για πρώτη φορά από το 2010; Η στήλη Lex και το video των Financial Times δίνουν την απάντηση.
Κατ'αρχήν ο αρθρογράφος της στήλης Lex σημειώνει ότι το επιτόκιο του 5% ακούγεται εξωφρενικά χαμηλό, σε αντιστοίχιση με το ελληνικό ρίσκο.
Δύο χρόνια μετά την διάσωσή της από τους διεθνείς πιστωτές, η Ελλάδα υπέστη την μεγαλύτερη αναδιοργάνωση χρέους στην ιστορία και 8 δισ. ευρώ από το τελευταίο ομόλογο που είχε εκδώσει, κάηκαν στην φωτιά.

Το 5% είναι πολύ υψηλό όμως σε σύγκριση με μια άλλη εναλλακτική. Η Ελλάδα πλήρωσε λιγότερο από 3% κατά μέσο όρο για το χρέος της στους επίσημους πιστωτές το 2013, σύμφωνα με την Citi. Η τρόικα των δανειστών κατέχει ήδη τα 4/5 του χρέους που απέμεινε από την αναδιοργάνωση. Οπότε κουβαλάει το μεγαλύτερο ρίσκο για το χρέος, που παραμένει στο 170% του ελληνικού ΑΕΠ. Οικονομικά δεν θα είχε και μεγάλη διαφορά να αυξηθεί το επίσημο χρέος κατά 2,5 δισ. ευρώ ακόμη.

Για περισσότερα πατήστε Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.