8/2/15

Διαπλανητικά ταξίδια στη Μόσχα

Όλγα Τσερεντνιτσένκο, ειδικά για τη RBTH
Η Μόσχα του διαστήματος: Τα πιο θεαματικά και ευρηματικά αξιοθέατα για το σύμπαν και τους λάτρεις του διαστήματος στα Πλανητάρια και τα Μουσεία Διαστήματος της ρωσικής πρωτεύουσας.
Πηγή: Lori/Legion-Media
Η RBTH επέλεξε τις καλύτερες, πιο ευρηματικές και πολυδιάστατες εκθέσεις στη Μόσχα για τους λάτρεις του διαστήματος. Όλα όσα μπορούν να απολαύσουν οι τουρίστες, οι ερασιτέχνες αστρονόμοι, αλλά και όλοι εκείνοι που αγαπούν τους αστερισμούς, εμπνέονται από τις εξερευνήσεις σε μακρινούς γαλαξίες και ονειρεύονται να αφήσουν το αποτύπωμά τους στο έδαφος του Άρη.
Στη Μόσχα, οι θαυμαστές («funs») των πολυσυζητημένων χολυγουντιανών ταινιών επιστημονικής φαντασίας «Interstellar» και «Gravity», μπορούν να ξεκινήσουν τα διαστημικά ταξίδια τους αμέσως μετά την άφιξή τους στην πόλη, καταλύοντας φυσικά στο ξενοδοχείο «Cosmos» («Διάστημα»). Στη συνέχεια, μπορούν να εξερευνήσουν το σύμπαν πηγαίνοντας στο περίπτερο «Διάστημα» στην Έκθεση Επιτευγμάτων Εθνικής Οικονομίας (VDNH), το πιο γνωστό Εκθεσιακό Κέντρο στη Ρωσία. Ο θρυλικός εκθεσιακός χώρος που λειτουργεί από το 1939, βρίσκεται πολύ κοντά στο ξενοδοχείο, όπως επίσης και το διάσημο Μουσείο του Διαστήματος της Μόσχας.

Μουσείο του Διαστήματος

Πηγή: Lori/Legion-Media
Στη Μόσχα το «Διάστημα» είναι δίπλα σας. Μπορείτε να επιλέξετε το Μουσείο, την Έκθεση ή το Πλανητάριο που ταιριάζει περισσότερο με το γούστο σας: Το ακριβό, γεμάτο με παράξενα εκθέματα συγκρότημα, ή έναν μικρό, άνετο - σοβιετικού στυλ χώρο που κρύβεται στις δαιδαλώδεις διακλαδώσεις του γνωστού πάρκου αναψυχής της ρωσικής πρωτεύουσας, του «Κήπου της Αικατερίνης». Και φυσικά, να μην ξεχάσετε να κλείσετε, τουλάχιστον δυο μήνες πριν, μια θέση για ξενάγηση στην κλειστή για τους κοινούς θνητούς «Πόλη των Άστρων», στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας.
Διεύθυνση: Λεωφόρος Μίρα (Mir avenue) 111, Μόσχα
Μετρό: VDNH
Τηλ.: +7 (495) 683-79-68, ιστοσελίδα: 
Ωρες λειτουργίας: Τρίτη-Τετάρτη, Παρασκευή-Κυριακή: 10.00-19.00, Πέμπτη: 10.00-21.00
Το Μουσείο παραμένει κλειστό τη Δευτέρα
Γενική είσοδος: 3,5 δολάρια (200 ρούβλια)
Ξενάγηση: 6 δολάρια (350 ρούβλια)
Επίσκεψη στο διαδραστικό έκθεμα «Buran-2»: 3,5 δολάρια
Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Διάστημα μπήκε δυναμικά στην επικαιρότητα. Κανείς δεν ήξερε αν ένα ζωντανό πλάσμα θα μπορούσε να επιβιώσει σε διαστημικό ταξίδι. Στη Σοβιετική Ένωση αποφάσισαν να διεξάγουν τα σχετικά πειράματα με σκύλους. Υπήρχε η εμπειρία από τα πειράματα του διάσημου νομπελίστα φυσιολόγου Πάβλοφ, στις ΗΠΑ, με πιθήκους και στη Γαλλία και με γάτες. Οι σκύλοι-κοσμοναύτες επιλέχθηκαν από τα καταφύγια αδέσποτων ζώων, επειδή τα κατοικίδια ζώα ήταν πάρα πολύ ευαίσθητα. Χρειάζονταν σκύλοι με πραγματικά «σοβιετικό χαρακτήρα», με αντοχές και αφοσίωση στο στόχο.
Τον Αύγουστο του 1960, αφού περιστράφηκαν 17 φορές γύρω από τη Γη, επέστρεψαν θριαμβευτικά στο έδαφος τα διάσημα έκτοτε σκυλάκια «Μπέλκα» και «Στρέλκα». Στο υπόλοιπο της ζωής τους, τα «δαφνοστεφανωμένα» ζώα, λάμβαναν μέρος σε προπαγανδιστικές παρουσιάσεις σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία, ενώ και μετά το θάνατο τους, τα ζώα βαλσαμώθηκαν και τοποθετήθηκαν στο Μουσείο του Διαστήματος στη Μόσχα.
Ο τότε σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ, δώρισε στην κόρη του αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι ένα κουτάβι, την «Πουσίνκα», την κόρη της ηρωΐδας διαστημικής σκυλίτσας «Στρέλκα». Το δώρο είχε τον δικό του συμβολισμό: Ο Α’ γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ προσπάθησε με αυτό τον τρόπο να αποδείξει ότι η Σοβιετική Ένωση ήταν μπροστά από την Αμερική στον αγώνα για την κατάκτηση του διαστήματος. Αντέχοντας τους εξονυχιστικούς ελέγχους  της CIA, για τυχόν συσκευές υποκλοπής πάνω στο τετράποδο (!), η σκυλίτσα με το χαριτωμένο όνομα («Πουσίνκα» σημαίνει «χνουδάκι»), έγινε ένα από τα αγαπημένα κατοικίδια της οικογένειας Κένεντι και σύντομα ζευγάρωσε με το ουαλικό τεριέ «Τσάρλι», από τον οποίο γέννησε τέσσερα κουτάβια.
Στους χώρους του Μουσείου του Διαστήματος βρίσκονται επίσης ιστορικά εκθέματα από τα πρώτα βήματα του ανθρώπου στο διάστημα. Ο πρώτος δορυφόρος, μια πρωτοποριακή τεχνολογικά τουαλέτα διαστημοπλοίου (!), οι διαστημικές κάψουλες των σκύλων - βετεράνων του διαστήματος «Κοζιάβκα» και «Οτβαζνάγια», προσωπικά αντικείμενα του πρώτου κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν, δείγματα σεληνιακού εδάφους (όλα τα εκθέματα είναι αυθεντικά), και το διαδραστικό αξιοθέατο «Buran» που προσομοιώνει διαστημική πτήση. Όλα στο Μουσείο θυμίζουν το διάστημα: Ακόμα και το κατάστημα δώρων και σουβενίρ του Μουσείου, όπου μπορείτε να αγοράσετε πραγματικά τρόφιμα για κοσμοναύτες.
Στο γειτονικό σπίτι-Μουσείο του αρχιτέκτονα του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος Σεργκέι Κορολιόφ, όλα έχουν μείνει όπως ήταν στη δεκαετία του 1960, την εποχή που ζούσε εκεί ο διακεκριμένος σοβιετικός ακαδημαϊκός. Ο «επικεφαλής μηχανικός», όπως χαρακτήριζαν τον Κορολιόφ οι σοβιετικές αρχές στις επίσημες ανακοινώσεις για λόγους ασφαλείας, έζησε εδώ για έξι χρόνια, στη διάρκεια των οποίων ολοκλήρωσε ένα τιτάνιο έργο αφιερωμένο στην εξερεύνηση του διαστήματος. Το «έργο του αιώνα» που διεύθυνε ο Σεργκέι Κορολιόφ, οδήγησε σε σημαντικές τεχνολογικές επιτυχίες και επιτεύγματα, όπως η αποστολή του πρώτου τεχνητού δορυφόρου («Σπούτνικ») σε γήϊνη τροχιά και η πτήση του πρώτου ανθρώπου στο διάστημα.

Πόλη των Άστρων

Πηγή: Photoexpress
Διεύθυνση: Περιφέρεια της Μόσχας, αυτοκινητόδρομος «Shelkovskoye», σε απόσταση 23 km από τον οδικό περιφερειακό δακτύλιο της Μόσχας, «Πόλη των Άστρων».
Τηλ.: +7 (495) 526 38 74
(στα ρωσικά)
go@zvezdniygorodok.ru
Ξενάγηση: 9 δολάρια
Στον «κλειστό» οικισμό «Πόλη των Άστρων» που βρίσκεται στα περίχωρα της Μόσχας, λειτουργεί το Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών και το Μουσείο εξερεύνησης του διαστήματος. Στο μουσειακό χώρο έχετε τη δυνατότητα να ξεναγηθείτε, να δείτε διαστημόπλοια, τον πρώτο πύραυλο, διαστημικά κοστούμια και σκάφανδρα, τα μηχανήματα άθλησης και τους προσομοιωτές που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση των κοσμοναυτών. Οι επισκέπτες της «Διαστημικής πόλης», μπορούν, αφού πρώτα περάσουν τις αναγκαίες ιατρικές εξετάσεις, να δοκιμάσουν τις δικές τους αντοχές στο Κέντρο Εκπαίδευσης.
Για να επισκεφθείτε και να ξεναγηθείτε στο Μουσείο, θα πρέπει πρώτα να έχετε εξασφαλίσει θέση. Η εγγραφή σας στη σχετική λίστα γίνεται είτε στέλνοντας e-mail, είτε τηλεφωνικά, τουλάχιστον 35 εργάσιμες ημέρες πιο πριν από την ημερομηνία που επιθυμείτε.

Πλανητάριο

Πηγή: Vladimir Astapkovitch / TASS
Διεύθυνση: Οδός Σαντόβαγια-Κουντρίνσκαγια (Sadovaya-Kudrinskaya str.) 5, κτήριο 1.
Μετρό: «Krasnopresnenskaya», «Barricadnaya»
Τηλ.: +7 (495) 221 76 90
Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη-Κυριακή:10.00-21.00
Γενική Είσοδος: 2-12,5 δολάρια
Το Πλανητάριο της Μόσχας, μετά την ανακαίνισή του, αποτελεί ένα συναρπαστικό αξιοθέατο και πόλο έλξης ερασιτεχνών αστρονόμων, εκπληρώνοντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό την επιστημονική και εκπαιδευτική του αποστολή. Στο Πλανητάριο λειτουργούν μεγάλη και μικρή Αίθουσα για ψηφιακές παραστάσεις, το διαδραστικό Μουσείο «Lunarium», κινηματογράφος-4D και Αστρικό Παρατηρητήριο. Στη μεγάλη Αίθουσα, βρίσκεται η κεντρική μονάδα ψηφιακών προβολών του Πλανηταρίου, που προβάλλει πάνω στο θόλο τα αστρικά συστήματα και τους πλανήτες. Με τη βοήθεια της σύγχρονης ψηφιακής τεχνολογίας προβάλλονται παραστάσεις και ντοκιμαντέρ για τις αδηφάγες «μαύρες τρύπες» του διαστήματος και τις εντυπωσιακές συγκρούσεις των γαλαξιών που μεταβάλουν συνεχώς το σύμπαν. Στο διαδραστικό «Lunarium», μπορείτε να ανατινάξετε (!) τον Ήλιο με έναν εικονικό μετεωρίτη, να οδηγήσετε ένα ρομποτικό όχημα στον Άρη, να εκτοξεύσετε έναν πύραυλο με κινητήρα υδρογόνου, αλλά και να δημιουργήσετε (προσομοιώσετε) το δικό σας … εξωγήϊνο.
Στη Μόσχα υπάρχει επίσης ένα καταπληκτικό μικρό Πλανητάριο στο «πάρκο της Αικατερίνης» (www.planetarium-cc.ru - στα ρωσικά).

Περίπτερο «Διάστημα» στη «VDNH»

Πηγή: Mikhail Dzhaparidze / TASS
Διεύθυνση: Λεωφ. Μίρα (Mir Avenue) 119, Πανρωσικό Εκθεσιακό Κέντρο, περίπτερο 34
Μετρό: VDNH
Τηλ.: +7 (495) 215 13 41, +7 (495) 215 13 48,
www.marstefo.ru (στα ρωσικά)
Ωρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή, κατόπιν ραντεβού
Γενική Είσοδος: 9 - 36 δολάρια
Όταν αγοράζετε εισιτήρια online, γίνεται έκπτωση 5%
Στο περίπτερο-Μουσείο «Διάστημα» («Cosmos») στο Πανρωσικό Εκθεσιακό Κέντρο (η σημερινή ονομασία του «VDNH»), κατασκευάστηκε το πρώτο διαδραστικό μοντέλο -σε κανονικές διαστάσεις- του μελλοντικού Διαστημικού Σταθμού στον Άρη, «Mars-Tefo». Αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που λειτουργεί ταυτόχρονα και σαν διαδραστικό μουσείο, είναι αφιερωμένο στην έρευνα για τον «Κόκκινο πλανήτη». Στις εγκαταστάσεις του περιπτέρου μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας, μπαίνοντας στο ρόλο ενός κοσμοναύτη ή ενός εξερευνητή μακρινών κόσμων. Η πλανητική Βάση θα επεκταθεί, ενώ σήμερα αποτελείται από ένα διάδρομο και τρία τμήματα: Το ενεργειακό, το γεωλογικό και το τμήμα διοίκησης.
Η επίσκεψη  στον σταθμό «Mars-Tefo» γίνεται με τρεις τρόπους: Μπορείτε να τον δείτε, να περιηγηθείτε στις εγκαταστάσεις, αλλά και να δοκιμάσετε τους εαυτούς τους σαν κοσμοναύτες-εξερευνητές του Άρη. Για τους επισκέπτες του σταθμού, είναι διαθέσιμη μια χάϊ-τεκ εφαρμογή που προσομοιώνει την κίνηση ενός «αρειανού» ρομποτικού οχήματος στην επιφάνεια του πλανήτη. Με την ψηφιακή τεχνολογία, ο κάτοικος της Γης μπορεί να εξερευνήσει τα άγρια τοπία του Άρη, να μετακινηθεί από και προς το σταθμό, παρακολουθώντας τα απέραντα τοπία με τις «θάλασσες» και τα «ποτάμια», τις βαθιές πτυχώσεις που έχουν χαραχθεί στο ανάγλυφο του πλανήτη που μοιάζει χαοτικό. Θα δείτε την «αμμώδη επιφάνεια» που προσομοιώνει την επιφάνεια του Άρη και καλύπτεται από λεπτή κόκκινη σκόνη, καθώς και ένα πανόραμα του κρατήρα Gale, που «τράβηξε» το όχημα Curiosity τον Αύγουστο του 2012. Επιπλέον, τους επισκέπτες του δρώμενου περιμένει η ζώνη «Teleport», η πύλη που τους μεταφέρει στο χώρο του μέλλοντος, εκεί όπου είναι δυνατή η εξερεύνηση του Άρη από τον άνθρωπο. Επίσης, μπορείτε να περιηγηθείτε στο τροχιακό συγκρότημα – αίθουσα προβολών, όπου μέσα από τα φινιστρίνια φαίνεται ο Άρης και παρουσιάζονται βίντεο σχετικά με τη μελέτη και την εξερεύνηση του «Κόκκινου πλανήτη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.