18/2/15

Σαμαράς: Επιμονή στο λάθος, είναι το χειρότερο λάθος που μπορεί να συμβεί

Ραβανός Αρης 
Νηνεμία στο εσωκομματικό πεδίο λόγω εξελίξεων - Προς διεξαγωγή Εθνικής Συνδιάσκεψης της ΝΔ
«Επιμονή στο λάθος, είναι το χειρότερο λάθος που μπορεί να συμβεί» ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στα μέλη του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος που συνεδρίασε για περίπου μιάμιση ώρα το πρωί της Τετάρτης, στη σκιά των πληροφοριών ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να ζητήσει εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης.
Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου έγινε αποτίμηση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους που βρίσκεται σε εξέλιξη και ο κ. Σαμαράς εξέφρασε την ελπίδα να προχωρήσει θετικά και γόνιμα η συζήτηση των δυο πλευρών, καθώς όπως είπε «τα χρονικά περιθώρια στενεύουν».
Η ΝΔ δίνει μεγάλη έμφαση στην αναγνώριση, όπως λένε από την ελληνική κυβέρνηση των επιτευγμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης και αναφέρονται στα όσα έχει πει και παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο Eurogroup. «Είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζει τα επιτεύγματα της προηγούμενης κυβέρνησης, καθώς σύμφωνα με τα πρακτικά τα αποτελέσματα της προηγούμενης κυβέρνησης αποτελούν την έναρξη των διαπραγματεύσεων» λένε κορυφαία κομματικά στελέχη.
Στο επιτελείο του κ. Σαμαρά κυριαρχεί η εκτίμηση ότι ο Πρωθυπουργός έχει μόνον δύο επιλογές: ή θα προχωρήσει σε πλήρη ανατροπή των όσων έλεγε και θα συμφωνήσει με τους εταίρους ή θα επιλέξει τη ρήξη και την εθνική περιπέτεια.
Αυτό όμως που δεν συζητάνε στη ΝΔ είναι να επιτύχει η νέα ελληνική κυβέρνηση μια καλύτερη συμφωνία με υποχωρήσεις από την πλευρά των θεσμικών εταίρων, μια εξέλιξη που αναπόφευκτα θα ανοίξει τη συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος για το πώς διαπραγματεύτηκε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Το θετικό για τον κ. Σαμαρά είναι ότι λόγω των εξελίξεων υπάρχει νηνεμία και έχουν πέσει οι τόνοι στο εσωκομματικό πεδίο, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι πολλοί υπέστειλαν τη σημαία της αμφισβήτησης.
Ανάλογα με τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση, η Κ.Ο. πιθανότατα θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα, θα ακολουθήσει η Πολιτική Επιτροπή, ενώ ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται να προτείνει τη διεξαγωγή Εθνικής Συνδιάσκεψης του κόμματος, όπου θα συζητηθεί και η ιδεολογική κατεύθυνση.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για την πολιτική της νέας κυβέρνησης στον ενεργειακό τομέα και με αφορμή τις συζητήσεις του υπουργού Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη με τους Αζέρους για τον TAP, κεντρικά στελέχη της ΝΔ τονίζουν πως «ότι κάναμε με κόπο κινδυνεύει».
Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο γραμματέας της ΚΟ Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης και οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Κυριάκος ΜητσοτάκηςΓιάννης Βρούτσης και Άδωνις Γεωργιάδης, συζητήθηκε και η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει τον «καραμανλικό» Προκόπη Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Η ΝΔ θα τον ψηφίσει, όπως δήλωσε από την πρώτη στιγμή, αν και επεσήμανε τα θετικά στοιχεία της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα, ενώ λέγεται ότι αιφνιδιάστηκαν από την επιλογή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προτείνει τον κ. Παυλόπουλο, καθώς ανέμεναν να είναι υποψήφιος ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, η στρατηγική του οποίου θα έχει ενδιαφέρον το επόμενο διάστημα για την πορεία της κεντροδεξιάς.
ΒΗΜΑ

2 σχόλια:

  1. Αντε απο 'κει πούρθες ,που μας έφερες τον Τσίπρα και τον Καμμένο να μας κυβερνάνε ,και άσε την ηγεσία της ΝΔ σε κάνεναν λιγότερο εμπαθή απο σένα ,και το λέω και κομψά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να υποθέσουμε ότι ο κ. Σαμαράς μιλά για τον εαυτό του, μιας και επέμενε στην εφαρμογή του μνημονίου το οποίο ήταν, κατά γενική αποδοχή, λάθος, τόσο στα στοιχεία πάνω στα οποία συντάχθηκε, όσο και στον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.