8/2/15

Γκρίνσπαν: Αναπόφευκτη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

«Ποιος θα της παράσχει περαιτέρω δάνεια;»
EPA/MATTHEW CAVANAUGH
O τέως διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν.
Ο τέως διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Άλαν Γκρίνσπαν, προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βρεθεί νομοτελειακά εκτός Ευρωζώνης.
Ο κ. Γκρίνσπαν τόνισε, απαντώντας σε ερωτήματα του BBC, ότι αδυνατεί να δει ποιος θα ήταν διατεθειμένος να παράσχει περαιτέρω δάνεια για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.
Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα επιθυμεί να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους στήριξής της, ωστόσο ο κ. Γκρίνσπαν δήλωσε ότι δεν θεωρεί πως το ζήτημα θα διευθετηθεί «δίχως η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη».
Ο κ. Γκρίνσπαν, πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ από το 1987 έως το 2006, σημείωσε ότι πιστεύει πως η Ελλάδα «τελικά θα φύγει. Δεν πιστεύω ότι βοηθά τους ίδιους ή την υπόλοιπη Ευρωζώνη. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου έως ότου όλοι αναγνωρίσουν ότι ο χωρισμός είναι η καλύτερη στρατηγική.
»Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχει κανείς τρόπος ώστε να αντιληφθώ, πώς θα συνεχιστεί το ευρώ, εκτός και αν όλα τα μέλη της ευρωζώνης ενοποιηθούν πολιτικά - για την ακρίβεια ούτε καν μόνον η δημοσιονομική ενοποίηση αρκεί», ανέφερε ο κ. Γκρίνσπαν.
«Όλα τα χαρτιά βρίσκονται στα χέρια των μελών της Ευρωζώνης», συνέχισε. Χαρακτήρισε μάλιστα τη διατήρηση της ενότητας της 19μελούς Ευρωζώνης «ως αφόρητη πίεση σε καθένα από τα μέλη της».
Ο κ. Γκρίνσπαν έκανε τέλος λόγο για κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερης αποδιάρθρωσης της Ευρωζώνης, με υποχρεωτική ή οικειοθελή αποχώρηση και άλλων νοτιοευρωπαϊκών χωρών από το κοινό νόμισμα.

3 σχόλια:

  1. >Το πρόβλημα έγκειται στο ότι δεν υπάρχει κανείς τρόπος ώστε να αντιληφθώ, πώς θα συνεχιστεί το ευρώ, εκτός και αν όλα τα μέλη της ευρωζώνης ενοποιηθούν πολιτικά<

    Εδώ είναι το πρόβλημα. Ποτέ κοινό νόμισμα δεν ένωσε κράτη, αλλά αντιθέτως το κοινό νόμισμα υπήρξε προϊόν της ενώσεως κρατών. Στην περίπτωση του € έγινε το δεύτερο βήμα πριν τον πρώτο και ακριβώς γι αυτό παρουσιάζονται τώρα τα προβλήματα.

    Η Ελλάδα δεν έπρεπε να είχε μπει στο €. Άπαξ και μπήκε, δεν μπορεί να φύγει για δύο λόγους:

    α) Δεν έχει προβλεφθεί διαδικασία αποχώρησης μιας χώρας από την ΟΝΕ. Η Συνθήκη της Λισσαβώνος (άρθρο 50) καθορίζει ότι, για να φύγει μία χώρα από των Ευρωζώνη, πρέπει να φύγει εντελώς από την ΕΕ. Δεν ξέρω να υπάρχει κάτι άλλο.

    β) Η Ελλάδα δεν έχει παραγωγικό ιστό πια και βασίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου σε εισαγωγές. Βγαίνοντας από την ΟΝΕ και αποκτώντας δικό της νόμισμα, πού θα το στηρίξει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτός ΔΕΝ είδε το χάος της ΕΝΡΟΝ - της ΛΙΜΑΝ ΜΠΡΟΔΕΡΣ. Που ηταν διπλα του και ειδε την εξοδο της Ελλαδας απο το ευρω - πανες ακρτατειας γιατο ραμολι το κακομοιρι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο κ. Greenspan δεν ηταν σε θέση να "προβλέψει" το τραγικό αποτέλεσμα της δικής του οικονομικής πολιτικής μερικά χρονια πριν. Ας αφήσει λοιπόν τις προβλέψεις για την Ελλαδα κι ας διαβάσει και λίγο Ιστορία, τώρα που εχει χρονο στη διάθεσή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.