5/2/15

Liberation: Οι ελπίδες του Τσίπρα εξανεμίζονται

«Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ ΤΑ ΟΠΛΑ»;


Φωτογραφία: (EUROKINISSI /ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΛΑΡΗ)
Κώστας Σκαρμούτσος
Σε άρθρο της Γαλλικής εφημερίδας Liberation, o Ζαν Κατρεμέρ, άριστος γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας, διαπιστώνει ότι τα περιθώρια ελιγμών για την Ελλάδα στενεύουν και ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να οδηγηθεί σε ένα συμβιβασμό. 
Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης συνεχίζουν να αρνούνται μια επαναδιαπραγμάτευση του χρέους στην, οικονομικά εύθραυστη, Ελλάδα και η νέα ελληνική κυβέρνηση ανακαλύπτει ότι τα περιθώρια ελιγμών στενεύουν. Στο τιμόνι της οικονομίας μιας «χρεοκοπημένης χώρας», όπως παραδέχτηκε σε συνέντευξη του στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit, ο Γιάνης Βαρουφάκης πρέπει να παραδεχτεί ότι τα ταμεία είναι άδεια και ότι, χωρίς την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα καταρρεύσει οικονομικά. 

Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της, ανακάλυψε ότι δεν έχει κανένα ουσιαστικό σύμμαχο στην Ευρώπη, εκτός από την Κύπρο που και αυτή εξαρτάται οικονομικά από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την διάρκεια των επαφών που είχε με τους Ευρωπαίους ηγέτες, κατάλαβε πόσο απομονωμένη είναι η Ελλάδα: υπάρχει συμπάθεια προς την χώρα αλλά δεν τίθεται καν το ζήτημα μιας διαγραφής ή επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, που θα ελάφρυνε την οικονομική πίεση της Ελλάδας. Παρατηρούμε ότι, μέσα σε μια εβδομάδα, ο τόνος της καινούριας ελληνικής κυβέρνησης έγινε λιγότερο επιθετικός. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, μετά την συνάντησή του με τον Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε: « Θέλουμε να διαπραγματευτούμε. Δεν είμαστε απειλή για την Ευρώπη». 

Η Ελλάδα καταθέτει τα όπλα ;
Την ίδια στιγμή , ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, παρά τις δηλώσεις του ότι η Ελλάδα δεν χρείαζεται την οικονομική βοήθεια , συναντούσε τον Μάριο Ντράγκι για να ζητήσει την βοήθεια του, προκείμενου η χώρα να κρατηθεί στην επιφάνεια και να αποφύγει την χρεωκοπία. Η Αθήνα προσπαθεί να σώσει τις εντυπώσεις με το να επιτύχει κάποιες υποχωρήσεις των δανειστών της. Στο μη επίσημο έγγραφο-φωτιά της γερμανικής κυβέρνησης, που αποκάλυψε το Ρόιτερς, επιβεβαιώνεται η διάθεση της Γερμανίας για την παραίτηση του ΣΥΡΙΖΑ από τις απαιτήσεις της. 

Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να απαρνηθεί τις υποσχέσεις της για την ελάφρυνση της λιτότητας, μέσω των αυξήσεων του κατώτατου μισθού και των χαμηλών συντάξεων, και να εφαρμόσει τους όρους και τις μεταρρυθμίσεις του Μνημονίου. Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απαιτεί να συνεχιστεί το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, η μεταρρύθμιση στο καθεστώς των συντάξεων και η απόλυση 150.000 δημοσίων υπαλλήλων. 

Επίσης, η Ελλάδα θα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, γεγονός που της στερεί κάθε περιθώριο ελιγμού. Τέλος, διασαφηνίζεται ότι η γερμανική πλευρά επιθυμεί την συνέχει της παρουσίας της Τρόικα στην Ελλάδα, παρά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης να διαπραγματευτεί με τους αξιωματούχους της. Η σκληρή στάση της Γερμανίας δεν πρέπει να υποτιμηθεί καθώς η γερμανική κυβέρνηση έχει ισχυρούς εγχώριους περιορισμούς. Κάθε απόφαση για ελάφρυνση της λιτότητας στην Ελλάδα θα πρέπει να επικυρωθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο,κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου σίγουρο. 

Ο συμβιβασμός; 
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνηθίσει στην ιδέα της παραμονής της χώρας υπό επιτήρηση αλλά συνεχίζει να θέλει την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, δίνοντας έμφαση στη μεταρρύθμιση του κράτους και όχι στις περικοπές του προϋπολογισμού, που γονάτισαν την χώρα. Σύμφωνα με τις πηγες του γαλλικού πρακτορείου στην Αθήνα, υπάρχει ένα τετραετές πλάνο που προτείνει την ελάφρυνση της χώρας μέσω της κατάργησης των απαιτήσεων για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας παραμένει αισιόδοξος: «Ξέρω ότι η Ιστορία της Ευρώπης είναι μια Ιστορία διαφωνιών που καταλήγουν σε συμβιβασμούς». Η επιβίωση της χώρας του, και ακόμα περισσότερο της κοινοβουλευτικής του πλειοψηφίας, εξαρτάται από ένα τέτοιο συμβιβασμό. 

http://www.iefimerida.gr/news/190196/liberation-oi-elpides-toy-tsipra-exanemizontai

4 σχόλια:

  1. Αυτή είναι η συμμορία της ΕΕ σήμερα, όπου περισσεύει η υποκρισία και κάθε "αρχηγός" παραμυθιάζει τους πολίτες με την περίφημη "αλληλεγγύη".

    Ταυτόχρονα αναδεικνύεται σε όλο του το μεγαλείο ο φασισμός που έχει ξαναεγκατασταθεί στην Γερμανία (άν έφυγε ποτέ) με τον Σόιμπλε να δηλώνει ότι "οι προεκλογικές εξαγγελίες δεν πρέπει να γίνονται σε βάρος τρίτων".

    Προφανώς δεν δικαιούμαστε να ακυρώσουμε την οικονομική αφαίμαξη μας από τους Γερμανούς, γιατί απαγορεύεται να πειράζουμε τους "τρίτους".

    Ευχαριστούμε για την αντικειμενική δημοσιογραφία της Liberation, αλλά μπροστά της τύφλα να έχουν οι NYT.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "οι προεκλογικές εξαγγελίες δεν πρέπει να γίνονται σε βάρος τρίτων".

      Έχει δίκιο ο Σόιμπλε. Πού είναι τ΄χα ο φασισμός; Τα πάντα δικαιούμαστε να κάνουμε, εφ' όσον είναι προς όφελος της πατρίδος, αλλά το ζήτημα είναι τι μπορούμε να κάνουμε.

      Διαγραφή
  2. Ἡ Liberation δὲν γνωρίζει ἱστορία ἀλλὰ καὶ δὲν θὰ καταλάβη ἄν τῆς πῆ κάποιος πώς οἱ Ἕλληνες εἶχαν πάντα σύντροφο τὴν πενία(μέ τὴν σωστὴ ἔννοια),ἀλλὰ πάντα ζοῦσαν μὲ ἐθνικὴ ὑπερηφάνια.

    Λοιπον ἄς κακοπεράσουμε ὡρισμένα χρόνια ζώντας μὲ ἀξιοπρέπεια.

    Δὲν νομίζω λοιπὸν ὅτι θὰ συμβιβαστῆ ὁ Τσίπρας δλδ θὰ γίνη Σαμαρᾶς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >οἱ Ἕλληνες εἶχαν πάντα σύντροφο τὴν πενία(μέ τὴν σωστὴ ἔννοια),ἀλλὰ πάντα ζοῦσαν μὲ ἐθνικὴ ὑπερηφάνια<

      Όχι ... πάντα. Από το 1981 και μετά, έγιναν καταναλωτική κοινωνία με δανεικά, τα οποία τώρα καλούνται να πληρώσουν και βλέπεις ότι δεν το κάνουν και με τόση ... ἐθνικὴ ὑπερηφάνια.

      Κατά τα λοιπά, τα λόγια είναι εύκολα και ανέξοδα, αλλά η κακοπέραση δύσκολη κι επικίνδυνη, εν πολλοίς. Φαινόμενα, όπως αυτά της Αργεντινής του 2001, δεν πρέπει να εμφανιστούν στην Ελλάδα, με περίπου 2.500.000 λαθρομεταναστών στο εσωτερικό της και τριγυρισμένη από κράτη εχθρικά στο εξωτερικό της, που κοιτάζουν τι θ' αρπάξουν.

      Οι μεγαλοστομίες ήταν πάντα ίδιον των Ελλήνων. Δυστυχώς!

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.