14/8/15

Ενέργεια: Συμφωνία-ορόσημο στο Ισραήλ με θετικό αντίκτυπο στην Κύπρο

Κυριάκος Πομηλορίδης

Καλά νέα για τη Λευκωσία είναι η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου της συμφωνίας-πλαίσιο στον τομέα του φυσικού αερίου, με την αμερικανική Noble. Δείτε στο βίντεο τι δήλωσε σχετικά στα Νέα του ΑΝΤΕΝΝΑ ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης. 

Χθες το βράδυ ο κ. Νετανιάχου δήλωσε ότι η συμφωνία η οποία θα τεθεί την Κυριακή ενώπιον του Υπουργικού του Συμβουλίου, θα φέρει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στους πολίτες του Ισραήλ, ενώ σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας Γιουβάλ Στέϊνιτζ παρουσίασε τους αναθεωρημένους όρους της συμφωνίας, η οποία κλείνει την εκκρεμότητα μηνών σε σχέση με την αξιοποίηση και την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Ισραήλ. 

Στην ουσία βελτιώνονται προς όφελος των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας και των διυλιστηρίων του Ισραήλ οι τιμές διάθεσης του φυσικού αερίου από το Ταμάρ, ενώ με τη συμφωνία-πλαίσιο επανακαθορίζεται (για το 2019-2020) και το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης του Λεβιάθαν. Του μεγαλύτερου κοιτάσματος του Ισραήλ. 
Στα επόμενα δύο χρόνια, μάλιστα οι εταιρείες φυσικού αερίου θα πρέπει να δείξουν επενδυτικές δεσμεύσεις ύψους τουλάχιστον 1,5 δις δολαρίων, οι οποίες στα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να φτάσουν τα 4 δις δολάρια. 
Παράλληλα, η Delek συμφώνησε να πωλήσει τα δικαιώματά της στα κοιτάσματα Ταμάρ, Καρίς και Τανίν, ενώ η Noble θα περιορίσει σταδιακά τη δική της συμμετοχή στο Ταμάρ. 
Ισραηλινά μέσα μεταδίδουν ότι η συμφωνία διαλύει τις απαγορεύσεις λόγο μονοπωλίου που είχαν τεθεί στην Noble για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. 
Αυτό αναμένεται να έχει θετικό αντίκτυπο και στις προσπάθειες της Λευκωσίας να αναπτύξει τα δικά της κοιτάσματα. 
Πρώτον γιατί απελευθερώνει ζωτικά στοιχεία της Noble και της Delek, που μετέχουν και στην κοινοπραξία που ανέλαβε να αναπτύξει και το κοίτασμα Αφροδίτη στην Κυπριακή ΑΟΖ, και δεύτερον γιατί ανοίγει όπως εκτιμάται ο δρόμος για από κοινού, ή έστω παράλληλη, ανάπτυξη των κοιτασμάτων Κύπρου και Ισραήλ. 
Η απόσταση που χωρίζει τα κοιτάσματα των δύο χωρών είναι μόλις 70 χιλιόμετρα και συνεπώς, όπως αρμοδίως μας ειπώθηκε το κόστος μελέτης και ανάπτυξης μπορεί κάλλιστα να μειωθεί δραματικά, προς όφελος και των δύο χωρών. 
Και όλα αυτά ενώ η Άγκυρα εντείνει την τις προσπάθειες της προκειμένου να πείσει το Τελαβίβ να μεταφέρει μέσω του τουρκικού αγωγού και το δικό του φυσικό αέριο. 
Λόγω των ομολογουμένως κακών σχέσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, και ειδικότερα μεταξύ Νετανιάχου και Ερντογάν, το έργο ανέλαβαν μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες της Τουρκίας, όπως η Turcas και η Ζorlu Petrol-gas. 
Εισηγούνται την μεταφορά με υποθαλάσσιο αγωγό του φυσικού αερίου του Ισραήλ στη Ανατολική Τουρκία, μέσω μάλιστα της κυπριακής ΑΟΖ. 
Δηλώνουν παράλληλα πως η Τουρκική Αγορά είναι έτοιμη να απορροφήσει όλες σχεδόν τις διαθέσιμες ποσότητες Φ.Α. Τόσο του Ισραήλ, όσο και της Κύπρου. 
Τα ανοίγματα της Άγκυρας παρακολουθεί στενά και η Λευκωσία, η οποία ωστόσο δεν δείχνει να ανησυχεί και τόσο. 
Πρώτον γιατί το Ισραήλ, όπως και η Κύπρος, έχει ήδη προσανατολιστεί στην αγορά και τα τερματικά της Αιγύπτου, και δεύτερον και σημαντικότερο γιατί με βάση τη νομοθεσία για την ΑΟΖ, κανένας αγωγός δεν μπορεί να περάσει δια μέσου της, χωρίς την άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. 
Ant1iwo 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.