10/8/15

Διορισμοί+συντάξεις = Χρέος+χάος


Όταν με ρωτάνε ξένοι δημοσιογράφοι: «Μα καλά, πώς φτάσατε να χρωστάτε τόσα πολλά» απαντάω με δύο λέξεις: Διορισμοί + Συντάξεις. Έχω και κάτι καρτελάκια με νούμερα, για να στηρίζω τις απόψεις μου.
Και για μεν τους διορισμούς πιο αρμόδιος από μένα θα ήταν να απαντήσει ο Πρόεδρός μας, που επί κυβερνήσεως Καραμανλή, διόριζε με το τσουβάλι και σχεδόν διπλασίασε τα έξοδα του Δημόσιου Τομέα.
Όσο για τις συντάξεις, αυτές αποτελούν το καυτό θέμα στις διαπραγματεύσεις με το «Τέθριππο» των δανειστών. (Θεωρώ ότι ο όρος Τρόικα μόνο με άλλο αμάξι περισσότερων ίππων μπορεί να αντικατασταθεί).

Αδρανής Αύγουστος. Η πόλη έχει αδειάσει περισσότερο κι από τα ταμεία του κράτους και των τραπεζών. Άλλοι όμως εργάζονται σκληρά. Επωφελούνται της απουσίας των πάντων (και των ειδήσεων, που λέει ο Έκο) και στήνουν μνημόνια. Πρώτο πρόβλημα -ως συνήθως- οι  συντάξεις.
Πώς καταφέραμε να γίνουμε έθνος συνταξιούχων; Πρέπει να είμαστε το μόνο κράτος που έχει περισσότερους συνταξιούχους από εργαζόμενους. Κάτι οι πολλές πρόωρες, κάτι οι μαϊμού αναπηρικές, κάτι οι πολλαπλές (3-6!), κάτι οι εθελούσιες έξοδοι… Βάλτε και τον ΟΓΑ στον οποίο βρήκαν καταφύγιο από αγρότες του Κολωνακίου μέχρι αγρότες των Βαλκανίων. Έτσι εμείς, οι φτωχοί και χρεοκοπημένοι, πληρώνουμε αναλογικά περισσότερα για συντάξεις από οποιοδήποτε μέλος της Ε.Ε.!
Πώς είναι δυνατόν, οι λίγοι εργαζόμενοι (ανεργία!) από τους οποίους λιγότεροι πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές (μαύρη εργασία!) να συντηρήσουν τους πολύ περισσότερους συνταξιούχους; Δεν γίνεται. Ούτε πριν δεκαπέντε χρόνια γινόταν. Έτσι πληρώναμε συνεχώς όλοι οι φορολογούμενοι για να μην βουλιάξουν τα ταμεία. Κι αν υπολογίσει κανείς και προσθέσει όλες τις συνεισφορές του δημοσίου, θα φτάσει σχεδόν στο ύψος του χρέους.
Διορισμοί συν συντάξεις. Ιδού ο ορισμός του πελατειακού κράτους. Η σύνταξη σαν θεσμός, με τον ετεροχρονισμό της, είναι κάτι που δεν συλλαμβάνει εύκολα ο νους του Έλληνα. «Έλα, βγάλε μου τώρα μία σύνταξη» ζητάει χωρίς να προβληματίζεται ποιος θα την πληρώσει. Τρίτες, ανώνυμες δυνάμεις πληρώνουν: το Κράτος, τα Ταμεία, οι Υπηρεσίες… Και γίνονται εκεί οι μεγαλύτερες αδικίες. Οι νεότεροι στην ηλικία παίρνουν σε μέσον όρο διπλάσια χρήματα από τους γέροντες! (Κι έχουν συνήθως και δεύτερη δουλειά με μαύρη αμοιβή).
Μου κάνει πάντα εντύπωση πως στην Ελλάδα κάθε ηλικιωμένος θεωρείται αυτόματα συνταξιούχος. Μερικές φορές, καταγράφοντας τα στοιχεία μου, είδα πως είχαν ήδη συμπληρώσει την ένδειξη και διαμαρτυρήθηκα.
-Μα δεν είστε συνταξιούχος;
-Όχι!
-Καλά, τι ηλικία έχετε;
Η απορία παντού είναι τόση και τόσο έντονη, που άρχισα να υποπτεύομαι ότι μάλλον είμαι ο μόνος ηλικιωμένος Έλληνας που δεν παίρνει σύνταξη. Ίσως θα έπρεπε να με επιδεικνύουν σε κανένα μουσείο…
Νίκος Δήμου - Protagon

6 σχόλια:

  1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ:
    Οἱ διορισμοιί δέν κοστίζουν πολύ ὅταν εἶναι παραγωγικοί οἱ ὑπάλληλοι. Τό πρόβλημα εἶναι λοιπόν α) στήν ἀναξιοκρατία κατά τήν πρόσληψη τῶν διοριζομένων, β) στήν στρεβλή ὑπαγωγή τους σέ ὑπηρεσίες καί θέσεις, μέ ἐσφαλμένα κριτήρια (συνήθως τίς οἰκογενεικές καί ἄλλες ἀνάγκες ὅσων ἔχουν μέσον, ἤ ἀντίθετα μέ τρόπο κατασροφικό γιά τήν οἰκογενειακή ζωή τῶν ὑπολοίπων), καί ὄχι ὁ ἀριθμός τους καθ' ἑαυτός.
    Στούς πρόωρα συνταξιούχους "γήρατος" δέν μπορεῖ νά κοπῆ ἡ σύνταξη ἀπότομα καί ἐν μέσῳ ὑφέσεως.
    Τίςι συντάξεις ὅμως, τίς χρεωστᾶμε οἱ νέες γενιές στήν παλαιότερη.
    Θά μποροῦσε ὅμως νά ὁρισθῆ ὡς ἠλικία γιά σύνταξη γήρατος, 15 χρόνια πριν ἀπό τό προσδόκιμο τῆς ἑκάστυοτε μέσης ἡλικίας φυσικού θανάτου. Καί μισή σύνταξη 25 χρόνια πρίν, γιά τούς βαρέως ἐργαζομένους, ὅπως καί γιά τούς κτηνοτρόφους, τούς βοσκούς ἐν γένει, τούς ἀγρότες καί τούς ἀγροτοεργάτες. Καί ὄχι ἡ ὅποια τριακονταπενταετία.

    Γιά τίς συντάξεις ἀναπηρίας, πρέπει νά ὁρισθή ἐπί τέλους, ὅτι ὅποιος ειἶναι μερικῶς ἀνάπηρος π.χ. κατά 50% ΕΙΝΑΙ ανάπηρος κατά τό ποσοστό τουλάχιστον αὐτό, ΕΠΙ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ καί ὄχι ἐπί...1,5 ἤ 2 ἔτη!, καί ὅτι (ἄρα), δικαιοῦται νά ἐργάζεται μέ μερική ἀπασχόληση, ἔτσι ὥστε νά ἀποκερδαίνει τό ἀντίστοιχο ποσοστό (π.χ. τό 50%) τῶν ἀπολαυῶν πού θά εἶχε ἄν ἐργαζόταν μέ πλῆρες ὡράριο. Καί τοῦτο νά ὁρισθῆ ἀκόμη: ὅτι, ΕΠΙ ΔΕΚΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΧΡΟΝΙΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΗ ΝΑ ΧΑΣΗ ΤΗΝ ΜΕΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΛΟΓΩ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ, ΠΟΥ ΘΑ ΤΟΝ ΘΕΩΡΗΣΟΥΝ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΑ ΩΣ ΠΛΗΡΩΣ ΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ, ὅπως σχεδόν φυσικά συμβαίνει σήμερα, μέ ἀποτέλεσμα νά παρέχεται ἐργασία ἀνασφάλιστη, καί κάθε 1,5 μέ 2 χρόνια νά ὑπάρχῃ ...."νταραβέρι" μέ τίς ὑγειονομικές ἐπιτροπές....
    Καί μία δήλωση γιά τόν κ. Ν. Δήμου: ΕΙΝΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΙ ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΗΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από συστάσεως του ελληνικού κράτους οι διορισμοί αποτέλεσαν το προσφορότερο μέσο απόκτησης πολιτικής πελατίας. Ο οποιοσδήποτε εξοραϊσμός του φαινομένου και η επίρριψη ευθυνών σε μια και μόνο πολιτική παράταξη, είναι λάθος. Έγκλημα είναι να καυτηριάζεις αυτό το γεγονός και όταν έρχεσαι στην εξουσία να κάνεις τα ίδια και χειρότερα. Πάρτε παράδειγμα την ΕΡΤ. Οι πρωταθλητές των διορισμών είδαν το λάθος τους και αποφάσισαν να την καταργήσουν. 2.500 - 3000 κοματόσκυλα πήγανε σπίτι τους. που στο κάτω κάτω της γραφής δεν προσέφεραν τίποτα τιο θετικό στους πολίτες. Ήρθανε οι άλλοι, οι εξυγιανιστές, και τους επανέφεραν για να μη χάσουν ή να δημιουργήσουν έναν ισχυρό κομματικό και πελατιακό πολο. Ύστερα σου λένε "εμεις θα πάμε το κράτος μπροστά". Το ΠΑΣΟΚ κι η ΝΔ ήτανε "σκατά" κι ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ ''απόσκατα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραιος ο κυριος!
    Αντικειμενικος οπως παντα!!!
    Το μεγαλο προβλημα η συνταξιουχοι!!!.
    Για αυτο οι κοπανοι ηλιθιοι ψηφοφοροι,ψηφιζουν τους εντιμους πολιτικους μας Αμερικανογερμανοπρακτορες-κλεφτοσυμμοροτες.
    Επειδη δουλευουν για τπ καλο της πατριδας και του Εθνους γενικοτερα!!!.
    Μπραβο μεγαλε Δημου,το αξιζεις το μεροκαματο,απο την εκδοση των σοφιστικιε βιβλιων κ.λ.π αγαθων ενεργειων για τα προς το ζειν.
    Μονο που ποτε δεν μας λες τιποτα,για της συμμοριες που λυμαινονται τουτο τον ερμο τοπο.
    Αξιος!!!.
    Ειμαι σιγουρος,οτι αρκετοι θα συμφωνουσαν μαζι σου για της παπαριες που λες.
    Απλα επειδη τους εχετε ναρκωμενους,η βολεμενους!!.-

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σάββα. Γιατί δε δημοσιεύεις το σχόλιο μου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν μπορούν κ. Δήμου να καταλάβουν ότι το επάγγελμα του επαγγελματία προπαγανδιστή δεν παίρνει ποτέ σύνταξη. Επίσης δεν μας λέτε πόσο στοίχιζαν οι εκπομπές του (πρώην) αρχηγού σας στην ΕΡΤ του κ. Θεοδωράκη. Αλλά μάλλον αυτά δεν προστέθηκαν στο χρέος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.