27/9/15

Χαλί στην Τουρκία ετοιμάζονται να στρώσουν οι Βρυξέλλες για το προσφυγικό

Χαλί στην Τουρκία ετοιμάζονται να στρώσουν οι Βρυξέλλες και η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών, φοβούμενοι τη διοχέτευση νέου κύματος προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διχάστηκε στο μείζον ζήτημα της μετεγκατάστασης 120 χιλιάδων προσφύγων και τώρα τρέμει στην ιδέα διοχέτευσης νέου κύματος Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στην Τουρκία και υπολογίζονται σε δύο εκατομμύρια. 
Οι ανησυχίες των Βρυξελλών και της συντριπτικής πλειοψηφίας των κρατών-μελών, φέρουν την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι έτοιμη να δώσει γην και ύδωρ στον Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να κρατήσει τους Σύρους πρόσφυγες σε τουρκικό έδαφος. Η προσπάθεια των Βρυξελλών να αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία αντανακλάται και στην απόφαση της πρόσφατης έκτακτης Συνόδου Κορυφής, δια της οποίας τα 28 κράτη-μέλη ζητούν ενίσχυση του διαλόγου με την Άγκυρα σε όλα τα επίπεδα και επισημοποιούν την άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 5 Οκτωβρίου, λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου στην Τουρκία. 

Η ετοιμότητα των Βρυξελλών να παράσχουν δώρα στον Τούρκο Πρόεδρο, συμπίπτει χρονικά με την κρισιμότερη ίσως περίοδο για το Κυπριακό και δημιουργεί εύλογους συνειρμούς στη Λευκωσία για τη στάση που θα τηρήσουν οι εταίροι της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επίλυση του προβλήματος. 

Το Κυπριακό αναμένεται να είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Ντόναλντ Τουσκ. Ωστόσο, όπως πληροφορείται ο ΑΝΤΕΝΝΑ, το μεγάλο αντάλλαγμα που επιθυμεί να εξασφαλίσει η Τουρκία προκειμένου να συνεργαστεί με τις Βρυξέλλες στο προσφυγικό, είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, 80 χιλιομέτρων, εντός της Συρίας, αίτημα το οποίο υποβλήθηκε και δια επιστολής που απέστειλε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Οι Βρυξέλλες δεν φαίνονται να ευνοούν μια τέτοια εξέλιξη και επιχειρούν μέσω οικονομικού ανταλλάγματος 1 δισ. ευρώ να χρυσώσουν το χάπι της Άγκυρας. 
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.