9/9/15

Άνοιξε πόλεμος Μόσχας-Σόφιας, με αφορμή το κλείσιμο του εναέριου χώρου σε ρωσικά εμπορικά αεροσκάφη

Ν. Λέβιτσεφ: Η Σόφια πήρε διαταγές από το Λευκό Οίκο, και αυτό δεν θα το ξεχάσουμε...

Η Μόσχα προειδοποιεί τη Σόφια πως δεν θα μείνει αναπάντητη η κίνηση αποκλεισμού του βουλγαρικού εναέριου χώρου για τα ρωσικά αεροσκάφη: Με δήλωσή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ο αντιπρόεδρος της Δούμας(ρωσική Κάτω Βουλή) και μέλος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων Νικολάι Λέβιτσεφ τόνισε: «Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε αυτήν την εχθρική κίνηση και θα απαντήσουμε κατάλληλα. Η βουλγαρική ηγεσία, με την κίνηση αυτή - όποιοι και αν είναι οι λόγοι που την ώθησαν σε αυτήν – έχει περάσει στο απέναντι στρατόπεδο. [...] Η απαγόρευση διέλευσης από τον εθνικό της εναέριο χώρο, των ρωσικών αεροσκαφών που μεταφέρουν φορτία ανθρωπιστικής βοήθειας για την ανακούφιση του λαού της Συρίας αποτελεί μια απάνθρωπη και εντελώς κοντόφθαλμη πράξη». 
Σύμφωνα με το βουλγαρικό ΥΠΕΞ , η Σόφια αρνήθηκε να δώσει πρόσβαση στον εναέριο χώρο της για τα ρωσικά αεροσκάφη διότι, όπως δήλωσε στο πρακτορείοTASS η εκπρόσωπος Μπετίνα Ζότεβα«έχουμε πληροφορίες που δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με το φορτίο των αεροσκαφών, πως πιθανόν να διαφέρει από το δηλωμένο ανθρωπιστικό φορτίο». Συμπλήρωσε δε πως το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών έλαβε εντελώς ανεξάρτητα τη συγκεκριμένη απόφαση.
Συνεχίζοντας ο Λέβιτσεφ επεσήμανε πως «όπως αποδεικνύεται, μόνο οι χώρες πουτελούν υπό διεθνείς κυρώσεις στέκονται θεματοφύλακες της ανθρωπιάς και τηςαλληλεγγύης στον σύγχρονο κόσμο: Η Δαμασκός βρίσκεται αντιμέτωπη με τους εξτρεμιστές του ISIS. Η Μόσχα στέλνει βοήθεια στη Δαμασκό και η Τεχεράνη είναι έτοιμη να ανοίξει αεροπορικό διάδρομο για τα ρωσικά αεροσκάφη που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Την ίδια στιγμή η Δύση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να πυροδοτεί τις εντάσεις. Η κυβέρνηση της Βουλγαρίας στάθηκε προσοχή απέναντι στις διαταγές της Ουάσινγκτον... Η Μόσχα έχει ήδη βρει εναλλακτικές διαδρομές μα οβουλγαρικός λαός θα είναι ο μόνος χαμένος από την αντιπαράθεση της κυβέρνησής του με τη Ρωσία».
Υπενθυμίζοντας λίγη ιστορία ο αντπρόεδρος της Δούμας κατέληξε: «Ήταν η Ρωσία που απελευθέρωσε η Βουλγαρία από τον οθωμανικό ζυγό κατά τον 19ο αιώνα και συνέβαλε στη δημιουργία του βουλγαρικού κράτους. Προφανώς, η βουλγαρική κυβέρνηση έχει βραχεία μνήμη. Όμως, η ρωσική μνήμη είναι άριστη».

Κρεμλίνο: Περιμένουμε εξηγήσεις από τη Σόφια
Επαρκείς εξηγήσεις περιμένει η Μόσχα από τη Σόφια για την ξαφνική απόφαση να κλείσει τον εναέριο χώρο της, απαγορεύοντας τη διέλευση των ρωσικών αεροσκαφών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στο λαό της Συρίας. Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ τόνισε πως το Κρεμλίνο αναμένει εξηγήσεις, αρνούμενος να σχολιάσει τους ισχυρισμούς της Σόφιας πως πιθανόν το φορτίο να ήταν στρατιωτικός εξοπλισμός.
Νωρίτερα σήμερα, το βουλγαρικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε την άρνηση διέλευσης των ρωσικών αεροσκαφών από τον ενέριο χώρο της, καθώς, όπως δήλωσε στο πρακτορείο TASS η εκπρόσωπος Μπετίνα Ζότεβα«έχουμε πληροφορίες που δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με το φορτίο των αεροσκαφών, πως πιθανόν να διαφέρει από το δηλωμένο ανθρωπιστικό φορτίο». 
Σύμφωνα με δημοσίευμα σε ελληνική εφημερίδα, η απόφαση της Σόφιας θα αναγκάσει τη Μόσχα να πραγματοποιήσει τις πτήσεις παράδοσης του ανθρωπιστικού φορτίου μέσω Ιράν. Η εφημερίδα επεσήμανε πως η απόφαση της Βουλγαρίας είναι “ανακουφιστική” για τις ελληνικές αρχές, οι οποίες δέχονται πιέσεις από το περασμένο Σάββατο από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα να απαγορεύσει τη διέλευση των ρωσικών αεροσκαφών από το FIR Αθηνών. Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η Αθήνα αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το αμερικανικό αίτημα.

3 σχόλια:

  1. Η Βουλγαρία από πολύ νωρίς έδειξε εχθρικές τάσεις προς την Ρωσία, για την ακρίβεια από την Στιγμή που ακυρώθηκε η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου (η οποία από το πουθενά δημιουργούσε την Μεγάλη Βουλγαρία). Και στους δυο παγκόσμιους πολέμους ήταν στο αντίπαλο στρατόπεδο. όταν ακύρωσαν στον αγωγό μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη τι πίστεψαν? ότι το έκαναν για λόγους οικολογίας???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νομίζω πως η ορθότερη απάντηση σε τέτοιου είδους αιτήματα είναι πως φορτία για τα οποια αμφιβάλλουμε θα πρέπει να προσγειώνονται και να ελέγχονται από τις αρχές μας και αν όντως πρόκειται για ανθρωπιστική βοήθεια να συνεχίζουν τον δρόμο τους! Έτσι είναι όλοι ευχαριστημένοι και οι ευθύνες πια μεταφέρονται αλλου! Δεν έχει καμια λογική να κλείνει κανεις τον δρόμο σε πολιτικά αεροσκάφη, αλλα οφείλει να ελέγχει φορτία που κατευθύνονται σε εμπόλεμες ζώνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, αν αφήσει μία χώρα ελεύθερη την διέλευση όπλων, ή δώσει άσυλο πάνω από 72 ώρες σε πολεμικό πλοίο/αεροπλάνο σε λιμάνι/αεροδρόμιό της, τότε αυτομάτως παύει να είναι ουδέτερη στον πόλεμο και γίνεται σύμμαχος τού εξυπηρετηθέντος.

    Αν η Μόσχα σκοπεύει να διεξαγάγει κάποιον πόλεμο -προφανώς αυτό σκοπεύει να κάνει- και η Ελλάδα αφήσει ελεύθερη την διέλευση όπλων μέσω της επικρατείας της, τότε αυτομάτως μπαίνει κι αυτή στον πόλεμο παρά τω πλευρώ της Ρωσίας. Αν αυτό είναι προς το συμφέρον τής χώρας μας, τότε κακώς αρνηθήκαμε.

    Εν άλλοις λόγοις, δεν είναι μόνο θέμα αμερικανικών πιέσεων, όπως ισχυρίζονται κάποιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.