23/12/16

Πρώτα απ΄ όλα όμως ας ξεκαθαρίσουμε, αν θέλουμε ιδιώτες επενδυτές στην χώρα.


Όταν ο κυρ-Θανάσης ο γαλατάς, της οδού Πατησίων, εμπιστεύονταν τα σχέδια των παιδιών του, Κυριάκου και Γιάννη Φιλίππου, να φτιάξουν βιομηχανικό συγκρότημα για γάλα και γιαούρτια ούτε που πέρναγε από το μυαλό του ότι κάποια στιγμή η έδρα του ομίλου της οικογένειας Φιλίππου θα μεταφερόταν (αναγκαστικά) στο Λουξεμβούργο.

Όταν ο Μποδοσάκης έστηνε βιομηχανίες υλικών αμύνης ακόμη και με πολιτική παράκληση και υπόδειξη να βοηθήσει την Ελλάδα στους πολέμους της. Ο Νιάρχος έχτιζε το μεγαλύτερο ναυπηγείο των Μεσογείων. Και οι Γάλλοι μετέφεραν την παραγωγή αλουμινίου τους, της Ευρώπης, στην Ελλάδα δεν είχε κανείς τους ιδέα για τον «σοσιαλισμό του χαβαλέ» που θα ακολουθούσε. 

Όταν ο καθηγητής Στρατής Ανδρεάδης έχτιζε τον όμιλο της Εμπορικής, τα πράσινα λεωφορεία του Πειραιά, τα Λιπάσματα της Καρβάλης και σχεδίαζε Διυλιστήρια στην Πάχη Μεγάρων και τον σημερινό Προαστιακό σε συνδυασμό με Μετρό, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα τον διέλυαν (κυριολεκτικά) οι κομματικές εκτιμήσεις για το πολιτικό κόστος και κάποια συγκεκριμένα πολιτικά παρασκήνια. 

Όταν ο πατέρας των Αγγελόπουλων έφερνε στην Αθήνα, από τον Βλαχόραπτη Αρκαδίας, τα τέσσερα παιδιά του τον Δημητρό, τον Παναγιώτη, τον Άγγελο και τον Γιάννη, για να φτιάξει μαγαζί με πρόκες στην οδό Αθηνάς, με τους δυο πρώτους και να κάνει καθηγητή τον τρίτο και δικηγόρο τον τέταρτο επίσης δεν μπορούσε να φανταστεί το μίσος που θα προκαλούσε η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ και ότι θα οδηγούσε στην δολοφονία του Δημητρού επειδή έτσι έκρινε η 17 Νοέμβρη που ήταν τότε μέρος της κοινωνίας μας...


Για τη συνέχεια Capital

18 σχόλια:

  1. Η απάντηση σε αυτό ερώτημα που τίθεται στον τίτλο του άρθρου είναι φυσικά μια : Εννοείται πως θέλουμε ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα, με μια όμως προϋπόθεση, αυτές να μην νοούνται ως επενδύσεις...λατινοαμερικάνικου στυλ, μια επένδυση σημαίνει win-win, κερδίζω - κερδίζεις, όχι παίρνω τα ψίχουλα και παίρνεις τη μερίδα του λέοντος, ψιλά γράμματα βέβαια αν κάποιος όλα αυτά τα βλέπει με νεοφιλελεύθερα γυαλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Similarly, we don't want a government that lives la vida loca while the rest are starving. Right? Or your rhwtoric applies only to the private sector?
      When we are talking about private investment, we are not only talking about multi billion projecta. Anyone who wants to do somerhing in Greece is facing paranoia. Take for the example the taxes you are called to pay on future revenue!!!!!
      They are killing Greece with a plan. Stupidity can no longer justify them.

      Διαγραφή
  2. αν ρωτας και εμενα Ναι θελω ιδιώτες επενδυτές !! Όπως καταλαβαίνεις δεν εχω σχεση με την διαπλοκή συριζα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οταν ο επενδυτής Ψυχάρης έκλεβε τα εκατομμύρια από τον ΔΟΛ και επένδυε τα μαύρα μέσω Κυπριακών offshore, ποτέ δεν του πέρασε από το μυαλό ότι κάποια στιγμή η εισηγμένη αγελάδα θα ψόφαγε, τα μαύρα θα βγαίνανε στον αφρό, και αυτός θα καθόταν στο σκαμνί.

    Και φυσικά ΔΕΝ θέλουμε τέτοιες "ιδιωτικές επενδύσεις". Οι κανονικές δεν χρειάζονται τα μπλά μπλά για να γίνουν, και φυσικά γίνονται.

    Και αυτοί που "αναγκάζονται" να πάνε στο Λουξεμβούργο, πάνε με κλάμα και σπαραγμό ψυχής μιάς και εκεί είναι δυστυχώς "αναγκασμένοι" να μην πληρώνουν φόρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον ξέχασες ότι στον "επενδυτή" Ψυχάρη ετοιμάζατε καφέδες με τα χεράκια σας, σε μυστικές συναντήσεις, όταν σας στήριζε.
      Όσον για την ουσία του άρθρου, εάν περιμένεις να έρθουν επενδύσεις και να καταβάλλουν κεφαλικούς φόρους, για να πληρώνονται αργόμισθοι σαν και σένα, είσαι πολύ γελασμένος.

      Διαγραφή
    2. Συνεχίζεις να "μπουρδολογείς άνευ ευτελείας και γράφεις μετά μαλακίας" κατ΄ αντιστροφήν του λόγου του Περικλέους.

      Θα έλεγα να πάρεις τα κουβαδάκια σου και να βρείς εφεξής κάποια άλλη παραλία για να παίξεις.

      Διαγραφή
  4. Ανάπτυξη με ιδιωτικές επενδύσεις δεν γίνεται πλέον στη Σιγκαπούρη θα γίνει στην Ελλάδα ? Όσοι λένε ότι θα βγούμε από την κρίση με ιδιωτικές επενδύσεις πουλάνε φούμαρα στο λαό.Μα θα μου πείτε είναι μονόδρομος εντος ΕΕ και ευρώ.Για αυτό το λόγο δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση.Ήμουνα νιος και γέρασα με τους νεοφιλελευθέρους πολιτικούς να λένε για ιδιωτικές ξένες επενδύσεις.Οι δε επιχειρηματίες της Ελλάδος είναι πολύ χαμηλής ποιότητος σε επενδύσεις και σε γνώσεις για να στηρίξουν εγχώριες ιδιωτικές επενδύσεις και δεν γουστάρουν κιόλας οι άνθρωποι.Πάνε οι μεγάλοι ευεργέτες του Έθνους.Μένει μόνο το κράτος.Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε τόσο το καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "...Μένει μόνο το κράτος..." - Όταν λέτε κράτος τι εννοείτε? Τους πολίτες ή την κυβέρνηση?

      Διαγραφή
    2. Κυβερνητικές δαπάνες ! Να αγοράσει το κράτος ΑΕΠ η να κόψει επιδόματα και να μοιραςει η να αυξήσει τους μισθούς και τις συντάξεις.Ουσιαστικα το αντίθετο απο αυτο που γινεται σήμερα.Με αλλά λόγια ελλειματικούς προϋπολογισμούς για κάποια χρονια και οταν επανέλθουμε στην ανάπτυξη τότε να ξεχρεώνουμε με πολυ χαμηλό πλεόνασμα.Ο,τι έγινε και με τη Γερμανία.Δεν υπάρχει κράτος που να βγήκε απο την κρίση με ιδιωτικές επενδύσεις.Το ίδιο έκανε κι ο Ρούζβελτ με το New Deal.

      Διαγραφή
    3. Όλα για όλα,

      Το αμερικανικό New Deal συνίστατο στο να απασχολήσει το κράτος ανέργους, οι οποίοι στην συνέχεια θα αγόραζαν αγαθά και αυτό θα δημιουργούσε την δυνατότητα να λειτουργήσουν ξανά οι επιχειρήσεις. Είναι η γνωστή συμβουλή τού Λόρδου Κεϋνς στον τότε πρόεδρο Ρούσβελτ. Παραβλέπει, όμως, μία "λεπτομέρεια": Τ αμερικανικό κράτος είχε χρήματα με αντίκρυσμα, τα οποία είχαν αγοραστική δύναμη. Το αντίκρυσμα των δολλαρίων που έδωσε ήταν ο χρυσός τού Fort Knox, άρα δεν υπήρχε περίπτωση πληθωρισμού. Εκατό φορές σού τα έχω κι εγώ άλλοι γράψει, αλλά μάλλον δεν καταλαβαίνεις. Άλλως δεν δικαιολογείται γιατί τόσο επιμένεις στις ανοησίες που γράφεις. Και ο Ρούσβελτ το ακριβώς έκανε; Την ιδιωτική οικονομία ενίσχυσε, εφαρμόζοντας τα μέτρα αυτά. Όλα τα προηγμένα κράτη στον κόσμο βασίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Οι σοβιετίες χρεοκόπησαν. Ειδικά στην Ελλάδα, όποτε ανέλαβε το κράτος εταιρεία (π.χ. ΟΑ), την χρεοκόπησε.

      Αν η Ελλάδα αρχίσει να κόβει χαρτιά, που ούτε για την τουαλέτα ενδείκνυνται, διότι είναι σκληρά, θα έχομε έναν πληθωρισμό ανάλογο μ' αυτόν τής Κατοχής, ή τον σημερινό τής Βενεζουέλας.

      Μόνο με επενδύσεις και ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να σωθεί η οικονομία, αρκεί να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις για επενδύσεις, που θα απορροφήσουν την ανεργία.

      Οι οικονομικές συνταγές δεν έχουν καμμία σχέση μ' αυτές τής Βέφας Αλεξιάδου, δεν μπορούν να εφαρμοστούν παντού, αν δεν συντρέχουν προϋποθέσεις. Στην Ελλάδα, από την αρχή τής "κρίσης", ανέλαβαν άνθρωποι άσχετοι και ανίκανοι την οικονομία τής χώρας και την καταβαράθρωσαν.

      ΥΓ: Πώς ξέρεις ότι "ανάπτυξη με ιδιωτικές επενδύσεις δεν γίνεται πλέον στη Σιγκαπούρη"; Έχεις κάποια στοιχεία;

      Διαγραφή
  5. " Πρώτα απ΄ όλα όμως ας ξεκαθαρίσουμε, αν θέλουμε ιδιώτες επενδυτές στην χώρα".
    ΄
    Όχι εμείς αλλά η εκάστοτε κυβέρνησή μας, που το μόνο που σκέπτεται είναι πως (δήθεν) "δίκαια" να αυξήση (ή να βάλλει νέους) τους φόρους, πως να κάνει "δίκαια" ανακατανομή εισοδημάτων και πώς "δίκαια" να κουρέψει καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις και περιουσίες!!!

    1)The government that robs Peter to pay Paul can always depend on the support of Paul. G.B.Shaw
    2)He knows nothing and thinks you knows everything. That points clearly to a political career. G.B.Shaw
    3)Democracy is a device that insures we shall be governed no better than we deserve. G.B.Shaw
    4)The glue that holds all relationships together-including the relationship between the leader and the led-is trust, and trust is based on integrity. Brian Tracy

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διόρθωση.
      2)He knows nothing and thinks HE knows everything. That points clearly to a political career. G.B.Shaw

      Διαγραφή
  6. Ανδρέα, την δική μου απάντηση στο άρθρο την ξέρεις. Περιττό να σχολιάσω.

    Θα ήθελα από τον χώρο αυτό να ευχηθώ σε σένα, τον Κριστιάν και τις οικογένειές σας ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΧΡΌΝΟ.

    Θα ήθελα επίσης να σάς ευχαριστήσω για την συνεπή, ολοχρόνια ενημέρωση, που μάς προσφέρετε και την υπομονή να μάς ... παλεύετε! Να είστε πάντα καλά.

    Τις ευχές μου σε όλους τούς αναγνώστες του "ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ", σχολιαστές και μη.

    ΥΓ: Στον Σάββα ευχήθηκα ήδη σε άλλη στήλη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό που καίει την αριστερά αυτή τη στιγμή δεν είναι πως θα βγούμε από την κρίση αλλά μη τυχόν και βγούμε με φιλελεύθερη συνταγή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπαρχούν τέτοια κόμπλεξ πιστευώ πλέον στο μεγάλο μέρος του λαού.Όποιος βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο και την κρίση είναι εθνικός ευεργέτης για μένα και ας είναι ότι πολιτικής αποχρώσεως θέλει.Ο λαός έχει αποδείξει ότι δοκιμάζει τη λύση όποια αποχρώση και αν έχει.Τώρα θα δοκιμάσει τη νεοφιλελεύθερη εκδοχή προσπάθειας.Μακάρι να πετύχει ! Αριστερά και δεξιά δεν υπάρχει σε περίοδο κρίσης.Αν και δεν είμαι νεοφιλελέθερος θα ψηφίσω αυτή την εκδοχή να τη δούμε και θα κάνω και άγαλμα σε όποιον βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο.Το ίδιο πιστεύει και το μεγαλύτερο μέρος του λαού πλην φυσικά των καλώς και κακώς εννουμένων κομματικών.Το βλέπουμε στα γκάλοπ.Πήρε 40% ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα του ρίχνει 15% η ΝΔ.Με άλλα λόγια ο κόσμος αναζητά λύσεις.Δοκιμάζει και ξαναπροσπαθεί.

      Διαγραφή
    2. Τη Ν.Δ. δεν την δοκίμασε πριν 3 χρόνια; Να την δοκιμάσει ξανά για ποιο λόγο; Λέτε να άλλαξε πολιτική επειδή άλλαξε αρχηγό;
      Μα έτσι ξεγελούν τον λαό. Αλλάζουν τους αρχηγούς των κομμάτων κι ο κόσμος νομίζει ότι άλλαξε και η πολιτική τους!!!

      Διαγραφή
    3. Όσο οι Έλληνες εξακολουθούν να περιμένουν σωτηρία από τις συμμορίες, που αυτοαποκαλούνται κόμματα, και οι οποίες συμμορίες τον έφεραν στα σημερινά του χάλια, τόσο η ελπίδα για ανάκαμψη θα απομακρύνεται.

      Διαγραφή
  8. Ο μόνος που μπορεί να κάνει τις ΓΕΝΝΑΙΕΣ επανδύσεις που απαιτούνται είναι το κράτος. Εντός ευρώ δεν γίνεται. Ποιός Ντράγκι θα σου δώσει εσένα 40-50 δισ. ευρώ που απαιτούνται σε πρώτη φάση; Τα οποία μάλιστα θα χρωστάς;
    Μόνο με εθνικό νόμισμα μπορουν να γίνουν οι δημόσιες επενδύσεις. Με αυτό θα χρηματοδοτηθούν και οι σοβαροί ιδιώτες που έχουν τα σοβαρά πλάνα. Τυπώνει χρήμα το κράτος χωρίς να το χρεώνεται.
    Η πατρίδα μας χρειάζεται ΑΝΟΙΚΟΔΌΜΗΣΗ και αυτή δεν γίνεται με τις πορδές του κάθε κακομοίρη εμίρη που θα έλθει να κάνει αρπαχτή και να φύγει. Ούτε ξεπουλώντας τις υποδομές που έφτιαξαν οι πατεράδες και παππούδες μας με αίμα.
    Το πώς θα το πετύχουμε, δείτε το σε αυτό: http://seisaxthia-epam.blogspot.jp/2016/12/blog-post_21.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.