19/12/16

Ελλάδα - Συγκαλείται το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για το Κυπριακό

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ...», σχολίασε ο Κουμουτσάκος. Κορυφώνονται οι διεργασίες ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης για το Κυπριακό

Την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, καθώς το κρίσιμο εθνικό θέμα του Κυπριακού, βρίσκεται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή, ενόψει της διάσκεψης της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου.
Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, αναφερόμενος στην απόφαση σύγκλησης του Ε.Σ.Ε.Π, σχολίασε ότι, «ενόψει της κορύφωσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η Κυβέρνηση αντιλήφθηκε, επιτέλους, την ορθότητα και τη σοβαρότητα του επίμονου αιτήματος της Νέας Δημοκρατίας για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής.

Έστω και αυτήν την τελευταία στιγμή, η συνεδρίαση του Ε.Σ.Ε.Π., θα συμβάλει στην υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, καθώς και στην ουσιαστική και νηφάλια συζήτηση για την πορεία του εθνικού θέματος.  Κάλιο αργά παρά ποτέ…».

Είχε προηγηθεί επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, την περασμένη εβδομάδα στην οποία είχε προαναγγελθεί η σύγκληση του Συμβουλίου, μόλις το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του κ. Κοτζιά στο εξωτερικό, μέσω απάντησης στον κ. Κουμουτσάκο, στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων, «οι ισχυρισμοί του τομεάρχη εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας περί δήθεν αποφυγής, εκ μέρους της Κυβέρνησης, της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, είναι ανούσιοι και ανυπόστατοι, αφού έχει ήδη πραγματοποιηθεί, προ πολλού, ο εκ του νόμου προβλεπόμενος αριθμός των ετήσιων συνεδριάσεων του ΕΣΕΠ».

Σε κρίσιμη καμπή το Κυπριακό
Την περασμένη Πέμπτη και στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε, πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο των Βρυξελλών η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Η συνάντηση κράτησε περισσότερο από 3 ώρες και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξερχόμενος δήλωσε πως Ελλάδα και Κύπρος έχουν την ίδια γραμμή και ότι το νόημα του σημερινού διαλόγου ήταν για την ολοκλήρωση των τελικών θέσεων των δύο πλευρών, Αθήνας και Λευκωσίας, εν όψει της συνάντησης για το Κυπριακό στην Γενεύη.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ήταν μια χρήσιμη συνάντηση, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν όλα τα ενδεχόμενα σενάρια και όλες οι πιθανές προβλέψεις.

Το θέμα τέθηκε και την Παρασκευή στη συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα στο Βερολίνο, ενώ και στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που δόθηκαν στη δημοσιότητα, γίνεται σαφής αναφορά στην πρόθεση της ΕΕ να συμμετάσχει στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου.
  ANT1 Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.