3/12/16

Φτωχεια και Πλούτος: τα παραμύθια για την ''καταστροφική παγκοσμιοποίηση''...

Βλάδος, Μ. Χ. (σε φάση συγγραφής) 'Παγκόσμια Κρίση, Καινοτομία και Διαχείριση Αλλαγής'. Εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ.
Σκαιόν το πλουτείν κ’ άλλο μηδέν ειδέναι. 
Ευριπίδης, 480-406 π.Χ., Αρχαίος τραγικός
μτφρ: Είναι φοβερό να πλουτίζεις και να μην ξέρεις τίποτε άλλο
(διασώζεται από τον Πλούταρχο)
- Η παγκοσμιοποίηση εξάλειψε την φτώχεια από τον πλανήτη;  
- Όχι, φυσικά…
Πηγή δεδομένων: The Maddison-Project, http://www.ggdc.net/maddison/maddison-project/home.htm, 2013 version
Πηγή γραφήματος: ourworldindata.org: Δημιουργία από Max Roser, με άδεια CC BY-SA: πρωτότυπος τίτλος: «Real GDP per capita around the world (PPP adjusted), since 1600 – Max Roser» μεταφρασμένο και επεξεργασμένο στα ελληνικά, Σεπτέμβριος 2016, Βλάδος Χάρης, Χατζηνικολαόυ Δημοσθένης.
Ο κόσμος μας συνεχίζει να παραμένει δέσμιος της φτώχειας, της έλλειψης, της στενότητας, από την πρώτη στιγμή ύπαρξης του έως και σήμερα. Αλλά…
Σύμφωνα με την διατύπωση του Nathan Rosenberg και L.E Birdzell. Jr1 : «Αν λάβουμε υπ’ όψη μας τη μακροπρόθεσμη άποψη της ανθρώπινης ιστορίας και κρίνουμε την οικονομική ζωή των προγόνων μας με τα σύγχρονα πρότυπα, θα δούμε ότι έχουμε να κάνουμε με την ιστορία μιας ανυπόφορης, σχεδόν, αθλιότητας». Και συνεχίζουν το ίδιο εύγλωττα: «Οι εποχές της δυστυχίας έχουν μυθοποιηθεί και, ακόμη, καταμετρούνται ως χρυσοί αιώνες ποιμενικής απλότητας. Δεν υπήρξαν τέτοιοι.»
Όχι, δεν υπήρξαν ποτέ…
Ποτέ δεν ζήσαμε στον πλανήτη μας τον παράδεισο της αφθονίας, όχι…

Αλλά για να είμαστε δίκαιοι, τα πράγματα δεν πάνε και τόσο άσκημα σε αυτό το πεδίο, ειδικά τα τελευταία χρόνια, τις τελευταίες δεκαετίες, τους τελευταίους αιώνες, όπως πολλοί λανθασμένα συνεχίζουν να πιστεύουν.

Είναι όλο και λιγότερο φτωχό, ένα όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πλανήτη

Πολλά στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν πως η σχεδόν μόνιμη επωδός πολλών λαύρων αντι-παγκοσμιοποιητών, πως η φτώχεια στον πλανήτη μας αυξάνεται ραγδαία την εποχή της παγκοσμιοποίησης, δεν έχει κανένα ίχνος αλήθειας. (Βλ. σχήμα)
Για τη συνέχεια eumesin


Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας παγκοσμίως έχει μειωθεί περισσότερο από το ήμισυ από το 1990- 2015 (τιμή 1,25$/ημέρα σε Διεθνή Δολάρια 2005)

3 σχόλια:

  1. http://www.zerohedge.com/news/2016-07-20/globalizations-few-winners-and-many-losers

    http://www.zerohedge.com/news/2016-11-22/global-wealth-update-07-adults-hold-1166-trillion-net-assets


    http://www.zerohedge.com/news/2016-06-28/bernie-sanders-world-rejecting-globalization

    http://www.zerohedge.com/news/2016-01-19/62-people-have-more-wealth-half-world-top-1-have-more-everyone-else

    http://www.zerohedge.com/news/2016-12-02/new-american-dream-life-hock

    Nομιζω αυτα ειναι αρκετα,για να δουμε ποιος λεει παραμυθια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εξαιρετικό το άρθρο.Αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των κρατικοδίαιτων ελληναράδων που νομίζει ότι ο κόσμος της χρωστά τα πάντα δεν λέει να αντικρίσει την αλήθεια και αναμασά την επιχειρηματολογία των ψεκασμένων.

    Σημασία δεν έχει ο αριθμός των πιο πλούσιων ανθρώπων και το ύψος της περιουσίας τους αλλά το ότι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι σε σχέση με το παρελθόν έχουν τα βασικά και μπορούν να ζουν μια αξιοπρεπή ζωή. 'Όσοι είναι ακόμη δύσπιστοι ας ρωτήσουν τα εκατομμύρια των Κινέζων και Ινδών που βγήκαν από την ακραία φτώχεια λόγω εμπορίου και παγκοσμιοποίησης καθώς και τους πολίτες των πρώην σοβιετικών κρατών για το πως βλέπουν τον καπιταλισμό και πως άλλαξε τη ζωή τους. Στην ζωή όπως και στο καπιταλισμό κάποιοι θα ξεχωρίζουν συνήθως λόγω της σκληρής δουλειάς τους και του ρίσκου που αναλαμβάνουν.
    Καλό θα κάνουν οι διάφοροι κακεντρεχείς οπαδοί "της ισότητας προς τα κάτω" να προσπαθούν να τους μοιάσουν και όχι να συκοφαντούν και να λένε ανακρίβειες.Δεν τρώει όλος ο κόσμος σανό, ούτε η επιβίωση μας ως κοινωνίας είναι εξασφαλισμένη όπως νομίζουν οι αμόρφωτοι σανοφάγοι ψηφοφόροι των ΣΑΝΕΛ. Για αυτό λοιπόν πρέπει να προσπαθήσουμε πολύ, εκμεταλλευόμενοι τις πάμπολλες ευκαιρίες που προσφέρει η παγκοσμιοποίηση για να πάμε μπροστά τη χώρα και όχι να "μοιρολογούμε" και να διαμαρτυρόμαστε άνευ ουσίας και αντικρίσματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αλλος ενας που αδυνατει να δει την αληθεια.
    Λες για Κινα και πριν μιλας για κρατικοδιαιτο Ελληνα.Η Κινα τι ακριβως ειναι;τ κρατος κανει οτ θελει
    Μιλας για Ινδια,δες εδω:
    https://www.youtube.com/watch?v=_8tFuBIgkc8

    απο 9.06 εως 12.17

    Παλι καλα που δεν ειπες για Β. Κορεα

    Επισης,δεν πρεπει να διαβασες τα λινκ που εβαλα πιο πανω,δεν τα εχουν γραψει Ελληνες,ουτε ψηφοφοροι των ΑΝΕΛ η ΣΥΡΙΖΑ

    Επισης,δεν σ εβλεπω να σχολιαζεις το brexit και το τι εχει καταφερει η λιτιτητα που εχουν απο την εποχη του Οζμπορν.Την εκλογη Τραμπ και οτι συμβαινει στην Ευρωπη.


    ΥΓ1 Επισης,μην μπερδευεσαι,οποιος ειναι εναντια στην παγκοσμοιοποιηση δεν ειναι αριστερος ουτε οπαδος της ισοτητας προς τα κατω.Πολυ μανιχαιστικη αποψη.Επισης ψαξε να βρεις τον ΡΟνΠολ,φιλελευθερος και ποσο εναντια ειναι στην παγκοσμοιοποιηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.