18/12/16

Ρυθμιστής ο Αλί Αχμέτι και στο βάθος εκλογές

Με απόλυτο ρυθμιστή τον αλβανικό παράγοντα και ορατό το ενδεχόμενο να οδηγηθεί εκ νέου η χώρα σε εκλογές την άνοιξη, στα Σκόπια ανοίγει ο κύκλος των διεργασιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, στη βάση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας που διεξήχθη την περασμένη Κυριακή. Η κάλπη ανέδειξε πρώτο κόμμα τον κεντροδεξιό συνασπισμό του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, δίχως όμως αυτοδυναμία και με μικρή διαφορά από την παράταξη των Σοσιαλδημοκρατών του Ζόραν Ζάεφ.
Ετσι, τα αλβανικά κόμματα, με πρώτο το DUI του πρώην αρχηγού του UCK Αλί Αχμέτι, που ήρθε τρίτο σε ψήφους, είναι αυτά που θα συνεισφέρουν με τους βουλευτές τους στη συγκρότηση κυβέρνησης ή θα αφήσουν να παραταθεί η πολιτική αβεβαιότητα και να αναζητηθεί λύση στο αδιέξοδο με νέες εκλογές την άνοιξη.
Εως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, η διαδικασία των διερευνητικών εντολών δεν είχε δρομολογηθεί από τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ούτε το αποτέλεσμα από άποψη εδρών είχε κλείσει οριστικά, καθώς το κόμμα του Ζάεφ έχει ζητήσει επανακαταμέτρηση σε δύο εκλογικές περιφέρειες όπου η διαφορά με το VMRO DPOMNE είναι πολύ μικρή, διεκδικώντας δύο επιπλέον βουλευτές. Ακόμα όμως και αν δεν αλλάξει ο συσχετισμός, χωρίς τους Αλβανούς δεν μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση – και όχι μόνο γιατί η συμμετοχή τους σε κάθε κυβερνητικό σχήμα είναι υποχρεωτική στη βάση της Συμφωνία της Αχρίδας, που έθεσε τις βάσεις, μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 2001, της αρμονικής συμβίωσης Αλβανών και Sλαβομακεδόνων.

Για τη συνέχεια kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.