20/12/16

Stratfor: Γιατί Μόσχα-Άγκυρα δεν θα οδηγηθούν σε ρήξη

Η δολοφονία του Ρώσου πρέσβη θα δοκιμάσει αλλά δεν θα αντιστρέψει τη διπλωματική σύγκλιση των δύο χωρών. Γιατί η Τουρκία «καίγεται» να κρατήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία. Τα σενάρια για τους Γκιουλενιστές και οι εξελίξεις στη Συρία.
Ο Ρώσος πρέσβης στην Τουρκία Αντρέι Καρλόφ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου, σε έκθεση τέχνης στην Άγκυρα, όπου εκφωνούσε δημόσια ομιλία.
Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τον ένοπλο, ο οποίος σύμφωνα με δημοσιεύματα ήταν ο Μερτ Αλτιντάς, μέλος του τμήματος ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας και της αστυνομικής φρουράς του κ. Καρλόφ.
Τρεις ακόμα τραυματίστηκαν κατά την επίθεση.
Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι άκουσαν τον δράστη να φωνάζει πως θέλει εκδίκηση για τις πράξεις της Ρωσίας στο Χαλέπι, λέγοντας στα τουρκικά: «Εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι, εσείς πεθαίνετε εδώ».
Υπάρχουν πολλά πιθανά κίνητρα πίσω από την επίθεση στον Καρλόφ: Το προφανέστερο είναι να ήταν ένας οργισμένος Τούρκος πολίτης, ταραγμένος από την πρόσφατη ήττα των ανταρτών στο Χαλέπι.
Θα μπορούσε επίσης να ήταν ένα σχέδιο των τζιχαντιστών που ζητούν αντίποιναγια τη δράση των Ρώσων κατά των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Συρία.
Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, από τη στιγμή που ο ένοπλος ήταν μέλος της τουρκικής αστυνομίας, στην οποία οι Γκιουλενιστές είχαν απλώσει βαθιά πλοκάμια πριν από το πραξικόπημα, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να επεκτείνει την καταστολή κατά των Γκιουλενιστών, είτε ο δράστης είχε σχέσεις με την οργάνωση, είτε όχι.

Για τη συνέχεια Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.