19/12/16

Δημόσιο χρέος: Tι συνέβη το 2012, τι γίνεται τώρα

Η αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας το 2012 έγινε σε δύο φάσεις, το PSI του Μαρτίου και την παρέμβαση στην αγορά ομολόγων του Δεκεμβρίου. Το PSI είχε ως αποτέλεσμα την ανταλλαγή ομολόγων αξίας €198 δισ. έναντι καινούργιων ομολόγων αξίας 92 δισ. Επομένως το κούρεμα ανήλθε στα 106 δισ., το οποίο αναλογούσε στο 53.5% της αξίας των ομολόγων που ήταν σε κυκλοφορία τον Απρίλιο του 2010. Στη δεύτερη φάση, η Ελλάδα αγόρασε πίσω ένα μέρος των καινούργιων ομολόγων που είχαν εκδοθεί τον Μάρτιο αξίας 32 δις. (από σύνολο 92 δισ.) για το 1/3 περίπου την ονομαστικής τους αξίας, δηλ. 11 δισ. 
Συνεπώς οι δύο πράξεις αναδιάρθρωσης ακύρωσαν ομόλογα αξίας περίπου €127 δισ. (106+21) σε σύνολο 319 δισ.: το συνολικό κούρεμα αντιστοιχεί περίπου στο 40% της συνολικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που ήταν σε κυκλοφορία στο ξεκίνημα της κρίσης.
Λαμβάνοντας υπόψη τα έξοδα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που προήλθαν εξαιτίας του PSI (περίπου 17 δισ.), καθώς και τον ενδοκυβερνητικό δανεισμό, δηλ. τα ομόλογα (αξίας 12 δισ.) που είχε στην κατοχή του ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, η καθαρή απομείωση του ελληνικού χρέους υπολογίζεται σε €98 δισ. περίπου (127–17–12). Πρόκειται για το μεγαλύτερο αναλογικά κούρεμα χρέους που έγινε στη σύγχρονη ιστορία. Περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία βρίσκονται εδώ

Για τη συνέχεια capital

1 σχόλιο:

  1. PSI έτους 2012, δηλαδή για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους μιλάμε για την "διάσωση" των τραπεζών (από τι άραγε; μήπως απο την τεχνητή κρίση που δημιουργήθηκε από τους ίδιους που φρόντισαν να αλυσοδέσουν την χώρα στα μνημόνια; ρητορικό το ερώτημα βέβαια...) με τα λεφτά του...κοσμάκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.