8/3/18

Ελλάδα και Κύπρος - Ενισχύοντας τους μοχλούς πίεσης προς την Τουρκία

ΔΥΟ στοιχεία, που διαμορφώνουν ένα μέτωπο κατά της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας ανέδειξε ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης κατά τις επαφές του στην Αθήνα. Τον παράγοντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της περιοχής με τις οποίες η Λευκωσία έχει συνάψει συνεργασία στα πλαίσια των τριμερών.  Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έδωσε και το στίγμα των προθέσεων του καθεστώτος Ερντογάν. Ανέφερε πως «το πρόβλημα που προκαλεί η Τουρκία με την κλιμακούμενη επιθετικότητά της στη θάλασσα, με στόχο την ακύρωση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελεί επίσης πλήγμα στην επιτυχή πολιτική για περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, που έχει ως επίκεντρο και καταλύτη τους υδρογονάνθρακες».
Είναι προφανές από τις ενέργειες της Άγκυρας, πως στόχος της είναι πρωτίστως η προαγωγή των συμφερόντων της ιδίας, η οποία επιδιώκει να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο, ελέγχοντας αριθμό μέσων μεταφοράς φυσικού αερίου, καθώς και των τιμών του. Αυτή είναι η οικονομική διάσταση, υπάρχει βεβαίως και η πολιτική, η γεωστρατηγική.
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών, αναλύοντας τους παράγοντες που επηρεάζονται από την τουρκική συμπεριφορά, επισήμανε πως είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να μην αφεθεί η Τουρκία να πετύχει τις επιδιώξεις της, στους σχεδιασμούς της. Υπενθύμισε και τη μεγάλη εικόνα: «Η ανατολική Μεσόγειος, ως πηγή εφοδιασμού, να αναπτυχθεί πλήρως χωρίς οποιαδήποτε τουρκική παρεμπόδιση και να διασφαλισθεί η υλοποίηση του αγωγού EastMed, οχυρώνοντας με αυτόν τον τρόπο την ανεξάρτητη μεταφορά φυσικού αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην ΕΕ μέσω τριών κρατών μελών της, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ιταλίας, δηλαδή χωρίς την παρεμβολή της Τουρκίας».
ΓΙΑ τις χώρες της περιοχής μας, ο ΥΠΕΞ είπε πως η ακύρωση του ενεργειακού προγράμματος της ΚΔ αποτελεί επίσης πλήγμα στην επιτυχή πολιτική για περιφερειακή συνεργασία μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, που έχει ως επίκεντρο και καταλύτη τους υδρογονάνθρακες.
ΕΙΝΑΙ προφανές πως με την ανάδειξη των συμφερόντων τρίτων, που πλήττονται από τις τουρκικές προκλήσεις, δημιουργούνται εκ των πραγμάτων δυνατότητες για να ενισχυθούν οι μοχλοί πίεσης της Τουρκίας για να εγκαταλείψει τη συμπεριφορά της αυτή. Είναι πρόδηλο πως εκεί που συναντώνται διαφορετικά συμφέροντα και συμπίπτουν διαμορφώνονται ένα μπλοκ δυνάμεων που μπορούν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά έναντι της μαξιμαλιστικής επεκτατικής Τουρκίας.
ΑΥΤΟ προϋποθέτει μια εκστρατεία, που φαίνεται ότι έχει αρχίσει και θα κορυφωθεί για να μπορέσουμε μέσα από μια διευρυμένη συνεργασία να δοθεί μια απάντηση στην κατοχική δύναμη. Όλοι όσοι έχουν αναφερθεί έχουν υποστεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις επιθετικές δράσεις της Άγκυρας. Αυτές οι δράσεις και συμπεριφορές του αυταρχικού, ισλαμοφασιστικού καθεστώτος της Τουρκίας, πρέπει να αντιμετωπιστούν συλλογικά. Γιατί εάν η Τουρκία αφεθεί να προωθεί τους σχεδιασμούς της τότε κόστος δεν θα έχει μόνο η Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και οι χώρες της περιοχής.
ΑΠΟ το πρώτο ταξίδι του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών, που ως είθισται πραγματοποιείται στην Ελλάδα,  επιβεβαιώθηκε το προφανές. Ο συντονισμός των δυο κρατών. Η Ελλάδα δέχεται τις τουρκικές επιθέσεις και τις προκλήσεις και είναι προφανές πως δεν είναι τυχαίο που η Άγκυρα συντηρεί αυτό το κλίμα από την Ελλάδα μέχρι την Κύπρο. Εμείς θα πρέπει με ψυχραιμία να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις τουρκικές προκλήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.