8/3/18

Εν αναμονή δανικής φρεγάτας και ιρλανδικού αντιτορπιλικού στα ανοιχτά του Καστελόριζου

Μάρκος Τρούλης
Σε κλίμα συγκίνησης υποδέχονται τα στρατεύματα των Ευρωπαίων συμμάχων μας οι κάτοικοι της ακριτικής Ελλάδας. Σκοπός της παρουσίας των μονάδων είναι η αποστολή μηνύματος αποτροπής και εντέλει εξισορρόπησης του τουρκικού επεκτατισμού. Στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη αναμένεται επίσης αρμάδα του ιταλικού ναυτικού προς υπεράσπιση των –κατά τα λοιπά– συμφερόντων της ENI, ενώ στα Δωδεκάνησα αναμένονται επίσης Σλοβένοι κομάντο, Πορτογάλοι αλεξιπτωτιστές και σουηδικοί στρατιωτικοί σκύλοι.
Ούτε καν οι τελευταίοι… Για να επανέλθουμε στην πραγματικότητα και να ξεφύγουμε από τα μυθεύματα, με τα οποία μας γαλούχησαν γενιές και γενιές σπουδαίων διανοητών της πατρίδας μας.
Η ένταξή μας στην τότε Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα υπήρξε αναμφίβολα μοναδικό επίτευγμα, με σκοπό τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών της χώρας μας, τη σταθεροποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος και την άρση των κοινωνικών αδιεξόδων, τα οποία κατέτρωγαν τις σάρκες της ελληνικής κοινωνίας επί σειρά δεκαετιών.
Όμως, όπως συμβαίνει σχεδόν σε κάθε πτυχή της εθνικής ιδιοσυγκρασίας μας, οι συμμαχίες εκλαμβάνονται ως «άνευ όρων κολλητιλίκια» και οι ενδοσυμμαχικές αντιπαραθέσεις ως «ανίερες προδοσίες» ή «αφιλοτιμίες». Κάπως έτσι θεωρήσαμε ότι η ένταξη στην ΕΟΚ, η συνθήκη του Μάαστριχτ και η ένταξή μας στη ζώνη του ευρώ θα αποτελούσαν επαρκείς επιτυχίες με σκοπό την αποτροπή του εξ Ανατολών κινδύνου. Εμφανής η αδυναμία ορισμού των ορίων και των προϋποθέσεων, και εύλογη η απογοήτευση η οποία αργά ή γρήγορα επέρχεται.
Αν όλα τα παραπάνω περιορίζονταν στα κατά τόπους καφενεία, το κακό θα ήταν μικρό. Όταν, όμως, οι εν λόγω αντιλήψεις απέρρεαν από περισπούδαστους καθηγητές και «πολιτικούς - εθνικά κεφάλαια», καθίσταται αντιληπτό το βάθος της σήψης ή εν πάση περιπτώσει το μέγεθος της παρανόησης, βαθιά ριζωμένης εντός της γραφειοκρατίας, η οποία θα έπρεπε να χαράζει στρατηγική εντός ενός αποστειρωμένου περιβάλλοντος.
Συνειδητά ή μη εκπαίδευσαν μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας σε νοοτροπίες πλήρως ενάντιες σε οποιοδήποτε ορθολογικό κριτήριο.
Ποια είναι τα πολιτικά-στρατηγικά δεδομένα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης; Τι είναι τέλος πάντων αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποιο είναι το περιεχόμενο της θεσμικής συγκρότησής της; Πως μεταλλάσσεται σήμερα και ποιες είναι οι στρατηγικές στοχεύσεις της ηγέτιδας...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

2 σχόλια:

  1. Ε τί να είναι? Η επομενη φασηφτης Συμφωνιας του Χάλυβα με ολίγον Benelux και έλεγχο της ενέργειας στο τεράστιο τρίγωνο Βιζεγραντ, Υεμένη, Φιλιππίνες και ό,τι αυτό περικλείει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ορθότατη τοποθέτηση. Οι δειλοί και οι τεμπέληδες πιστεύουν σε τάχα υποχρέωση των Ευρωπαίων για οτιδήποτε πέραν των λεκτικών επιθέσεων κατά των Τούρκων. Το πρακτικό κομμάτι είναι και πρέπει να είναι καθαρά δική μας υπόθεση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.