1/3/18

Επιβεβλημένη η ενηλικίωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

Μάρκος Τρούλης
Δεν είναι λίγες οι φορές που η ελληνική εξωτερική πολιτική θυμίζει το ανέκδοτο με τον ναυαγό, ο οποίος προσευχόταν να τον βοηθήσει ο Θεός. Πέρασαν τρία πλοία στο μέσο του ωκεανού και τα έδιωχνε φωνάζοντας: «Φύγετε! Δεν σας χρειάζομαι! Θα με βοηθήσει ο Θεός». Όταν τελικά πνίγηκε και συνάντησε τον Θεό εκ του σύνεγγυς, του εξέφρασε το παράπονό του γιατί δεν τον βοήθησε. Τότε ο Θεός του απάντησε:
«Μα σου έστειλα τρία πλοία. Τι άλλο να έκανα;».
Κάπως έτσι κινούμαστε και με γνώμονα την εξωτερική πολιτική μας: «Δεν έχουμε συμμάχους», «Δεν μας αγαπάει κανείς», «Εμείς δίνουμε ολόκληρη Σούδα και οι Αμερικανοί αρνούνται να μας δώσουν την Κωνσταντινούπολη» και άλλα πολλά παραπονιάρικα... Αναμφίβολα το ενδοσυμμαχικό δούναι και λαβείν μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον δεν είναι ισορροπημένο και αντικατοπτρίζει πλήρως πόσο σημαντικός εταίρος είναι ο ένας για τον άλλον.
Δυστυχώς, τα φοβικά σύνδρομα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής έχουν κυριαρχήσει και στην περίπτωση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και στην ενισχυόμενη τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ζητάμε αλλά φοβόμαστε να δώσουμε, και όταν οι άλλοι δεν δίνουν, εκφράζουμε τα παράπονά μας. Υπονοούμε την αλλαγή των κανόνων εμπλοκής εκ μέρους των ισραηλινών, ιταλικών και γαλλικών πλοίων που επιχειρούν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά εμείς παντελώς απόντες.
Αν υπάρχει σχεδιασμός της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση με διακύβευμα να κερδηθεί χρόνος, τότε ανασκευάζω αμέσως. Ωστόσο, ας μου επιτραπεί να έχω τις αμφιβολίες μου.
  • Τον Αύγουστο του 2010 ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου καθίσταται ο πρώτος ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα. Κατά τη διήμερη επίσκεψή του, σε μια προσπάθεια άρσης των συνεπειών από την πλήρη διάρρηξη των τουρκοϊσραηλινών σχέσεων, ο Νετανιάχου προχωρά στην υπογραφή σειράς συμφωνιών με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και συζητούν την πιθανότητα περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας.
  • Τον Ιανουάριο του 2012 ενισχύονται περαιτέρω οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις με την υπογραφή συμφωνίας στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας, κατά την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Έχουντ Μπάρακ στην Ελλάδα, ο οποίος δήλωσε ότι «παραμένουμε προσηλωμένοι στη δουλειά από κοινού με σκοπό την εμβάθυνση των σχέσεών μας στους τομείς της άμυνας και της ασφαλείας. Οφείλουμε να προετοιμαζόμαστε για πάσης φύσεως εξελίξεις σκεπτόμενοι σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα και στη δράση από κοινού».
  • Τον Οκτώβριο του 2013, στο πλαίσιο του Διακυβερνητικού Συμβουλίου (G2G, Government-to-Government) Ελλάδος και Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, υπεγράφησαν δέκα συμφωνίες...
Η συνέχεια του άρθρου στο Pontos-news

2 σχόλια:

  1. Μα τι μας λέτε
    Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ πολιτική,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ασφαλώς δεν είναι ελληνική,αγαπητή κυρία. Αλλά νά, μερικοί δεν είναι ευχαριστημένοι. Την θέλουνε πιο ξένη απ' ότι είναι. Είναι πιο ξένοι και από τους ξένους,βασιλικώτεροι του βασιλιά. Έχουμε και αυτό το είδος στην Ελλάδα: Τους προθυμότερους των προθύμων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.