3/3/18

Αντεπίθεση της Κύπρου με Navtex σε αυστηρό ύφος

Νέα ένταση παρατηρείται το τελευταίο διάστημα –ιδιαίτερα μετά τα συμβάντα στο τεμάχιο 3– στον πόλεμο των Navtex και αντι-Navtex, που δίνει η Κύπρος, έναντι της εξαιρετικά προκλητικής και επιθετικής τουρκικής τακτικής να προωθήσει γκρίζες ζώνες και αμφισβήτηση στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας για έκδοση όλων των μορφών Navtex (έρευνας – διάσωσης, ασφάλειας ναυσιπλοΐας και μετεωρολογικές), παράλληλα με την προσπάθεια αμφισβήτησης της κυπριακής ΑΟΖ.
Τελευταία εξέλιξη, που αφήνει διεθνώς εκτεθειμένη την Τουρκία, η προσπάθεια να δείξει ότι είναι το κέντρο της Αττάλειας που έχει αρμοδιότητα στην περιοχή και όχι η καθορισμένη με διεθνείς ρυθμίσεις Αρχή, δηλαδή το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι η Navtex της για το γερμανικό ακαδημαϊκό ερευνητικό πλοίο «Maria S. Merian» όπως και, σε δεύτερο στάδιο, η Navtex για τις έρευνες της ExxonMobil στο «10».
Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι τελευταίες Navtex της Δημοκρατίας, όπως και οι παράνομες της Τουρκίας, που λαμβάνουν στις οθόνες και τα εκτυπωτικά των ειδικών τους συσκευών τα πλοία που πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο, δεν έχουν οδηγίες για ασφάλεια, ως συνήθως, αλλά πολιτικό περιεχόμενο, ως προς το ποια Navtex ισχύει και ποια όχι.
Όπως ήδη αποκάλυψε ο «Φ», η Τουρκία είχε σπεύσει το περασμένο Σάββατο να εκδώσει Navtex για τις έρευνες του γερμανικού ερευνητικού πλοίου (ιδιοκτησίας του κράτους της Γερμανίας), ενώ οι ιθύνοντες του πλοίου είχαν ήδη αποταθεί στις νόμιμες Αρχές, την Κυπριακή Δημοκρατία, για έκδοση της Navtex στην περιοχή ευθύνης της. Ακολούθησε Navtex του Κέντρου Έρευνας και Διάσωσης για την περιοχή ωκεανογραφικών ερευνών του «Maria S. Merian” που καθόριζε τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κύπρου και την περίοδο διεξαγωγής των ερευνών.
Η Τουρκία εξέδωσε και δεύτερη παράνομη Navtex, χωρίς να ακυρώσει την προηγούμενή της, ορίζοντας άλλη περιοχή και από αυτήν που είχε δώσει αρχικά, αλλά και από αυτήν που αναφέρεται στη Navtex της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με άλλες παράνομες Navtex, που εξέδωσε ταυτόχρονα, χαρακτήριζε αναρμόδια Αρχή την Κυπριακή Δημοκρατία και «ακύρωνε» την κυπριακή Navtex, ενώ ταυτόχρονα αναφερόταν και στη Navtex για το τεμάχιο 10, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» τη δραστηριότητα ExxonMobil για έρευνες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ
  Πέτρος Θεοχαρίδης 
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.