5/10/18

63 Δευτερόλεπτα Κινέζικης Κεηνσιανής παράνοιας


Οι Κινέζοι έχουν απογειώσει το ουτοπικό όνειρο του Κέηνς: να «σκάβουμε τρύπες και να τις γεμίζουμε» σε ένα εντελώς άλλο επίπεδο…
«Ο κ. Κέηνς θα έλεγε ότι δεν έχει σημασία τι σχέδια επιλέξουμε. Το να σκάψουμε τις τρύπες και να τις γεμίσουμε είναι καλύτερο από το να μην κάνουμε τίποτα, αφού τελικά πρέπει να κάνουμε τους ανθρώπους να δουλέψουν.
Αλλά έργα όπως το σκάψιμο περιττών τρυπών, ή οποιοδήποτε έργο που υπάρχει μόνο για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, κανένας δεν ευνοεί. Θα απασχολήσει μερικούς ανθρώπους για λίγο, αλλά καθυστερεί τη διαρθρωτική προσαρμογή, την οποία χρειάζεται να υποστεί η οικονομία.
Για τη συνέχεια  eleytheriagora 

4 σχόλια:

  1. Απ' όσο γνωρίζω και θυμούμαι, το είχα γράψει ξανά εδώ μέσα, η ανωτέρω φράση, που αποδίδεται στον Κέυνς (υπάρχει και σε διαφορετική φρασεολογία, παραπλήσια όμως), είναι η απάντησή του προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ Φ.Ν. Ρούσβελτ, όταν τον ρώτησε τι να τούς κάνει τούς ανέργους, που τού συμβούλευε να απασχολήσει, ώστε να ξεπεραστεί η κρίση τού Κράχ τού '29. Το μέτρο πέτυχε τον σκοπό του τότε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάποτε ο θεωρούμενος ως «εωσφόρος» από την απανταχού αριστερά, ο Μίλτον Φρίντμαν, είχε επισκεφθεί την Ινδία. Οι κρατικοί αξιωματούχοι "εκεί τον πήγαν να δει από κοντά τα μεγάλα έργα υποδομής που έχτιζε το κράτος.

    Ο Φρίντμαν ρώτησε τους αξιωματούχους γιατί οι εργάτες δουλεύουν με φτυάρια και αξίνες και δεν χρησιμοποιούν μπουλντόζες και μεγάλα σκαπτικά μηχανήματα.

    «Είναι μα απόφαση της κυβέρνησης προκειμένου να ενισχύσει την απασχόληση» του απάντησαν....

    «Τότε γιατί δεν τους βάζετε να σκάβουν με κουταλάκια του γλυκού;...» ρώτησε αυτός..."

    Πως οι διεθνείς εξελίξεις θα μας τραβήξουν την πρίζα..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό που γράφεις είναι αλήθεια. Στο Δελχί είδα, μέσα σε αφόρητη ζέστη, μια στρατιά εργατών ( ο Θεός να τούς κάνει) να κόβουν το γρασίδι με ... μαχαιράκια στο μνημείο τού Μαχάτμα Γκάντι. Ρώτησα γιατί δεν χρησιμοποιούν μηχανές και μού έδωσαν την ίδια απάντηση.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.