5/10/18

Σε 1,5 δισ. ετησίως ανέρχεται η ιδιωτική δαπάνη για την εκπαίδευση


Χρυσοπληρώνουν την εκπαίδευση των παιδιών τους οι Ελληνες, και μάλιστα πολλοί εξ αυτών... «μαύρα» και αδήλωτα. Ετσι, και η επιταγή της δωρεάν Παιδείας ακυρώνεται στην πράξη αλλά και το κράτος χάνει έσοδα λόγω της παραοικονομίας. Στις 3.200 ευρώ ανέρχεται η μέση ετήσια δημόσια δαπάνη ανά μαθητή στην Ελλάδα. Πέρα από τους φόρους, οι ελληνικές οικογένειες πληρώνουν ετησίως επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ από την τσέπη τους για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση των παιδιών τους.
Ειδικότερα, μελέτη του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» (ΚΕΦίΜ), η οποία παρουσιάστηκε χθες, καταδεικνύει τα ακόλουθα:
• Η συνολική ιδιωτική δαπάνη για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα (1,5 δισ. ευρώ) αντιστοιχεί στο 38% της αντίστοιχης δημόσιας (3,9 δισ.).
• Η μέση ετήσια δημόσια δαπάνη ανά μαθητή (νηπιαγωγείο έως και λύκειο) το 2015 εκτιμάται σε περίπου 3.200 ευρώ – δημόσια και ιδιωτική.

Για τη συνέχεια kathimerini

2 σχόλια:

  1. ΚΑΤΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΟΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΜΕΙΒΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ.ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΤΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΑΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΝΟΥΣΕ ΟΥΤΕ ΤΟ 10%

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τέρμα... μετά την ανάγνωση αυτής της μελέτης είμαι φαν της ιδιωτικής εκπαίδευσης, στα κομμάτια η άχρηστη, ακριβή και αναποτελεσματικη δημόσια παιδεία.
    Μόνο με ιδιώτες θα έχουμε καλή, φθηνή και άριστη παιδεία.... Να ησυχασουν και οι νεοφιλλελε ερευνητές

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.