18/10/18

Α. Συρίγος: Ο θετικός Κοτζιάς στο Κυπριακό και ο αρνητικός στη Συμφωνία των Πρεσπών

Σε κρίσιμες γεωπολιτικά στιγμές ερωτηματικό η γνώση στο τιμόνι του ΥΠΕΞ
Η παρακαταθήκη του Νίκου Κοτζιά στο ΥΠΕΞ, είναι σίγουρα οι επιτυχείς του χειρισμοί στο Κυπριακό, που γλύτωσαν τρείς φορές το θέμα και τον Ελληνισμό, από «ξαφνικό θάνατο» σε αυτό. 
Στα αρνητικά του η διφορούμενη Συμφωνία των Πρεσπών, λέει ο καθηγητής στο Πάντειο Άγγελος Συρίγος, σημειώνοντας ότι σε αυτή την κυβέρνηση, ήταν το απόλυτο πρόσωπο γνώσης βαθιάς των θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής, που είναι αμφίβολο αν υπάρχει άμεσος αντικαταστάτης του, σε αυτό γνωστικά.

Ο κ. Συρίγος σημείωσε ότι σε κρίσιμες γεωπολιτικά εξελίξεις των επόμενων βδομάδων, με το Κυπριακό στη πρώτη γραμμή, είναι ερωτηματικό αν στο ΥΠΕΞ, υπάρχει πρόσωπο με βαθιά γνώση των λεπτών εθνικών θεμάτων , όσο ο Νίκος Κοτζιάς.

13 σχόλια:

  1. Δέν εἶναι ἀπλῶς ..."διφορούμενη" ἡ συμφωνία τῶν Πρεσπῶν καί ὅλοι τό καταβαίνουμε τί δίδει καί τό τί καί πῶς προδίδει,
    καί θά τό καταλάβουμε δυστυχῶς πολύ καλλίτερα, ἄν δέν σβήσῃ ἀπό τίς μνῆμες ὅλων.

    Ὑπάρχουν θέματα, πού ὁ χρόνος τά λύνει ἀρκεῖ νά μήν κάνεις πίσω, καί νά μείνῃς σταθερός στήν ἀληθεια.
    Πολύ περισσότερο, πού ὅπως φαίνεται, ἡ ἄλλη πλευρά , μιμούμενη ἐμᾶς πού ἀντιδροῦμε ὑγιῶς καί ὄχι ἀρρωστημένα ὅπως ὁ κ. Κοτζιά, δέν θέλει νά κάνῃ πίσω, μένοντας σταθερή στό ψεῦδος
    (στό κατασκεύασμα τῆς ψευδοῦς μεγάλης σλαβικῆς Μακεδονίας, στήν θέση τῆς ἀληθινῆς Ἑλληνικῆς, ὥστε νά ρουφήξη καί Ἀλβανούς καί Ἕλληνες κάτω ἀπό σλαβικό δεσποτισμό, σύμμαχο τοῦ τουρκικοῦ, καί ὑπό τό ΝΑΤΟ, στά νέα (τάχα Εὐρωπαϊκά) Βαλκάνια).

    Ὅσο γιά τήν ἐπιρροή τῶν ΗΠΑ στό θέμα:
    Ἀφοῦ ἔκαναν περίπου 50-60 χρόνια μέχρι νά ἀλλάξουν στάση ἀπό τότε πού κατήγγειλλαν ἐπισήμως καί διά παντός μέσου τόν Τίτο, καί νά μᾶς προδώσουν ὡς συμμάχους τους,
    θά κάνουν σαφῶς λιγώτερα χρόνια μέχρι νά ἀλλάξουν στάση καί νά ἐγκαταλείψουνε τούς τωρινούς Σκοπιανούς συμμάχους τους,
    χάριν κάποιου νέου ἐπωφελέστερρου συμμάχου τους....

    Μέ ἕνα λόγο, δέν ἔχει σημασία ἡ θέση τῶν ΗΠΑ μακροπρόθεσμα, ὑπομονή χρειάζεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκτιμώ ότι η συμβολή του στα πλείστα θέματα ήταν θετική αλλά τον έφαγε η υπερβολική φιλοδοξία του να καταπιαστεί με όλα και να τα λύσει όλα γρήγορα με αποτέλεσμα να αφήσει ένα πολύ μελανό σημείο στο πέρασμα του από το ΥΠΕΞ.

    Το μελανό σημείο δεν είναι άλλο από την συμφωνία των Πρεσπών:

    1) Δεν εκμεταλλεύτηκε κατάλληλα την ισχύ της Ελλάδος έναντι αυτής του κράτους των Νοτιόσλαβων δίνοντας τους σχεδόν όλα όσα ζητούσαν ξεκινώντας τη διαπραγμάτευση θέτοντας τις δικές τους επιδιώξεις ως βάση της συμφωνίας

    2) Αντιμετώπισε με αλαζονεία τον ελληνικό λαό που στην συντριπτική του πλειοψηφία διαφώνησε και διαφωνεί με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο ονοματολογικό του κράτους των Νοτιόσλαβων

    3) Βιάστηκε να κλείσει την συμφωνία και έθεσε τα συμφέροντα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ πάνω από την μακροπρόθεσμη ζημιά που πιθανόν να έχει η συμφωνία των Πρεσπών για την Μακεδονία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το θέμα δεν είναι μόνο πόσο καλά ξε΄ρεις τα θέματα αλλά ποια γραμμή εξυπηρετείς. Ίσως γι' αυτό ο πρωθυπουργός δεν βρίσκει αντικαταστάτη, δεδομένου ότι καταρρέει. Διότι με την ασυνειδησία που υπάρχει πιαθνόν να έβρισκε άνετα, αν υπήρχε χρόνος παραμονής. Όσο για τα περι Κύπρου όντως η πρόταση αποχωρησης των στρατευμάτων κατοχής απέτρεψε τα χειρότερα. Αλλά μήπως η αποδυνάμωση, έως και εκδίωξη, της κατοχικής Τουρκ΄΄ιας εξυηρετεί τους ξένους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ο Μεγκελε ηταν εξαιρετος γατρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγραψες ! Θα μας τρελλάνουν με τα...προσόντα του Κοτζιά. Κρίμα γιατί ο Συρίγος εδειχνε σοβαρός.

      Διαγραφή
  5. Με σεβασμό στον καθηγητή Άγγελο Συρίγο, θα ήθελα να θέσω υπ' όψιν των εκλεκτών αρθρογράφων και αναγνωστών του παρόντος ιστολογίου, την ακόλουθη σκέψη, εν σχέσει πρός την συμφωνία των Πρεσπών :

    Γνωρίζουμε ότι, πίσω από τους "εθνικιστές", με δανεικό ιστορικό υπόβαθρο, των Σκοπίων, βρίσκονται πολύ υπέρτερες δυνάμεις τις οποίες, ως Έθνος, δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε, και οι οποίες απεργάζονται τον εδαφικό ακρωτηριασμό μας.

    Μία λύση θα ήταν, η διάλυση αυτού του κρατιδίου, οπότε, θα έληγε αυτομάτως και το δικό μας πρόβλημα.

    Η Συμφωνία των Πρεσπών, φαίνεται ότι έθεσε σε κίνηση την διαδικασία διάλυσης του κράτους των Σκοπίων. Ήδη στην προεκλογική περίοδος των 100(?) ημερών που πρόκειται να αρχίσει, όλοι προσέρχονται άκρως πολωμένοι, σχεδόν στα πρόθυρα του εμφυλίου.

    Τείνω να θεωρήσω ότι, η συγκεκριμένη συμφωνία, αποσκοπούσε ακριβώς σε αυτό.

    Τα δεδομένα :
    - Οι Αμερικανοί, δεν γνωρίζουν Ιστορία και ούτε ενδιαφέρονται να μάθουν, επειδή απέναντι σε κάθε επιχείρημα μιάς μικρής χώρας όπως εμείς, αυτοί αντιτείνουν ένα και μόνο : 6ος Στόλος. Και κάπου εκεί σταματάει κάθε απόπειρα ανταλλαγής επιχειρημάτων.
    - Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, αποδεδειγμένως είναι εντελώς ανιστόρητος, σε βαθμό που αποτελεί κίνδυνο γιά τα έσχατα συμφέροντα ιστορικής επιβίωσης του Ελληνικού έθνους.
    - Ο Ζάεφ, είναι ένας δεύτερος ανιστόρητος Αλέξης, απλώς τυχαίνει να έχει Αλβανική καταγωγή και συνείδηση.

    Τούτων δοθέντων, ένας βαθύς γνώστης του ιστορικού υποβάθρου της περιοχής και των ανομολόγητων επιδιώξεων που υποβόσκουν εντός αυτού του υποβάθρου, μπορεί ΕΥΚΟΛΑ να προτείνει μία συμφωνία-παγίδα όπως αυτή των Πρεσπών και να πείσει τους εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους.

    Όταν οι ενδιαφερόμενοι(Δυτικοί) το κατάλαβαν, ήταν πλέον αργά. Η πόλωση εντός των Σκοπίων είναι ήδη ακραία και, έτσι όπως κατανοώ τα πράγματα, βαδίσουν πρός διάλυση.

    Ο Κοτζιάς, ο ένθερμος υποστηρικτής της συμφωνίας, "παραιτήθηκε".
    Ο Καμμένος, ο υπονομευτής της συμφωνίας, παραμένει κραταιός, προωθώντας την σχεδιασθείσα εναλλακτική.
    Ο Πρωθυπουργός, επιμένει στην εφαρμογή της Συμφωνίας, κάνοντας την ανάγκη φιλότιμο. Το ότι θα αναλάβει ο ίδιος την εξωτερική πολιτική, όντας ανιστόρητος, μόνο ως χωρατό ακούγεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι Αμερικανοί στον σχεδιασμό τους έχουν πάντα "Plan B". Για την ΠΓΔΜ αν δεν τους βγει ούτε και μετά τις εκλογές εκεί όπως διαφαίνεται, θα προχωρήσουν στην υποστήριξη ακραίων στοιχείων για διάλυση στα 3 η και 4 κομμάτια αυτού του κρατιδίου. Ίσως η συναίνεση της Σερβίας να δώσει στο Κόσσοβο την κοιλάδα του Πρέσεβο να της βγει σε καλό παίρνοντας την βόρεια ΠΓΔΜ, βορειοανατολικά του Βαρδάρη (Κουμάνοβο, Βέλες). Αλβανία και Κόσοβο θα μοιραστούν τα βορειοδυτικά εδάφη Τσαίρ (Σκοπίων) Τέτοβο, Γκόστιβαρ και Στρούγκα. Οι Ανατολικές περιοχές Στιπ και Στρούμνιτσα είναι ήδη βουλγαρίζουσες. Ίσως οι καταστάσεις το φέρουν η Όχριδα , ο Περλεπές;, το Μοναστήρι και η Γευγελή να γίνουν πάλι Ελληνικά. Όλα αυτά δυστυχώς δεν γίνονται εν ειρήνη αλλά τα φυτίλια υπάρχουν, ποιος και πότε θα ανάψει το σπίρτο απομένει. Κρίμα για τον κόσμο που θα χαθεί για την εφαρμογή των σχεδίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τί Plan B παιδιά;
      Στό σκάκι, ὄχι δύο, ἀλλά 20 κινήσεις πρέπει κανείς νά προοβλέψῃ καί σέ κάθε ἑπόμενη κίμηση-ἐκδοχή ἔχει μερκά Plan B στό τσεπάκι.
      Μέ ἕνα-δύο Plan B μόνο, "σῦρε δέβε πλάν' θ'ἀκούεις".

      Διαγραφή
  7. Εκπλήσσομαι με αυτά που λέει ο Συρίγος. Μας έσωσε ο Κοτζιάς, λέει, επειδή έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις εγγυήσεις. Παραβλέπουμε το γεγονός δηλαδή ότι θυμήθηκαν μετά από 44 χρόνια ότι η Κύπρος έχει ακόμα "εγγυήτριες δυνάμεις" και ότι έχουν και λόγο στις συνομιλίες/διαπραγματεύσεις;(!) Και με τα άλλα τί γινεται; εκ περιτροπής προεδρία, 50.000 έποικοι, "σταδιακή" αποχώρηση Τουρκικού στρατού, "πολυεθνική" αστυνομία κλπ Εγώ είχα την εντύπωση ότι ο Κοτζιάς ήταν ένας κακός Υπουργός Εξωτερικών σε γενικές γραμμές. Όχι επειδή δεν είναι γνώστης περί εξωτερικής πολιτικής ο άνθρωπος, αλλά επειδή ακολούθησε, κατά τη γνώμη μου, λάθος πολιτική από την αρχή. Με την παραίτηση του δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική θεωρώ. Ο Τσίπρας είναι που έκανε, κάνει και θα κάνει κουμάντο στην τελική. Και επίσης, ουδείς αναντικατάστατος κύριε Συρίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καθόλου θετικός δεν είναι στο Κυπριακό ο Κοτζιάς είναι το ίδιο αρνητικός όπως στο σκοπιανό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Α. Συρίγος: Ο θετικός Κοτζιάς στο Κυπριακό και ο αρνητικός στη Συμφωνία των Πρεσπών"

    1)Πώς είναι δυνατόν ένας έξυπνος και πολύ έμπειρος διπλωμάτης μας να είναι "θετικός" στο Κυπριακό και "αρνητικός" στο Σκοπιανό?

    Ένας φοιτητής μπορεί να είναι καλός σε ένα μάθημα και κακός σε ένα άλλο.
    Ένας αθλητής μπορεί να έχει κάποια "κακή" ημέρα και να μην έχει καλή απόδοση.
    Ένας έμπειρος καθηγητής δεν μπορεί να έχει "κακή" απόδοση.

    Το Κυπριακό είναι ασύγκριτα ποιό δύσκολο θέμα, καθότι έχουμε να αντιμετωπήσουμε μία σημαντική περιφεριακή δύναμη την Τουρκία, ενώ στο Σκοπιανό αντιμετωπίζουμε ένα αδύναμο βέβαια κρατίδιο, αλλά με αλυτρωτικές διαθέσεις, που οπωσδήποτε τρίτοι στο μέλλον μπορούν να εκμετταλευτούν.

    2)Το θέμα με τα Σκόπια δεν έχει τελειώση με την παραίτηση Κοτζιά.Είναι σε εξέλιξη και ήδη έχουμε υποστεί μία ήττα.
    Πάντα βέβαια υπάρχουν σχέδια Β, Γ, κ.λπ., αλλα μπορεί και να παραμείνουμε στο παρόν "Σχέδιο Α" για καιρό, διότι η υπόθεση δεν έχει τελειώση.

    "It ain't over till the fat lady sings".
    It means that one should not presume to know the outcome of an event which is still in progress. More specifically, the phrase is used when a situation is (or appears to be) nearing its conclusion. It cautions against assuming that the current state of an event is irreversible and clearly determines how or when the event will end.

    3)Η έξοδος των σλάβων στο Αιγαίο είναι μία μόνιμη επιδίωξη που έχουν από την εποχή του Βασιλείου του Β' του Βουλγαροκτόνου.
    Κατά την διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής η Ανατολική Μακεδονία και η Δυτική Θράκη προσαρτήθη στην "Μεγάλη Βουλγαρία", που ήταν μέλος του Άξονα.
    Επί Τίτο, η επαρχία της Βαρντάσκα, ονομάσθη "Μακεδονία" με στόχο την έξοδο των Γιουκοσλάβων στο Αιγαίο.
    Στίς μέρες μας, οι Δυτικοί σύμμαχοι μας στοχεύουν να κάνουν τα Σκόπια προτεκτοράτο τους.
    Άς μην ξεχνούμε όμως, πως Ρωσσία και Σερβία έχουν και αυτές αναγνωρίσει το κρατίδιο ως "Μακεδονία", πράξη εχθρική πρός την Ελλάδα.

    4)"I say that it is a narrow policy to suppose that this country or that is to be marked out as the eternal ally or the perpetual enemy of England. We have no eternal allies, and we have no perpetual enemies. Our interests are eternal and perpetual, and those interests it is our duty to follow."

    Henry John Temple, 3rd Viscount Palmerston (20 October 1784 - 18 October 1865) was a British statesman who served twice as Prime Minister in the mid-19th century.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τον Κοτζια πριν τον πάρει η κυβέρνηση τον είχα για πολύ σοβαρό άνθρωπο !! Αλλα να σας πω , ποιος σοβαρός πολιτικός θα καθόταν με αυτήν την κυβέρνηση (Κατρουγκαλο, Πολακη, Γαβρογλου, Τσιπρα, Παρασκευοπουλο κτλ) !!!! Κανένας !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αχ Κύριε καθηγητή..... κρίμα δεν μπορείς και εσύ να αποφύγεις την μικροπολιτική του τι μας " συμφέρει" σε προσωπικό επίπεδο. Ο Κοτζιάς δεν ήταν μόνο υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν ως σύμβουλος του '' Τζέφρι " αλλά και ένας από τους συντάκτες.Αρκεί να δεις τις θέσεις που στάθηκε στο Κυπριακό στις πρόσφατες συζητήσεις και θα διαπιστώσεις ότι αναφέρεσαι στα απολύτως ελάχιστα ως στο θέμα το Τουρκικών δυνάμεων στο νησί. Τώρα γιατί αυτό τον τοποθετεί στο ΠΑΝΘΕΟΝ ειδημόνων μόνο κρατικοδίαιτοι τύποι το καταλαβαίνουν,που αναζητούν τρόπο να εξωραίσουν τους χειρισμούς ενός ακραιφνούς σταλινικού,διεθνιστή και εθνομηδενιστή [κατά τον μεγάλο Μίκη ].

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.