11/10/18

"Θα σε σκοτώσουν σα σκυλί "


Πριν από 70 χρόνια, στις 7 Οκτωβρίου 1948, οι εικονίζομενοι Πιότρ Πιρογκόφ και Ανατόλι Μπαρσόφ, παρασημοφορημένοι αξιωματικοί, πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας του Κόκκινου στρατού, προσγείωσαν το Tu-2 αεροσκάφος τους στο αεροδρόμιο της Βιέννης και στη συνέχεια ζήτησαν πολιτικό άσυλο. 
Ο Πιρογκόφ στη συνέχεια έγραψε ένα βιβλίο με τίτλο "Γιατί έφυγα από την ΕΣΣΔ" που έγινε μεγάλη επιτυχία στο χρόνια του Ψυχρού πολέμου, όπου περιέγραφε την ατμόσφαιρα τρομοκρατίας στον Κόκκινο στρατό. 
Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Πιρογκόφ αρνήθηκε κάθε επαφή με την σοβιετική πρεσβεία, πράγμα που δεν έκανε ο Μπαρσόφ, ο οποίος με την υπόσχεση αμνηστίας επέστρεψε πίσω. 


Πριν φύγει είπε ο Πιραγκόφ στον Μπαρσόφ: Τόλια μη γυρνάς, θα σε σκοτώσουν σα σκυλί. 
Δεν τον άκουσε.

 Έξι μήνες αργότερα τον εκτέλεσαν με μία σφαίρα στον σβέρκο.

Δημήτρης Τριανταφυλλίδης


43 σχόλια:

  1. Ευτυχισμένες στιγμές πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδη τι θα επρεπε να καμουν; Εαν ελληνας χειριστης διεπραττε αναλογη προδοσια και επεστρεφε τι θα επρεπε να γινει; απονομη παρασημου ;
    Η προδοσια σε καθε στρατο, και στον Κοκκινο φυσικα τιμωρειται με θανατο.
    Η επειδη "επελεξαν τον ελευθερο κόσμο" ... απαλασσονται;
    Τουτων δοθεντων, διερωτωμαι για την σκοπιμοτητα της αναρτησεως... Θελει καποιος να τιμησει λιποτακτες και προδοτες... επειδη ανηκαν στον Κοκκινο Στρατο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε έπρεπε να εκτελεσθεί πάραυτα όλο το πλήρωμα του πλοίου ΒΕΛΟΣ που αυτομόλησε στην Ιταλία γιατί δεν του άρεσε το τότε καθεστώς ...

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ τότε είχαμε χούντα! Με όλον τον σεβασμό το παράδειγμα είναι ατυχές! Παρεμπιπτόντως δεν είμαι ούτε φιλορώσος ούτε φιλοαμερικανός αλλά όπως είπε ο Κολοκοτρώνης Φιλόθεος και προφανώς Έλληνας! Παρ, όλα αυτά σεβαστό και το σχόλιο και η άποψή σου δεν πρόκειται για αντιπαράθεση! Να σαι καλα και να έχεις καλό ξημέερωμα! Σ ευχαριστώ για την δυνατότητα να πω κι εγώ την γνώμη μου!

      Διαγραφή
    3. Αγαπητε φιλε Σακη Μαντα, ευχαριστω για το σχολιο σου αλλα και στην Σοβιετικη Ενωση ειχαμε χουντα (80 χρονια..)και μαλιστα πιο φασιστικη απο εκεινη της Ελλαδος, διοτι αν μη τι αλλο στην Ελλαδα αν δεν σου αρεσε το τοτε Στρατιωτικο καθεστως μπρουσες να φυγεις ελευθερος, ενω στην Φασιστικη Σοβιετικη Ενωση ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΛΕΨΕΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ και να θεσεις την ζωη σου σε αμεσο κινδυνο εκτελεσεως (κομμουνιστικα πραγματα δηλαδη) για να γλυτωσεις.....την ιδια στιγμη στην Ελληνικη χουντα εκοβες εισιτηριο και εφευγες ελευθερα απο την Ελλαδα με οτι μεσον ηθελες.

      Διαγραφή
    4. Αν έζησες αγαπητέ φίλε κρίνοντας από την λέξη "είχαμε"και έχεις αυτήν την άποψη την καταγράφω με ιδιαίτερο σεβασμό και θα ήθελα αν μας δοθεί η ευκαιρία να το συζητούσαμε ώστε να μάθω κι εγώ διότι σέβομαι απόλυτα την άποψη ανθρώπου που έζησε εκεί και είναι ο πλέον αρμόδιος να έχει μιαν άποψη (όποια κι αν είναι) την οποία έχω επιβεβλημένο χρέος να καταγράψω και να σεβαστώ έστω κι αν περιορίζεται σε μια γενική μαρτυρία χωρίς γεγονότα και περιστατικά! Δεν μου έχετε δώσει το δικαίωμα να σας αμφισβητήσω ως μη φερέγγυο συνομιλητή αλλά δεν έχουμε εξετάσει και με στοιχεία κάποιο γεγονός παρά το παραπάνω!Εγώ νομίζω πως πιο φρόνιμο είναι να μείνουμε στο άρθρο, εκτός κι αν νομίζεις φρόνιμο καλέ μου φίλε να μπούμε σε έναν άλλο κύκλο με παράθεση στοιχείων για άλλο γεγονός και να το εξετάσουμε!Ευχαρίστως, αλλά με όλον τον σεβασμό θα ήταν χαρά μου να μοιραστώ μαζί σας κάποιο γεγονός που να είναι γνωστό κι από τις δυο πλευρές για την ορθότητα του διαλόγου και όχι μια προσωπική σας εμπειρία που δεν θα μπορούσα να συμμετέχω γιατί δεν θα το γνώριζα! Ωστόσο για την οικονομία της συζήτησης καταγράφω την γνώμη σας και την περιβάλλω με σεβασμό βάζοντάς την στην μνήμη μου ως μια πληροφορία που ίσως την αξιοποιήσουμε δοθείσης της ευκαιρίας στο μέλλον!

      Διαγραφή
    5. η περιπτωσις του ΒΕΛΟΥΣ ητο καθαρη προδοσια,Μελετησατε την συνεντευξη του προδοτη πλοιαρχου και θα καταλαβετε διατι ,ως δηλωνει ο ιδιος εσκεφτοντο δια ανταρσια καταλαμβανοντας νησους και ισως την ΚΡΗΤΗ,---- Η εισοδος του ΒΕΛΟΥΣ στον Ιταλικο λιμενα εγινε ννυκτερινες ωρες διδοντας ψευδη στοιχεια του σκαφους με αλλα, που ανηκαν σε σκαφος της οικογενειας Βαρδινογιαννη (εκ Κρητης καταγομενους),Για κανετε εναν συνειρμο(ανεξαρτητη κρητη00πιθαρια ριφθεντα υπο Ισραηλινων προσφατως δια αλλοιωσι της ιστοριας,αναχωρηση εβραιων απο αιγυπτον και δια κρητη).Κατ εμε επρεπε δικαστουν δια εσχατη προδοσια,Διερωτηθηκε εις εαν το Βελος επρεπε χρησιμοποιηθει σε πολεμικη ενεργεια την δεδομενη στιγμη, τι θα εγενετο>Θα εζητειτο απο του Ιταλους να μας το ρυμουλκησουν στην Κερκυρα?
      Κριμα τα γαλονια σου κ Παππα.
      Κριμα.Εαν ειχες το σθενος να απεβιβαζοσουν με τους προδοτες και να αφηνες το σκαφος να επιστρεψει Ελλαδα,Αληθεια ποσοι τελικως απο το πληρωμα του Βελους παρεμεινον στην Ιταλια.?
      Απ οσο γνωριζω ελαχιστοι.Οι περισσοτεροι επεστρεψαν πισω,
      Και τον παρουσιαζουν ως ηρωα.Ντροπη.

      Διαγραφή
  3. Τι θα έπρεπε να κάνουν;
    Ό,τι και οι ελληνικές αρχές, όταν θεωρούσαν κάποιον προδότη.
    Δίκη.
    Επίσης, το να υποσχεθείς σε κάποιον αμνηστία μόνο και μόνο για να τον βάλεις στο χέρι και μετά να του καρφώσεις μια σφαίρα στο κεφάλι λέγεται και κάπως αλλιώς...

    Είπαμε: ευτυχισμένες στιγμές πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αδίκως παραθέτεις επιχειρήματα στους αμετανόητους κομμουνιστές....διότι δεν έχουν την παραμικρή εξυπνάδα για να καταλάβουν, αν είχαν άλλωστε θα ήταν κομμουνιστές ?

      Διαγραφή
    2. Νικηφόρε,

      Είμαι φανατικός οπαδός του διαλόγου και της ανταλλαγής επιχειρημάτων, γι' αυτό επιθυμώ και επιδιώκω τη συζήτηση.
      Εκτός φυσικά από τους στημένους και τους βαλτούς.

      Διαγραφή
  4. Καλέ μου φίλε Παναγιώτη θα προτιμούσα να απαντούσες ως νομικός τιμώντας τα χρήματα που επένδυσε η οικογένειά σου και η πολιτεία! Νομίζω πως μια τέτοια απάντηση θα ταίριαζε σε άλλου ύφους σχολιαστή! Ας πούμε σε μένα για να μην νομίσεις πως έχω μη φιλική διαθεση! Σε πληροφορώ πως η εκτίμησή μου στο πρόσωπό σου είναι δεδομένη και μέσα σε αυτό το κλίμα πολιτισμού σε ""εγκαλώ" στο πλαίσιο του σχολίου μου! Θεωρώ πως δεν χρε7άζεται να " αναλώνεσαι" σε λίγους χαρακτηρισμούς την στιγμή που θα μπορούσες να παραθέσρις στοιχεία για την άποψή σου αφήνοντας τον συνομιλητή σου να καταλάβει και να βγάλει συμπεράσματα! Δηλαδή!Ως νομικός γνωρίζεις άριστα το Συνταγματικό δίκαιον και γνωρίζεις ( μιλώ για την Ελλάδα) πως αμνηστία ( όχι χάρη που την δίδει ο ΠτΔ μαζί με κάποιες ακόμα πρυποθέσεις)δίδεται ΜΟΝΟΝ σε πολιτικά εγκλήματα σύμφωνα με το άρθ. 47 παρ 3 και 4 Σ! Ωστόσο η αμνηστία δεν "υπόσχεται" δίνεται με συγκεκριμένη διαδικασία και ως νομικός έπρεπε να το επισημάνεις!Επίσης ο υπαίτιος σε λιποταξία στο εξωτερικό τιμωρείται με ισόβεια κάθειρξη βάσει νόμου!Σε ότι αφορά τους νόμους που έχουν "διαβεί" την Ελλάδα η οποία είναι "δυτική" (προσωπικά δεν είναι ούτε δυτική ούτε ανατολική, είναι απλά η Ελλάδα και τεκμηριώνεται από τον μοναδικό πολιτισμό της) η ποινή του θανάτου επιβάλλεται σε αρκετά άρθρα του 2287/95 όπως στο άρθρο 15 για προδοσία, 16 για παράδοσης θέσης, 19, 20 που αν ο υπαίτιος προκαλεί βλάβη στην μαχητική ικανότητα του στρατεύματος! Αυτά μέχρι την άρση της θανατικής ποινής το 2002 νομίζω, δεν είμαι βέβαιος που η Ελλάδα από το 1974 πολεμικό καθεστώς! Τώρα δεν ξέρω τις λεπτομέρειες του γεγονότος του άνω άρθρου! Θα μείνω μόνον πως δόθηκε αφ ενός υπόσχεση και όχι αμνηστία και δεν έχει να κάνει με το πως τον " έπεισαν" όπως επίσης δεν γνωρίζω ούτε αν έγινε δίκη( αν εσύ το γνωρίζεις σωστά μιλάς ως προς αυτό) ούτε τον τρόπο και συνθήκες θανάτου του!
    * εδώ απέκρυπταν τις συνθήκες θανάτου του Ανδρούτσου ή εκφράζονται αμφιβολίες επίσης για τον Καποδίστρια! Μπορεί να είναι αλήθεια όσα λέει μπορεί προϊόν προπαγάνδας! Εγώ δεν θα ήθελα να προπαγανδίσω, εσύ θα ήθελες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. όσον αφορά στην άποψή σου για την σκοπιμότητα της ανάρτησης, συμφωνώ 100%, εμπίπτει όμως στην γενικότερη κατάσταση σκοτοδίνης στην οποία κατά καιρούς (συχνά κατά την γνώμη μου), διέρχεται το ιστολόγιο.
      Τα περί προδοσίας, χάρης, αμνηστίας κλπ, γνωρίζεις ότι είναι σχετικά και κρίνονται ανάλογα τις συνθήκες και τις σκοπιμότητες που ισχύουν στην εξεταζόμενη περίοδο που συμβαίνουν ή/και κατά την περίοδο που τα εξετάζεις.
      Σε κάθε περίπτωση, ορθώς και με σοβαρό τρόπο εγκαλείς όποιον θεωρεί ότι αντιπροσωπεύει επιστημονικό και ταυτόχρονα πατριωτικό λόγο που κατά την γνώμη μου πρέπει να είναι και αποστασιοποιημένος από ψευτοδιλήμματα του τύπου "Δύση ή Χάος"

      Διαγραφή
    2. Σάκη,

      Για να υπάρχει το λειτούργημα του δικηγόρου πρέπει να υπάρχει ελευθερία.
      Ελευθερία έκφρασης, κίνησης, πίστης, λόγου...
      Όσα, δηλαδή, δεν υπήρχαν στην ΕΣΣΔ.
      Τα ανελεύθερα καθεστώτα χρειάζονται δημοκρατία και οι δημοκρατία νομικούς.
      Η Κίνα με 1,3 δις πληθυσμό έχει περίπου 120.000 δικηγόρους, διότι δεν έχουν δυνατότητα παροχής υπηρεσιών.

      Άρα, ανακεφαλαίωση: τα νομικά εφαρμόζονται υπό συνθήκες ελευθερίας, όχι ολοκληρωτισμού.

      Διαγραφή
    3. Προφανώς και κανένας δεν επικροτεί τα ολοκληρωτικά καθεστώτα!Παρόλα αυτά εγώ στάθηκα στο συγκεκριμένο άρθρο! Όμως εμπιστεύομαι την οξυδέρκειά σου στον θαυμάσιο διάλογο μας για να επισημάνω πως ο ολοκληρωτισμός είναι μια υπουλη "ασθένεια" που τρυπώνει και στα καλύτερα πολιτεύματα! Δεν εννοώ σε μια δημοκρατία στην θεωρία αλλά στην εφαρμογή της! Δηλαδή ακόμα και στην Ελλάδα υπάρχουν "μικρά" γεγονότα ολοκληρωτισμού μέσώ δικαιοσύνης, διακυβέρνησης, οικονομίας κλπ για να μην πλατιάσω!Τότε η δημοκρατία είναι στα χαρτιά και στην πράξη με " πολιτισμένο" τρόπο μεγάλο μέρος πολιτών βιώνει επί της ουσίας "τεμαχισμένο" ολοκληρωτισμό! Έχω την αίσθηση με όλον τον σεβασμό και είμαι βέβαιος πως κι εσύ το αντιλαμβάνεσαι πως πρέπει να βλέπουμε πίσω από την σκηνή, πίσω από την φωτεινή ταμπέλα που γράφει "Δημοκρατία"! Η δημοκρατία πρέπει να πληροί προυποθέσεις κατά την άσκησή της και την εφαρμογή της! Να τηρείται το Σύνταγμα! Αισθάνομαι πως η τελευταία πρόταση είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος του διαλόγου μας! Να έχεις μια καλή μέρα αγαπητέ!

      Διαγραφή
    4. Δεν διαφωνούμε.
      Όμως, εγώ εννοώ ως ολοκληρωτικό καθεστώς την ΕΣΣΔ.
      Καλή συνέχεια!

      Διαγραφή
    5. Να είσαι καλά φίλε! Αα από το άνω άρθρο δεν προκύπτει ολοκληρωτισμός!Ένα παράδειγμα (γιατί γι αυτό μιλάμε) που όπως επισήμανε και ο αγαπητός φίλος
      Β.Α. είναι πως δεν ξέρουμε την νομοθεσία της ΕΣΣΔ την εποχή εκείνη ούτε τις ιδιαίτερες συνθήκες!Για παράδειγμα προκειμένου να καταλήξουμε αν η συγκεκριμένη πράξη εμπεριείχε ολοκληρωτισμό! Επί πλέον σε ότι αφορά τις συνθήκες σου αναφέρω το παρακάτω παράδειγμα με αυτομόληση στην Ιαπωνία πιλότου Ρώσου που κλέβοντας ένα MIG-25 το 1976 προσέφερε στο πιάτο την Ρωσική δουλειά του κράτους για την άμυνά του!Νομίζω πως ένας άνθρωπος δεν έχει δικαίωμα να το κάνει αυτό και να φέρει σε κίνδυνο την χώρα του! Επιεικώς η ποινή του θανάτου θα πρέπει να επιβάλλεται και το λέω με πόνο ψυχής!Αλλά θα δεις πως ο νομοθέτης (στην Ελλάδα τουλάχιστον) για κανέναν λόγο στην εμπόλεμη κατάσταση δεν δέχεται σε ανάλογες περιπτώσεις που ισχύουν εμπόλεμες συνθήκες συναισθήματα όπως ο φόβος και άλλες δικαιολογίες!Είναι κάθετος και ΑΠΟΛΥΤΟΣ κι έτσι πρέπει, αλλιώς θα είχαμε έκπτωση στα Ιερά και Όσια, στον Όρκο για την Πίστη στην Πατρίδα!
      http://www.mixanitouxronou.gr/o-sovietikos-pilotos-pou-aftomolise-to-1976-klevontas-to-mig-25-to-pio-proigmeno-ke-mistiriodes-machitiko-aeroplano-ton-sovietikon-pos-to-prosgiose-se-aerodromio-tis-iaponias-apofevgontas-ola-ta-kat/
      Δεν είναι δυνατόν η Πατρίδα να δίνει το δικαίωμα, την άμυνά της, να την προδίδει ο καθένας με ιδιωτική του απόφαση, δεν είναι δικό του το αεροπλάνο!Είναι του Έθνους!Ο συμπατριώτης του πολύ καλά του είπε (αν του είπε) έτσι, πως θα σε σκοτώσουν σαν σκυλί, (αν τον σκότωσαν σαν σκυλί γιατί δεν έχουμε στοιχεία του θανάτου του, εγώ τουλάχιστον)!Τέλος αφού μιλάμε και λίγο έξω από το άρθρο να μην ξεχνάμε πως στην ΕΣΣΔ έγινε η Οκτωβριανή Επανάσταση διώχνοντας τους Τσάρους και τα γνωστά!Έγινε επανάσταση από τον λαό, τώρα το πως διεξήχθη στην πορεία είναι μεγάλη κουβέντα που δεν είναι του παρόντος!Στην Ελλάδα είχαμε επίσης επανάσταση, στην Δύση την πλήρωσαν οι ιθαγενείς πριν κατακτηθεί από τους ανθρώπους που ακόμα να ζητούν τον εαυτό τους!(εκτός κι αν η αγάπη σου για την Δύση δεν σε αφήνει να το δεις αυτό )Στην Παλαιστίνη έχουμε ολοκληρωτισμό,(εκτός κι αν η αγάπη σου για το Ισραήλ δεν σε αφήνει να το δεις αυτό) στην Τουρκία (εκτός κι αν η αγάπη σου για την Τουρκία δεν σε αφήνει να το δεις αυτό)! Όλες οι ερωταπαντήσεις είναι ρητορικές προφανώς και σε καμία περίπτωση δεν θα φανταζόμουν πως δεν τα αντιλαμβάνεσαι!Του εναντίον μάλιστα
      αφού αντιπροσωπεύεις επάξια τον νομικό κόσμο, θα ήταν αδιανόητο από ένα εκπρόσωπο του, να στρέφεται υπέρ των πυροβολισμών άοπλων στην Λωρίδα της Γάζας! Άρα είναι επιβεβλημένο να βλέπουμε με ψυχραιμία και καθαρότητα όπως ταιριάζει στους αδέκαστους!Προφανώς η ΕΣΣΔ δεν ήταν όμορφη κόρη που όλα συντελούσαν άψογα και ένα μεγάλο παράδειγμα ήταν ο Στάλιν, αλλά κι άλλα πολλά δεν χωράει αμφιβολία, δεν χρειάζεται άλλο! Όμως εκτιθέμεθα ως προσωπικότητες όταν μεροληπτούμε έναντι της αλήθειας! Η αλήθεια ποτέ δεν είναι στα άκρα, διότι το ορθόν είναι ακριβώς στην μέση (όρθιος, ορθόν)!Ας πούμε στην Ελλάδα η αλλαγή Δημοψηφισμάτων που κάνουν το όχι - ναι και το ναι - όχι και άσπρο -μαύρο τι είναι? Η καταπάτηση του Συντάγματος τι είναι? Μη ολοκληρωτισμός!Άρα αγαπητέ όπως θα έκανε και ο Σωκράτης που πολύ καλά γνωρίζεις πρώτα θα έπρεπε να καθορίσουμε τι είναι δημοκρατία στην εφαρμογή και τι ολοκληρωτισμός!Προφανώς όχι όπως αναφέρεται η Βικιπίντια αλλά με την αθάνατη Ελληνική σοφία!Αν το κάνουμε αυτό τότε έχουμε πολλά να αναθεωρρήσουμε μέσα μας που ρουτίνα και ο "δυτικός" πολιτισμός μας τα επιβάλλει ολοκληρωτικά από την διαστρέβλωση της παιδείας μας με μεθόδους Ρεπούση, Ιωαννίδου, Γαβρόγλου, Κοτζιά και λοιπών συγγενών!Και πάλι τους θερμούς μου χαιρετισμούς...

      Διαγραφή
    6. Σάκη,

      για να τελειώνουμε και να μην κουράζουμε και τους λοιπούς χρήστες του ιστολογίου, ισχυρίζομαι πως πρέπει πάντα να έπεται δίκη της απόδοσης κατηγοριών σε κάποιον, σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.
      Αλλιώς, και οι ΗΠΑ θα είχαν δικαίωμα να εκτελέσουν την Chelsea Manning, εξέλιξη με την οποίαν είμαι βέβαιος ότι διαφωνείς.
      Εξάλλου, δεν ζούμε στον Μεσαίωνα, ούτε στην ΕΣΣΔ!

      Διαγραφή
    7. Καμία αμφιβολία σε ότι αφορά την δίκη! Που βρισκόμαστε στην Τουρκία που τους χώνουν μέσα όσα χρόνια θέλει ο Ερντογάν κι όποτε το θυμηθεί λέει κάνετε και μια δίκη! Συμφωνώ!

      Διαγραφή
    8. @ sakis mantas, 12 Οκτωβρίου 2018 - 3:35 μ.μ.
      Δίκη έγινε ερήμην των δυο (καταδίκη σε θάνατο για λιποταξία και μετάδοση στρατιωτικών πληροφοριών σε άλλο κράτος) , για αυτό και η αμνηστία.
      Τελικά, όντως δεν είναι σαφές αν εκτελέστηκε ο Μπαρσόφ, άλλοι λένε 6 μήνες μετά την επιστροφή του, άλλοι οκτώ (υπάρχουν στοιχεία που το πιστοποιούν), το δε σοβιετικό καθεστώς ανακοίνωσε το 1957 ότι δεν εκτελέστηκε.

      Ο Πιραγκόφ πέθανε το 1987 στη Βιρτζίνια.

      Για τον τρίτο της παρέας, τον λοχαγό που επέστρεφε αμέσως, δεν υπάρχουν στοιχεία. Δεν δικάστηκε.

      Σχετικά με προγενέστερο σχόλιο, «Ευτυχισμένες στιγμές πίσω από το σιδηρούν παραπέτασμα», ενδιαφέρον έχει τον λόγο που ήθελε και επέστρεφε ο Μπαρσόφ. Απλώς δεν του άρεσε ο τότε αμερικανικός τρόπος ζωής, δεν μπορούσε να αναπροσαρμοστεί και νοσταλγούσε τη πατρίδα του (της οποίας ήταν ήρωας πολέμου). Φαίνεται ότι όντως υπήρχαν ευτυχισμένες στιγμές εκεί για τον ίδιον.

      Διαγραφή
    9. Κριστιάν σε ευχαριστώ από καρδιάς για τον κόπο σου αγαπητέ!Το εκτιμώ ειλικρινά!Αυτά που προσφέρεις δίνει πραγματικά μια σφαιρικότερη εικόνα σε όσα εξετάζουμε, και πιστοποιεί την ασάφεια των πραγμάτων σε εμάς που βρισκόμαστε και ιστορικά σε σχέση με τον χρόνο μακριά αλλά και γεωγραφικά (εννοώ στην Ελλάδα ένα παρόμοιο γεγονός θα είχε περισσότερα στοιχεία σε εμάς να γνωρίσουμε καλύτερα το γεγονός για ευνόητους λόγους)! Διατηρώ μιαν επιφύλαξη για την Αμνηστία διότι δεν γνωρίζω ειλικρινά τον Στρατιωτικό Νόμο της ΕΣΣΔ ΤΟ 1948! Ως εκ τούτου δεν ξέρω αν του δόθηκε Αμνηστία! (το άρθρο μιλά για υπόσχεση)Στην Ελλάδα περιέγραψα και την ποινή του θανάτου που περιλαμβάνεται για την μετάδοση πληροφοριών κ.λ. Το ότι υπήρξε δίκη όπως αναφέρεις αυτό δείχνει πως ως προς αυτό δεν ήταν ολοκληρωτισμού συμπεριφορά και είναι εξαιρετικό να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους!Αυτό δεν σημαίνει πως εγώ είμαι υπερασπιστής της ΕΣΣΔ, νοσταλγός γιατί δεν έζησα τότε αλλά επί Ρωσίας πια, έχοντας μιαν ελάχιστη προσωπική εμπειρία χωρίς να είναι ικανή να περιγράψει την ζωή των Ρώσων!Σε καμία περίπτωση η σχέση μου αυτή δεν με κάνει υποστηρικτή κανενός ολοκληρωτικού καθεστώτος από όπου κι αν προέρχεται!Άρα συνοψίζουμε: Ας είμαστε προσεκτικοί σε ότι διαβάζουμε, να το μελετούμε όσο μπορούμε και με προσοχή να εξάγουμε συμπεράσματα!Καλώ είναι επίσης με προσοχή (όπως εσύ στο θέμα της δίκης) να βλέπουμε όλη την αλήθεια!Άρα δίκη έγινε (ερήμην γιατί προφανώς δεν είχαν επιστρέψει) κάτι που γίνεται κι εδώ, δεν είναι κάτι μεμπτό όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις! Τώρα αν η ΕΣΣΔ,ή όποιος άλλος σε ένα άλλο γεγονός δείχνουν ολοκληρωτισμό εδώ είμαστε να τους ρίξουμε στο καναβάτσο με κεφαλοκλείδωμα, και διαδοχικά ντιρέκτ και κροσέ!Σε ευχαριστώ θερμά για τον πολιτισμό σου και την προσπάθεια σου στην αποκάλυψη της αλήθειας!Φυσικά χαίρομαι για τον πολιτισμό του διαλόγου από όλους τους συμβαλλόμενους Καλή συνέχεια...

      Διαγραφή
  5. Για ποιο λόγο έγινε αυτη η ανάρτηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έλα ντε! Μάλλον θέλει να κόψει κι άλλες ψήφους από τον Σύριζα! Από το μείον 5 να τον πάει στον μειον 30 να τ8ν κάνει Σιβηρία! Ξέρω εγώ! Μπορεί να επιρρεάσει ψηφοφόρους του ΚΚΕ να ψηφίσουν Χρυσή Αυγή! Η θεωρία του χάος στην Ελλάδα που βρίσκετσι ήδη στο χάος!
    το χάος
    του χάους
    το χάος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νόμιμος δεν είμαι....Αλλά μου φαίνεται μάλλον επιδερμική η συζήτηση, λες και οι "Δυτικες δημοκρατίες" χρησιμοποιουν τους νόμους που οι ίδες εκαναν σε κάθε τους βήμα... λες και οι νόμοι είναι αποκομμένοι από τα ιστορικά γεγονότα.
    Όμως το βασικότερο δεν είναι αυτο, το βασικότερο είναι ότι δεν γνωρίζουν οι συμμετέχοντες στην συζήτηση, τι έγινε στην χώρα αυτή τον 20 αιώνα και κυρίως τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο..... ξέρεις Μπαλακτάρη τι πέρασε αυτή η κοινωνία κατά την διάρκεια αυτού του πολέμου. ...Η γνώμη μου είναι ότι δεν ξέρεις και ούτε πρόκειται ποτέ να μάθεις .....Από δυτική πλευρά ενημερώνεσαι για το τι συμβαίνει ή τι συνέβη σ' αυτή την χωρα.
    Μπαλακτάρη ποιός σε ελευθέρωσε στον δεύτερο Παγκόσμιο από τους Ναζιστές οι αμερικανοί και οι "δυτικές δημοκρατίες" Οι νόμοι αυτής της χώρας όταν γράφτηκαν, στο μυαλο του νομοθέτη επαιξαν οι μνήμες αυτές κάποιο ρόλο; Ειδικά στον στρατιωτικο μόνο. Μαλακταρη ξέρεις τι σημαίνει το "Москва горить";
    Μπαλακτάρη "πάλεψε" έτσι κι αλλο...κάποια στιγμή θα γίνεις βουλευτής Θα σε εγκρίνουν, τα λες ωραία ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βγάλε την κουκούλα, άσε το ύφος και τις ανοησίες και ύστερα μπορούμε να κάνουμε διάλογο για τα πάντα.

      Διαγραφή
    2. Κουνάς το δάκτυλο σ αυτούς που σε ελευθέρωσαν, σε ένα ολόκληρο λαό, σε μια τεράστια χώρα, σε μένα θα κάνεις πίσω; αναμενόμενο, δικηγόρος είσαι, εξυπνάδες ξέρεις να λες όταν δεν σε βολεύουν τα επιχειρήματα

      Διαγραφή
  8. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην νοσταλγεί την πατρίδα του και να μη θέλει να επιστρέψει, εκτός από κάποιες λίγες περιπτώσεις.
    Ας σκεφτούμε όμως πόσο και πόσα θα υπέφεραν όλοι αυτοί οι άνθρωποι για να αναγκαστούν να φύγουν μακρυά από την πατρίδα τους.
    Απανθρωπία και τραγωδία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απανθρωπιά και τραγωδία είναι αυτά που έπραξε ο άπληστος και προδότης Πιραγκόφ.
      Από τους τρείς δεν νοστάλγησε ποτέ τη πατρίδα του, τα οικονόμησε καλά με το βιβλίο του και τις πληροφορίες που παράδωσε.
      Πήρε και στο λαιμό δυο συμπατριώτες (ήταν ο πλοηγός της πτήσης, ο Μπαρσόφ ο πιλότος και ο λοχαγός δεν ήξερε που πήγαιναν ούτε του είχαν πει, για αυτό επέστρεψε αμέσως)

      Διαγραφή
  9. Τα ίδια έκανε και ο Κιμ Φίλμπι αντιστρόφως.
    Τι να κάνουμε, αυτές οι δουλειές έτσι είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, ας σκεφτούμε όμως πόσο και πόσα θα υπέφερε αυτός ο άνθρωπος για να αναγκαστεί να φύγει μακρυά από την πατρίδα του.
      Απανθρωπιά και τραγωδία.

      Διαγραφή
    2. Τα λόγια του είναι αυτά που χρησιμοποίησες εσύ ποιό πάνω! Δεν απαντά ο Κριστιάν αλλά σε βάζει και απαντάς στον εαυτό σου εσύ! Φαντάζομαι το κατάλαβες διότι πιστεύω είσαι έξυπνος άνθρωπος! Όσο για τον ολοκληρωτισμό στις ΕΣΣΔ και Βενεζουέλα υπάρχουν άλλα παραδείγματα όπως το Δίστομο,( θα σου δώσω το τηλέφωνο του κου Χρήστου που αφιλοκερδώς ξεναγεί στο Μουσείο Θυμάτων να σου πει ως μαρτυρας την σφαγή να βάλεις τα καματα, κι ασε την Βενεζουέλα τώρα) τα Καλάβρυτα, οι Λιγκιάδες, το Κομμένο στην Άρτα που έχουμε ιδίαν αντίληψη οι Έλληνες και μπορούμε να καταλάβουν τις συνέπειες του ολοκληρωτισμού! Στην Βενεζουέλα ξέρω πως οι ΗΠΑ με τις μυστικές υπηρεσίες αλωνίζοθν! Κάθε δεύτερη μέρα ο Τράμπ λέει πως με βίανα ανατραπεί η κυβέρνηση! Η όποια κυβέρνηση,την έχω γραμμένη την Βενεζουέκα και την ΕΣΣΔ, η Πατρίδα μου με νοιάζει! Στα Σκόπια παρεμβαίνουν η σάρα και η μάρα, στην Ελλάδα το ίδιο, το Ιράκ το έκαναν Αμέρικαν μπάρ, επιχειρούν το ίδιο στην Συρία, αιματοκύλισαν την Λιβύη, την Αιγυπτο! Δεν καταλαβαίνω αυτήν την εμμονή με την Ρωσία και την Βενεζουέλα? Ολοκληρωτισμός είναι όλα συμβαίνουν τώρα σε αντιστοιχία με την Γερμανία του Β Π. Π. Και με την σημερινή με άλλο τρόπο, οι Αμερικανοί και οι λοιποί δεν ασκούν τον ολοκληρωτισμό! Πες αύριο η Ελλάδα δεν ανήκει πουθενά κι έλα να με βρείς!Να δεις τι θα γίνει! Δεν μπορώ να καταλάβω κάποια πράγματα! Τι να πω! Τουλάχιστον είμαι ευτυχισμένος που στην Πατρίδα μου υπάρχουν σοφοί και μπορώ να αισθάνομαι ασφαλής! Λυπάμαι που δεν έχω την ευφυΐα να υποστηρίξω μιαν τέτοια κουβέντα...ας πάει στο καλό κι αυτό λοιπόν! Ας είναι..

      Διαγραφή
    3. Σάκη,

      Υποστηρίζω από την αρχή ότι αυτές οι περιπτώσεις ανθρώπων δεν αντιμετωπίζονται με ετσιθελικό θάνατο.
      Εάν η Μεγάλη Βρετανία σκότωνε τον Φίλμπι όλοι θα μιλούσαν για βαρβαρότητα.
      Εάν οι ΗΠΑ εκτελούσαν την Manning θα έλεγαν όλοι το ίδιο.
      Επομένως, μάλλον πρέπει να ξαναδιαβάσεις τον διάλογο για να δεις ποιος έρχεται στα λόγια του άλλου.

      Διαγραφή
    4. Παναγιώτη
      Στο 8.23 σου απαντά αντιτιθέμενος πως "απανθρωπιά και τραγωδία ήταν αυτά που έπραξε α άπληστος και προδότης Πιραγκόφ" ο πλοηγός δηλαδή και σου εξηγήσει πριν τους λόγους που ο πιλότος ήθελε να επιστρέψει στις 4.04 που αναφέρει περί νοσταλγίας! Δίνεις την απάντησή σου εσύ στις 4.10 για να πάρεις την αντίθεσή του στις που ανέφερα αρχικά! Του απαντάς για τον Φίλμπι (ένας Άγγλο δηλαδή) και αφού ο ίδιος πια πέφτεις σε αντίφαση προκειμένου να στο αποδείξει κατάφωρα "σε βάζει" να απαντήσεις εσύ στον εαυτό σου χρησιμοποιώντας τα ίδια σου τα λόγια! Στην αρχαιότητα λοιπόν υπήρχαν οι κυνικοί φιλόσοφοι! Ένας εξ αυτών ο Διογένης. Μια φορά ο Μέγας Αλέξανδρος του έστειλε δώρο ένα πιάτο κόκαλα για να τον πειράξει! Όταν τον είδε τον ρώτησε " πως σου φάνηκε Κύων το δώρο μου"? Τότε του απάντησε ο Διογένης "ήταν άξιο για κύνα αλλά καθόλου άξιο για βασιλέα"! Σε ότι αφορά τον ετσιθελικό θάνατο να χρησιμοποιήσω τον ίδιο "όρο" δεν πρέπει σαφώς! Η αυτοδικία και πράξη αυθέρετη προφανώς και δεν εγκρίνεται! Όμως σου απάντησε πως έγινε δίκη! Αν τον αμφισβητείς εγώ δεν έχω στοιχεία μα τον υπερασπιστώ! Ωστόσο η ποινή του θανάτου υπήρχε όπως σου εξήγησα μέχρι το 2002 που ήρθη (στο στρατό πάντα). Η ποινή του θανάτου εξακολουθεί να ισχύει ακόμα και σήμερα στο Πινικό Δίκαιο στις ΗΠΑ! Δεν είναι σωστό που χρησιμοποιώ τις ΗΠΑ διότι ισχύει και σε άλλα 40 κράτη περίπου! Όμως το κάνω για να πω πως ο ολοκληρωτισμός δεν έχει χρώμα, χώρα, όρια! Πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα μάτια μας να τον καταδικάζουμε όπου τον βρίσκουμε από την πράξη όχι με ταμπέλες! Σου ανέφερα και είμαι βέβαιος πως θα έχεις κι εσύ δεκάδες παραδείγματα από όλον τον κόσμο! Την καλημέρα μου και σ ευχαριστώ από καρδιάς για τον πολιτισμένο μας διάλογο! Ήταν πραγματικά χαρά μου...

      Διαγραφή
    5. Σάκη,

      Αν από την ανάγνωση των σχολίων εσύ κατέληξες σε αυτό το συμπέρασμα, ειλικρινά δεν μπορώ να σε βοηθήσω.
      Για καλό και για κακό, ξαναδές τα.

      Διαγραφή
  10. Αν και η ΕΣΣΔ ήταν το μεγάλο ιδανικό, όσοι ενδιαφέρονται ίσως υπάρχει ακόμα κάποιο περιθώριο στην Κούβα ή στη Βόρεια Κορέα. Άστε λοιπόν τον Παναγιώτη στη πλάνη του και τρέξτε όσο προλαβαίνετε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουδέποτε υπήρξε το μεγάλο ιδανικό.Ούτε το μικρό εις οτι με αφορά.Αλλά απο εκεί εως τον χαζό αντισοβιετισμό και σημερινό αντι-ρωσσισμό (Με Τσάρο, Στάλιν και Πούτιν η Ρωσσία είναι ο εφιάλτης της Δύσεως...) υπάρχει μεγάλη απόσταση.
      Και τα περι ΣΥΡΙΖΑ και Βενεζουέλας περιττά. Αυτοί ανέκαθεν αντι-Ρώσσοι ησαν, με ΕΣΣΔ η Ρωσσία, μια ζωή παρακάλαγαν την "Δύση" να τους "παίξει" και αυτούς στο "δημοκρατικό" κουκλοθέατρο...Νά η στήριξη στον Σολτζενίτσιν, νά η "ανοιξη της Πράγας", νά ο Ευρωκομμουνισμός...εως και στους τάφους των νεκρών τους εφτυσαν. "Ευτυχώς χάσαμε" είπε ο Κύρκος (το πρότυπο αφελληνισμένης συνειδήσεως, Γιανναράς dixit)... Ε ηλθε η ωρα να τους παίξουν ! Πρέσπες, βάσεις, τεμενάδες στον Πάιατ, "αξονες"...Καμμένου κ.α.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.