20/10/18

Φραγή στην... εξομολόγηση


Η διαμάχη Ρωσικής Εκκλησίας και Οικουμενικού Πατριαρχείου με αφορμή την απόφαση του Φαναρίου να χορηγήσει Αυτοκεφαλία στην Ουκρανική Εκκλησία, επεκτάθηκε σχεδόν αμέσως και στο Αγιον Ορος. 
Το Πατριαρχείο Μόσχας με δηλώσεις του εκπροσώπου του μητροπολίτη κ. Ιλαρίωνα απαγορεύει στους ουκ ολίγους Ρώσους πιστούς που εφεξής θα ταξιδεύουν στον Αθω για προσκύνημα να μεταλαμβάνουν και να εξομολογούνται. Κάλεσε ακόμη τους συμπατριώτες του επιχειρηματίες να μην ενισχύουν με δωρεές τα μοναστήρια του Αθω και να διαθέτουν τα χρήματά τους για ενίσχυση προσκυνημάτων στην πατρίδα τους.

για τη συνέχεια kathimerini



20 σχόλια:

  1. Μια χαρα ηταν με την αθεια του ΣΤΑΛΙΝ, οριστε τωρα πλακωθηκαν οι ταλιμπαν μεταξυ τους ,αυτο μα ελλειπε !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πως να σου αρνηθεί κανείς τη λογικότητα της συγκεκριμένης σκέψης?

      Διαγραφή
  2. Ηταν επιπολαιότητα "εν βρασμώ" του Οικουμενικού Πατριαρχείου!Ωστόσο και το Πατριαρχείο Μόσχας απαντάει στο ίδιο μήκος κύματος! Καμιά ενέργεια εκ των δυο δεν έχει ενωτικό χαρακτήρα αλλά και το συγκεκριμένο θέμα αντιμετωπίζεται εκτός σύνεσης χωρίς να εργαστούν όλοι για την ενότητα!Κοσμικές, πολιτικές αντιθέσεις, του Ποροσένκο, των Ρώσων, των Ουκρανών, των Αμερικανών και δεν ξέρω πόσων άλλων δημιουργούν έριδες που δεν άπτονται θεολογικών διαφορών, αλλά κοσμικών!Η λύση υπάρχει κα ικανένας δεν δρομολογεί τα δέοντα!Μια χαραμάδα είναι πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο αφού έκανε την "ζημιά" δεν φτάνει στα άκρα αλλά όχι από αγάπη αλλά για να ρίξει την "μπάλα" στο άλλο "στρατόπεδο"! Είναι κρίμα που η κορυφή της Ορθοδοξίας βρίσκεται σε έκπτωση, και δημιουργούν σύγχυση στοθς πιστούς και πικρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Τσίπρας και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος έκαναν καλά την δουλειά που τους ανέθεσαν οι ΗΠΑ, θα πάρουν και bonus.
    Τώρα είμαστε πολιτικά και θρησκευτικά αποκομμένοι από τους Ρώσους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ετοιμαζει κι ο Θεος τα ..μπονους.Ερχονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Δημήτρη καλό είναι να τα δώσει τα ...μπόνους γρήγορα ο Μεγαλοδύναμος να ξεβρομίσει η μπάμπα από όλους μας να τελειώνουμε από κάθε βάσανο , να ησυχάσουμε!

      Διαγραφή
  5. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει δικαίωμα να αποφασίζει (λάθος ή σωστά) για την αυτοδυναμία των εκκλησιών.
    Το ξανθό γένος (βλέπε Πούτιν) αποφασίζει και διατάζει όχι επισκέψεις στο ΑΟ - δηλαδή η αποθέωση της αυταρχικότητας και απ’ ευθείας επέμβαση στα θρησκευτικά πιστεύω των Ρώσων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν θέλεις να σε παίρνουν στα σοβαρά, πρέπει τα σχόλιά σου να είναι αμερόληπτα κι εσύ ενημερωμένος. Δεν πρόκειται για απόφαση τού Ο.Π., αλλά τού πατριάρχη προσωπικά και αντικανονικά. Και όχι, δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίζει λάθος (ποιος σού το είπε αυτό;) και μάλιστα να αυτοαναιρείται. Για διάβασε αυτά και μετά τα ξαναλέμε:

      Ο Πατριάρχης διέβη τον Ρουβίκωνα

      E, όχι και σχίσμα για τους Ουκρανούς: Η απόφαση του Βαρθολομαίου είναι καταστροφική…

      Είναι προφανές ότι ο Βαρθολομαίος είναι ενεργούμενο τής Ουάσιγκτων και αυτό είναι θλιβερό.

      Διαγραφή
  6. Η ορθοδοξία στην Ρωσίας ελέγχεται αποκλειστικά από Πούτιν (όπως και η οικονομία) οπότε η θρησκεία χρησιμοποιείτε για πολιτικούς και μόνο λόγους... από έναν αυταρχικό ηγέτη. Δηλαδή δεν έπρεπε οι Ρώσοι πολιτικοί να χώνουν την μύτη τους διαρκώς στο ΟΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. We are truly a dying nation. We prefer a patriarch peon to our number one enemy than make Constantiniple our Center again with Russia' s help.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο συγκεκριμένο ζήτημα ολα τα σχόλια είναι ενδεικτικά της πνευματικής καταστασεως και γενικοτερης γνωσεως των σχολιαστων. Και δεδομένου ότι οι σχολιαστες αποτελούν μία μικρογραφία της κοινωνίας....ειλικρινα κρίμα...μην θέλετε ελεύθερη και ισχυρή πατρίδα...δεν μας αξίζει..συνεχιστε αλλοι να κραζετε ελεύθερα οτι δεν κατανοητε αλλά δεν θέλετε και να το κατανοησετε και άλλοι να κοιτατε μονοπλευρα τα ζητήματα αυτά με ύφος και γνώση Καρδιναλιου..δεν φταιτε μόνο εσείς αλλά και αυτοί που σας μεγάλωσαν έτσι...και πάλι κρίμα και για εσάς και για την Ελλάδα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μήν γενικεύετε.... Τί νά σχολιάσῃ ἔνας σοβαρός ἄνθρωπος , σέ μιά ἀνεκδιήγητη ἀπό κανονικῆς ἀπόψεως ἀπόφαση; Ἀνεκδιήγητη, ὄχι ἁπλῶς χονδροῦ κανονικοῦ λάθους ἀπόφαση, ὅπως αὐτή τοῦ Οἰκουμενικοπῦ Πατριάρχη.
      Καλά στήν Μόσχα, αὐτοί στό ἐκεῖ Πατριαρχεῖο, ἄν πράγματι ἀπαγόρευσαν τήν ἐξομολόγηση στό Ἅγιο Ὅρος, καί πού προβαίνουν σέ οἰκονομικές κυρώσεις (!!!) κατά τοῦ Ἁγίου ὅρους, δέν εἶναι χριστιανοί Ὁρθόδοξοι πράγματι;
      - "Ἐμφυτεύματα" εἶναι; Ἤ "ὀρθόδοξοι" ἄλλης θρησκείας;

      Διαγραφή
    2. Στην Μόσχα απαγόρευσαν και με αεροπλάνο να περνάνε οι πιστοί του που υπάγονται στο Πατριαρχείο Μόσχας πάνω από το FIR των Εκκλησιών του Οικουμενικού! Είναι στα πλαίσια της " αγάπης" και της ενότητας! Απλά δείχνουν λίγο "υπερβολικότερη αγάπη"! Δεν φτάνει που το σλαβικό στοιχείο είναι υπεύθυνο για την έκπτωση της ενότητας το τερματίζει κιόλας! Αφού έκανε δήλωση και ο Πομπέο ε τότε είμαστε βεβαιοι πως είναι αμιγώς θεολογικό το ζητημα! Μεγάλος θεολόγος ο Πομπέο! Συνεδρίασε και ο Πούτιν με το Ρωσικό Συμβούλιο Ασφαλείας για το ίδιο ζήτημσ, αυτό ήταν! Βεβαιώθηκε και με την βούλα πως δεν είναι πολιτικό το θέμα! Δέσαμε κυρ Καβάσιλα που λέει κι ο μακαρίτης ο Σάκης Μαντάς! Πάνε οι πυξίδες, πάνε τα ραντάρ πάνε όλα! Μα τους χίλιους κεραυνούς του Δία! Ουγκ! Μα τα χίλια τοτεμ κυρ Νίκο...

      Διαγραφή
    3. Alex Pas 8.54
      Γιατί δεν κάνετε εσείς ένα σοβαρό σχόλιο αγαπητέ να μας δώσετε τα φώτα σας να μάθουμε? Τι σας εμποδίζει? Νιώθετε περισσότερο ικανοποιημένος με το να μας προσβάλετε και εν τελει το δικό σας σχόλιο μεγαλυτέρου επιπέδου από όλων? Τι σας κάνει να αισθάνεστε σοφότερος αν όχι μια εμπεριστατωμένη τοποθέτηση ενώπιον όλων ώστε και εσάς ως σοφό να σας θαυμάσουμε αλλά και εμείς να γίνουμε σοφότεροι? Πιστεύετε πως πρέπει να μας ασκειτε κριτική με ένα σχόλιο χωρίς επιχειρήματα και ο άνθρωπος που το κάνει να θεωρεί τον εαυτό του σοφότερο και το σχόλιό του επίσης εξαιρετικό? Τι σας κάνει να πιστεύετε αξιότιμε φίλε ότι είστε απόγονος της άριας φυλής και όλοι οι σχολιαστές σηλλήβδην από κατώτερη? Αισθάνεστε αλήθεια μέσα σας σοφότερος? Αυτή η σοφία δεν κάνει να δει το φως του ήλιου? Εκτός κι αν δεν αναφέρεστε σε μένα! Αλλά εγώ έχω την ατυχία να περιλλαμβάνομαι σε "όλους" όπως γράψατε! Έτσι περίπου μιλούσε ο Σωκράτης στους σοφιστές! Λοιπόν τι λέτε, θα έχουμε για τα πεπραγμένα των Εκκλησιών την σοφή σας γνώμη? Θα ήταν χαρά μας μετά αλό αυτό να βγούμε σοφότεροι όλοι! Ο λόγος μου είναι καλόπιστος και Σωκρατικά ειρωνικός ώστε ή να εκμαιευσω μια σοφή απάντησή σας και να μάθουμε ή να πάψετε να κάνετε χειρότερα από εμάς σχόλια! Διαλέξτε και πράξτε! Ανοίξαμε και σας περιμένουμε...

      Διαγραφή
    4. Σακη βραβειο Νομπελ...σχολιου.Δεν χρειαζεται να πω εγω κατι για τον τυπο...

      Διαγραφή
  9. Μέρος πρώτο γραμμένο με τα χεράκια μου
    Κακώς ο Οικουμενικός Πατριάρχης επανέφερε τον Φιλάρετο ο οποίος είναι τιμωρημένος από το Πατριαρχείο Μόσχας! Είναι αντικανονικό! Δεν έχει το έκκλητον! Είναι αρμοδιότητα μόνον της Οικουμενικής Συνόδου πλέον διότι με το υπ’ αριθμ. 1203/29.8.1999 Πατριαρχικόν Του Γράμμα προς τον Μακαριστόν Πατριάρχην Μόσχας αναγνωρίζει τις αποφάσεις της τελείας Πατριαρχικής Συνόδου του Πατριαρχείου Μόσχας! Αναφέρεται λοιπόν στο γράμμα του ως εξής: «Εις απάντησιν προς σχετικό τηλεγράφημα και γράμμα της Υμετέρας λίαν αγαπητής και περισπουδάστου Μακαριότητος, επί του ανακύψαντος προβλήματος εν τη καθ’Υμάς αδελφή Αγιωτάτη Εκκλησία της Ρωσσίας, όπερ πρόβλημα ωδήγησε την Ιεράν Σύνοδον αυτής όπως προβή, δι’ούς οίδεν αύτη λόγους, εις την καθαίρεσιν του άχρι πρότινος εκ των τα πρώτα φερόντων Συνοδικού μέλους αυτής Μητροπολίτου Κιέβου κυρίου Φιλαρέτου, επιθυμούμεν ίνα γνωρίσωμεν τη Υμετέρα Αγάπη αδελφικώς ότι η καθ’ ημάς Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία αναγνωρίζουσα εις το ακέραιον την επί του θέματος αποκλειστικήν αρμοδιότητα της υφ’ Υμάς αγιωτάτης Εκκλησίας της Ρωσσίας αποδέχεται τα Συνοδικώςαποφασισθέντα περί του εν λόγω, μη επιθυμούσα το παράπαν ίνα παρέξη οιανδήτινα δυσχέρειαν εις την καθ’ Υμάς αδελφήν Εκκλησίαν».
    Αντικανονικώς αντιφάσκει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σε όσα έχει γράψει και με αυτόν τον τρόπο εξεγείρει και τα Πατριαρχεία Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας ( που ήδη έχουν προβεί σε δηλώσεις αντικανονικότητας της απόφασης) αλλά και την Εκκλησία στην Αμερική που έχουν βρεθεί σε δύσκολη θέση! Προφανώς και τους πιστούς στην Ουκρανία αλλά και το Άγιον Όρος που το Πατριαρχείο Μόσχας με "αντεπίθεση" κάνει τα "δικά " του σκανδαλίζοντας τους πιστούς του! Άμεσα πρέπει να διορθώσει το λάθος του! Πρέπει να ασκηθεί διότι δεν έχει το έκκλητον! Το έκκλητον παραμένει μόνον για τις Αρχιεπισκοπές Κρήτης , Θυατείρων, Αμερικής, Αυστραλίας και τις Μητροπόλεις του εξωτερικού!
    Είναι κάτι που έχει ξεκαθαριστεί στην ΣΤ Οικουμενική Σύνοδο, βάσει της οποίας θα αφορίζονται όσοι από άλλο Πατριαρχείο ενώ έχουν τιμωρηθεί με τελείας Πατριαρχικής Σύνοδο πηγαίνουν να ζητήσουν το έκκλητον σε άλλο Πατριαρχείο ακόμα κι αν αυτό είναι το Οικουμενικό!
    Ωστόσο στην Δ Οικουμενική Σύνοδο εάν ένας καθαιρεθέντας δικαίως >άψασθαι της ποτέ εγχειριθείσης αυτω λειτουργίας < τότε κόπτεται από την Εκκλησία, εφαρμοζόμενος ο ΚΗ Αποστολικός Κανόνας, Περὶ τοῦ δικαίως καθαιρεθέντος :´Εἴ τις ἐπίσκοπος, ἢ πρεσβύτερος, ἢ διάκονος, καθαιρεθείς δικαίως, ἐπὶ ἐγκλήμασι φανεροῖς, τολμήσειεν ἅψασθαι τῆς ποτὲ ἐγχειρισθείσης αὐτῷ λειτουργίας, οὗτος παντάπασιν ἐκκοπτέσθω τῆς ἐκκλησίας. Άρα πως ο Φιλάρετος επανέρχεται κατά παράβαση των άνω? Αυτό μπορεί να συμβεί με Γενική Σύνοδο των Μητροπολιτών της Εξαρχείας ή με Πατριαρχική Σύνοδο του οικείου Πατριαρχείο! Το έκκλητον μετά το έχει η Οικουμενική Σύνοδος! Τελειώσαμε! Δεν οικοδομούνται κανόνες από Οικουμενική Σύνοδο και ο ΚΗ Αποστολικός Κανόνας είναι ρητός! Άρα πρέπει και επιβάλλεται να γίνει Οικουμενική Σύνοδος ώστε να τεθούν τα θεολογικά και Κανονικά ζητήματα που εκκρεμούν, Σύνοδος αποδεκτή από όλους και το τονίζω ΑΠΌ ΌΛΟΥΣ! Από πότε έχει να γίνει λοιπόν Οικουμενική Σύνοδος αποδεκτή από όλους? Έχω την αίσθηση από το το 1341 που συμμετείχε και Θεούμενος (Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς) και είναι από όλους αποδεκτή! Αυτό αφορά το πρώτο μέρος των Οικουμενικών Συνόδων! Πάμε στο δεύτερο, στις Συνόδους που συνήλθαν μετά το 1453 που είναι τμήματα του Εκκλησιαστικού Δικαίου με αποκορύφωμα την Κρήτη…ας μην συνεχίσω! Οφείλεται να λάβει χώρα Οικουμενική Σύνοδος (να προετοιμαστεί σωστά) που να πληροί τα κριτήρια που χρειάζεται να είναι μια Οικουμενική Σύνοδος σε ισχύ!Τα κριτήρια είναι γνωστά και αναφέρονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μέρος δεύτερο γραμμένο επίσης με τα χεράκια μου
    κε Καβάσιλα
    ΔΕΝ είναι "κλεμμένο"! Είναι προσωπική εργασία μέσα από αρκετές πηγές! Να τις παραθέσω όλες ή θα τις βρείτε εσείς? Είναι περίπου σταχυολόγηση 3 ωρών προσπαθώντας να διασταυρώσω στοιχεία ακόμα και λέξεων όπως το "ἅψασθαι"! Τι να κάνω λέγε τώρα που γυρνάει...χαριτολόγωντας το λέω..ωστόσο βλέπω πιο πάνω πήρατε τις "απαραίτητες" αποστάσεις από το Ρωσικό Πατριαρχείο! Χαίρομαι που ακόμα και με μια παράληψή μου να αναφέρω το όνομα του Σεβασμιωτάτου Ιερόθεου Βλάχου ο Θεός μας βοήθησε να βγάλουμε την σωστή κρίση!Είδατε η συνοδικότητα τι κάνει? Την καλησπέρα μου φίλτατε, να έχετε μια καλή νύχτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θέλω να καταγγείλω την ιστοσελίδα της Καθημερινής επειδή διέγραψε το ακόλουθο σχόλιό μου:"ο κ.Τζίμας ισχυρίζεται εσφαλμένα ότι η αρμοδιότητα του ελληνικού κράτους αφορά μόνο τα θέματα ασφαλείας του αγ. Όρους. Το έδαφος του Όρους ανήκει πλήρως στην ελληνική εθνική κυριαρχία κ η αυτοδιοίκησή του σχετίζεται με τα εκκλησιαστικά ζητήματα. Κάθε αλλοδαπός που γίνεται μοναχός παίρνει αυτομάτως ελληνική ταυτότητα κ διαβατήριο". Στις πονηρές μέρες μας που διάφοροι ονειρεύονται αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια, γιατί άραγε η "φιλελεύθερη" Καθημερινή το διέγραψε;...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διοτι εδω ..απουσης της νοησης χρονια...εχει μεινει ενα καθολικο κολπο γενικης χρησης στα παντα...ενα κσμουφλαζ ..ανοησιας...με το ονομα
      ""κουτοπονηρια"".....Συνηθως εκφραζεται κλασικα με το ερωτημα κολπο..."" ξερεις ποιος ειμαι ...Εγω ??"........( κατσε καλα...!!)
      Αυτο το ερωτημα εχει φουντωσει διοτι δεν εχει απαντηθει επαρκως απ τους αποδεκτες ως εξης .."" χεστηκε η φοραδα ποιος εισαι Εσυ.!!""" ...

      Διαγραφή
    2. Το κουτοπονηρο αυτο ερωτημα.θα το ακουσετε συνηθως και σε.παραλλαγες δηλωσης "" οπως εχω πει ..Εγω...απο καιρο.."....η .."" σας τοχω πει Εγω...αλλα δεν με ακουγατε..!!"" ..η .." τοχα γραψει Εγω..τοτε...αλλα..."" η....."αυτο που λες Εγω ...τοχα πει απο χρονια ".....κλπ.....κλπ...( μην χαθει το ...Οσκαρ πρωτιας!!!:).....

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.